Păsăreasca lui Cruceru

Modul în care „vorbește” Marius Cruceru uneori pe blogul lui îmi aduce aminte de păsăreasca lui Ionescu, pentru care concepte precum liberalismul, ecumenismul, postmodernismul aveau înțelesuri și direcții (ascuțite) de semnificație după bunul plac al bloggerului-pastor din Chicago.

În ultimele săptămîni, Marius Cruceru a făcut cîteva comentarii la adresa mea (chiar dacă nu a menționat numele meu, puturosul):

10 septembrie 2011: „şi după ce măsuraţi exagerările mele, după poll-urile pe vreun blog obscur? Eu cred că am mai multe informaţii din “interior” decît au unii pseudo-specialişti în fenomenul evanghelic. Dacă vrei să ştii cum merge trenul cel mai bine şi mai sigur poţi întreba la biroul de informaţii, dar eu mă duc la impegat sau şeful de gară…

doamna de la informaţii îţi spune că trenul întîrzie, impegatul îţi spune şi de ce …”

2 septembrie 2011: „Stimate George, nu mai insistaţi,
respectivul, după ce a făcut ce a făcut, nu este vrednic de un dialog, se învredniceşte de un diagnostic.
Nu discut cu asemenea oameni, nici nu le dau socoteală de declaraţiile mele unor oameni care nu au controlul propriilor lexeme.

Eu lucrez cu fraze, dînsul nu poate mînui nici măcar cuvintele.

Ştiu că v-aţi făcut avocatul respectivului în mai multe rînduri. Nu mă interesează activitatea sa, aşa cum am mai precizat şi în alte cazuri.

Vă doresc amîndurora succesuri.”

24 august 2011: „cineva zilele astea îşi recoltează gînduri de blog ca să facă cică … o carte.”

TREI

„Cineva” ăsta sînt eu… Care am anunțat că am terminat prima variantă a manuscrisului cărții Cazul Iosif Țon (2010-2011)

Expresia „a recolta gînduri de blog” este cu totul dezgustătoare, din mai multe motive. Unul dintre ele are de a face cu faptul că această carte încă nu a… apărut!

Dar Pătrățoșenia sa, Dl. Inexactitate, se pripește, așa cum a făcut și cînd a zis că nu există cuvîntul „mogul” în dicționar sau în alte nu puține cazuri asemănătoare cînd ține cu tot dinadinsul să-și dea cu părerea ÎNAINTE de a verifica ceea ce trebuie verificat.

Deocamdată Marius Cruceru nu are de unde să știe dacă cartea pe care „cică” am făcut-o conține „gînduri de blog”. Ca să dau un singur exemplu, am acordat spațiu analizei unui caz de Străjer de la Biserica Baptistă Providența din Oradea, chestiune care este este inedită, apărînd pentru prima oară în acest manuscris, și nu pe vreun blog.

Este evident că Marius Cruceru folosește o astfel de expresie (precum face de ani buni) – „gînduri de blog” – în sens peiorativ, cu scopul vădit de a discredita demersul meu livresc. Să-i fie rușine că nu a avut răbdare să apară cartea și după aceea să-și dea cu părerea despre ea.

Dar articolele de pe un blog nu sînt, calitativ, neapărat inferioare articolelor din reviste (Ce reviste au evanghelicii români?) sau eseurilor dintr-o carte.

Oricum, Pătrățosu (și alții ca el) ar trebui să ia aminte la ce zicea alt zăpăcit ofticat, Vindecătoru, despre producțiile marca Alin Cristea: „Analizele le face destul de tăios, rece şi calculat, extrem de concentrat şi cu simţ de răspundere în faţa posterităţii, meticulos şi corect, pînă la virgulă, încît te stafideşti citind stilul lui uscat.” (februarie 2010)

Atunci de ce să fie vorba de „gînduri de blog” și nu de „analize făcute cu simț de răspundere”? Deocamdată Marius Cruceru nu are de unde să știe despre ce e vorba.

Dar putea să nu lase o urmă băloasă dacă a prins prilejul?!…

DOI

Zis-a Pătrățosu: „Eu lucrez cu fraze, dînsul nu poate mînui nici măcar cuvintele.”

Hm… :)

S-o fi gîndit mult înainte să lase și balele astea?

Iar inventează un personaj (AC) căruia îi pasează însușiri inventate, fără legătură cu realitatea.

Nici măcar nu merită să-mi pierd timpul cu astfel de ziceri pătrățoase. Doară știu atîția la ce nivel folosesc eu EXPRESIILE, nu cuvinte (cum am atras atenția în repetate rînduri pudibonzilor), și o fac de ani buni. Iar înainte am fost și student fruntaș la Institutul Biblic Emanuel, doară știe destule Marius Cruceru despre ce-mi poate mintea, cum știu și alții.

Voi aminti doar că la atelierul de creație Cristia 2009, unde toți cei 12 participanți am primit cîte un premiu, mi s-a acordat premiul pentru modul în care versurile compozițiilor mele muzicale ilustrau IDEILE textelor biblice date ca inspirație. Iar în juriu era și… Marius Cruceru!

Cum poate fi acum atît de tîmpit să scrie asemenea idioțenii despre mine? Și mincinos?!

UNU

Dacă credeți cumva că Pătrățosu și-a atins maximul de tembelism de care e în stare, atunci vă înșelați.

Iată tichia de mărgăritar: cică blogul România Evanghelică ar fi „blog obscur”.

Căci la acest blog se referă Marius Cruceru atunci cînd amintește de „poll-urile pe vreun blog obscur”. Nu știu ca alt blog să fi făcut vreun sondaj asemănător cu Sondajul despre titlul unei postări a lui Marius Cruceru.

Dar cine or fi „unii pseudo-specialişti în fenomenul evanghelic”?

Aici e păsăreasca lui Cruceru… El o zice, el o știe…

Precum Ionescu, care, cum i se năzărea, dă-i în sus cu liberalii, dă-i în jos tot cu ei…

Iar noi ne întrebam: Dar la care liberali se referă oare? Care or fi ăia? Că așa de de mult folosea termenul și așa de aiurea că numai de liberali nu dădeai…

Așa e și cu păsăreasca lui Cruceru. Pe mine mă bate gîndul că la mine se referă, dar dacă tot a prins momentul, de ce să nu umfle oțîră chestiunea?!…

Și o umflă de-a binelea folosind următoarea ilustrație:

„Dacă vrei să ştii cum merge trenul cel mai bine şi mai sigur poţi întreba la biroul de informaţii, dar eu mă duc la impegat sau şeful de gară…

doamna de la informaţii îţi spune că trenul întîrzie, impegatul îţi spune şi de ce …”

Va’s’zică, dacă pricep eu bine cum a învîrtit cuvintele aici Pătrățosu, „doamna de la informații” e… „pseudo-specialiştii” (adică Alin Cristea), iar „impegatul sau șeful de gară” e Marius Cruceru, care are informații din „interior”…

Păi dacă am reușit să fiu „doamna de la informații”, atunci primul meu obiectiv e îndeplinit: INFORMAREA.

Al doilea meu obiectiv, pe care l-am anunțat în repetate rînduri, este DEZBATEREA.

Dar Marius Cruceru nu e șef de gară la… evanghelici!

El ridică doar indicatorul roșu la baptiști (de Oradea și Satu Mare), cum i se indică de Paul Negruț (secondat de eminența cenușie Doru Hnatiuc, mincinos deja notoriu): Gata, acum Țon s-a lepădat de învățătura și practica baptistă… Strigă! Și Marius Cruceru strigă: Iosif Țon e un fals profet… Nu ne mai rugăm pentru el, lua-l-ar dracul…

Dar ce competență de șef de gară, LA EVANGHELICI (!), să aibă Marius Cruceru, ca să vină cu afirmații golănești precum: „Sexul premarital a ajuns pandemic în bisericile evanghelice!” și „Rata de golani între copiii de pastori este foarte mare.”?

N-are!

Citesc că, precum Ionescu și Cruceru, și Gog o dă pe păsărește: cică ar exista o trupă de derbedei pe bloguri (evanghelice)…

Care or fi ăștia? Că doară n-or fi toți cei de pe 1.000 de bloguri evanghelice (în limba română)…

Să-i știm și noi…

Adicătelea, eu chiar îi știu, dar domnul reverend îi știe?

Sau o fi și el doar vreun impegat de…. mișcare?!

2 răspunsuri to “Păsăreasca lui Cruceru”

  1. Blogosfera Crestina Says:

    Fratilor, bine ar fi daca am putea trai ziua de azi cu gandul ca va fi si ultima. Cred ca altfel ne-am purta unii cu altii. La urma urmei suntem frati si avem Acelas Tata.

    Hristos a murit pentru fiecare dintre noi fara exceptie.

  2. Alin Cristea Says:

    A republicat asta pe RoEvanghelica.

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile cerute sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s


%d blogeri au apreciat: