Octavian Baban: „Politica nu se face în Biserică.”

O discuție neașteptată s-a iscat pe Facebook – contul România Evanghelică, după ce am pus link la un articol despre libertatea religioasă.

Mi-a atras atenția această formulă a lui Octavian Baban.

Au participat cîțiva la discuții, aici voi pune doar cîteva dintre intervenții:

– Octavian Baban: „Crestinii pot face politica, dar politica nu se face in Biserica. Pe de alta parte, eu as crede ca nu poti pune egal absolut intre politica si minciuna, pare o atitutide super-purista. Societatea trebuie condusa intr-un fel, chiar daca oamenii sunt necinstiti (i.e. pacatosi). Este mai bine sa existe si cativa crestini implicati in facerea legilor, decat sa le faca pe toate, la orice nivel, doar necrestinii.”

– România Evanghelică: „Cind spunem „Politica nu se face in Biserica”, este vorba de cladirea Bisericii sau de institutia (locala) numita Biserica sau de organismul eclesial confesional (Biserica care exista 7 zile pe saptamina x 24 de ore)?”

– Octavian Baban: „Politica are de a face cu polisul, cu cetatea, Biserica – prin orice denominatiune valida, transcende polisul, natiunea, generatiile. Biserica se aduna la inchinare adusa Domnului Domnilor, Isus, la invatatura biblica, la partasie, la evanghelizare, etc. Actiunile ei trebuie sa reflecte Imparatia lui Isus si principiile lui, nu un partid anume sau o doctrina politica. Cladirea Bisericii este simbolul Bisericii ca Institutie… in mod normal, ar trebui ferite simbolurile esentiale de subjugari ideologice.”

– România Evanghelică: „Daca un pastor a sugerat pe blog cititorilor sai pe cine sa aleaga, inseamna ca a facut politica? Și daca pastorul a facut politica, inseamna ca Biserica pe care o conduce a facut politica?”

– România Evanghelică: „Este Biserica un loc sau este un organism? Unde sa nu facem politica? In locul „preasfint” cu amvon sau în Templul Duhului care este BISERICA locala formata din credinciosi crestini?”

– România Evanghelică: „Tavi, consider subiectul foarte important, precum si formula ta: „Politica nu se face in Biserica.” Dar consider ca nu e de ajuns sa spui „Biserica se aduna”. Biserica ESTE (si cind nu se aduna). Ba chiar e mai mult Biserica in afara Adunarii duminicale. Iar cind spui „Cladirea Bisericii este simbolul Bisericii ca Institutie…”, eu sint oarecum de acord, dar nu pot sa nu ma gindesc la faptul ca in primele 300 de ani crestinii nu au avut astfel de simboluri… Aveau de-altele… :)”

Un răspuns to “Octavian Baban: „Politica nu se face în Biserică.””

  1. Alin Cristea Says:

    A republicat asta pe RoEvanghelica.

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google

Comentezi folosind contul tău Google. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s


%d blogeri au apreciat: