Credință și îndoială (2)

Credință și îndoială – John Ortberg, Editura Scriptum, Oradea, 2011, 187 p.

“Pe la sfârșitul secolului al XIX-lea, filozoful și matematicianul William Clifford a scris un eseu de o influență imensă, intitulat “Etica credinței”. El susținea că “întotdeauna și pretutindeni este greșit ca cineva să creadă ceva pe baza unor dovezi insuficiente”. Cu toate că nu o spunea în mod direct, el scria despre credința în Dumnezeu. […]

Replica unui filozof pe nume William James a fost că uneori sfatul lui Clifford nu este o strategie bună. El spunea că îndoiala este alternativa greșită atunci când sunt îndeplinit trei condiții: când avem opțiuni reale, când miza este foarte mare și când trebuie să facem o alegere.

Uneori trebuie să aleg între două opțiuni chiar și atunci când nu pot să o dovedesc pe niciuna dintre ele. Neutralitatea cosmică ignoră următoarea problemă: Eu trebuie să trăiesc. Trebuie să fac alegeri. Trebuie să-mi petrec viața rugându-mă sau nerugându-mă, închinându-mă sau neînchinându-mă. Trebuie să fiu călăuzit de anumite valori și dorințe. Și apoi trebuie să mor. Trebuie să-mi dăruiesc viața totalmente, în întregime, fără luxul de a reține ceva pentru cea de-a doua sută de ani. Viața mea este votul pe care-l dau – pentru Dumnezeu sau împotriva Lui.” (p. 28-30)

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google

Comentezi folosind contul tău Google. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s


%d blogeri au apreciat: