Credință și îndoială (5)

Credință și îndoială – John Ortberg, Editura Scriptum, Oradea, 2011, 187 p.

“Îndoielile mele – cel puțin cele majore, cele din “liga mare” – pot fi împărțite în trei categorii. O categorie implică lipsa dovezilor. Mi-aș dori uneori să existe același tip de dovezi în favoarea existenței lui Dumnezeu ca și în favoarea existenței Italiei sau a varicelei.

O a doua categorie îi implică pe credincioșii înșiși. De ce nu suntem mai buni? Dacă ceea ce spunea Isus este adevărat, atunci de ce nu zice Dumnezeu nimic despre faptul că adepții Lui participă la cruciade și inchiziții, ard vrăjitoare și aprobă sclavia? Și de ce pot unii creștini să aibă o atitudine negativistă, să-i judece pe alții, să fie ipocriți și chiar indiferenți față de cei din societatea noastră pe care îi considerăm diferiți de noi?

Cea de-a treia categorie o reprezintă problema durerii. De ce trebuie să existe suferință atât de cumplită? De ce trebuie ea să lovească într-un mod atât de inutil și aleatoriu, fără nicio explicație? De ce nu explică Dumnezeu ce se petrece – sau chiar mai bine de atât, de ce nu pune capăt suferinței?” (p. 104)

“Principala problemă în ce privește îndoiala, atunci când îndoiala devine toxică, nu este ce ne face ea. Problema e ce ne împiedică ea să facem.” (p. 118)

Un răspuns to “Credință și îndoială (5)”

  1. Alin Cristea Says:

    A republicat asta pe RoEvanghelica.

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google

Comentezi folosind contul tău Google. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s


%d blogeri au apreciat: