Creștinismul pe înțelesul tuturor (9)

Creștinismul pe înțelesul tuturor – David Pawson, Societatea Biblică din România, Oradea, 2011, 170 p.

“Slujesc deja de mai bine de cincizeci de ani. În tot acest timp au avut loc foarte, foarte multe schimbări în viața Bisericii, majoritatea în bine. Însă cea mai importantă dintre toate, și cea care mă face mai optimist acum vizavi de viitor decât am fost vreodată de când slujesc, este faptul că Biserica a început să recunoască din nou că Dumnezeirea e compusă din trei Persoane, nu din două.

Știu că Biserica a susținut întotdeauna oficial că Dumnezeirea este formată din trei Persoane: Tatăl, Fiul și Duhul Sfânt. Însă în practică erau două. Duhul Sfânt a devenit “persoana lipsă” a Trinității. Credeam în existența Duhului Sfânt, nu în El. Acest lucru reieșea clar din vocabularul nostru, din închinarea și din rugăciunile noastre, din cântările și din predicile noastre. Ca mulți alți slujitori, îmi pregăteam o predică despre Duhul Sfânt pentru Rusalii, știind că nu va mai trebui să-mi pregătesc alta până anul următor de Rusalii. S-a spus că romano-catolicii cred în Tatăl, în Fiul și în Sfânta Fecioară, iar protestanții în Tatăl, Fiul și în Sfânta Biblie. Duhul Sfânt, ca Persoană vie, dinamică, nu avea un rol proeminent în viața niciuneia.

Acum însă lucrurile s-au schimbat. De fapt, situația s-a schimbat aproape total. Relația noastră cu Duhul Sfânt a devenit conștientă și nu inconștientă, directă și nu indirectă, dinamică și nu dogmatică, și mai degrabă o chestiune de intuiție decât de deducție. Se vorbește constant despre El, se face referire la El, și s-au scris o mulțime de cărți pe această temă.” (p. 117-118)

Un răspuns to “Creștinismul pe înțelesul tuturor (9)”

  1. Alin Cristea Says:

    A republicat asta pe RoEvanghelica.

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s


%d blogeri au apreciat: