Atenție la dezinformările din Mahalaua Pătrățosului – 29 octombrie 2011

În 29 octombrie 2011, Mircea Mitrofan scrie într-un comentariu pe blogul lui Marius Cruceru: „Între timp pe situl Străjerilor a apărut o “clarificare”, un text prin care fr. Popa Ilie și Demeter se distanțează de poziția fr. Ioan Peia. De fapt încearcă să distanțeze mișcarea Străjerilor de poziția lui Nelu Peia.”

Comentariul apare la postarea lui Marius Cruceru intitulată Din nou despre Străjeri. Trezirea lui Nelu Peia? – “Pericolul invataturile lui Chris Oyakhilome” din 28 octombrie 2011, care conține o scrisoare a lui Nelu Peia datată 27 octombrie 2011.

Așadar, la ora 08.30, sîmbătă, 29 octombrie, avem de a face cu chestiuni RECENTE, din ultimele 2 zile.

Expresia „ÎNTRE TIMP” complică chestiunile, introducînd o presupoziție care, din informațiile de care dispunem, este de fapt o dezinformare.

Documentul intitulat „Clarificare!” la care se referă Mircea Mitrofan a apărut pe site-ul Mișcării Străjerii în 17 octombrie 2011. Cu 10 zile ÎNAINTEA scrisorii lui Nelu Peia.

Așadar, a spune că a apărut „ÎNTRE TIMP” este o formulă neinspirată, ca să nu zic mincinoasă.

Situația stă exact invers: În 17 octombrie a apărut „Clarificare!” și ÎNTRE TIMP, 10 zile mai tîrziu, a apărut scrisoarea lui Nelu Peia din 27 octombrie.

De asemenea, am mari îndoieli că următoarea afirmație a lui Marius Cruceru, în legătură cu „Clarificare!”, ar fi adevărată: „Nelu Demeter şi Ilie Popa dau un comunicat, care a dispărut cîteva zile, după care a reapărut.”

Mai degrabă ar fi vorba de faptul că documentul nu se găsește la fel de ușor pe site ca alte articole, ceea ce mi s-a întîmplat și mie și atunci și azi.

Adresa documentului în discuție este următoarea:

http://www.strajeri.ro/index.php?option=com_content&view=article&id=137:clarificare

Felul în care percepem / interpretăm formula „ÎNTRE TIMP” poate avea consecințe asupra modului în care privim către ultimele evenimente legate de fenomenul Străjerii. Ca să nu mai vorbim de modul în care ne… exprimăm.

Cei care nu pun în discuție această formulă vor avea următoarea percepție: Aha, Străjerii au dat repede un comunicat, DUPĂ ce Nelu Peia a scris scrisoarea.

Cei care sînt atenți însă la această formulă (și la altele) vor căuta să se informeze cu privire la cronologia evenimentelor. Cum am arătat, scrisoarea lui Nelu Peia apare la 10 zile după comunicatul Străjerilor din 17 octombrie 2011, trimisă prin email probabil la mai multe adrese decît cele două de care știu eu: Cristian Ionescu și Alin Cristea.

Comunicatul Străjerilor pare a fi o reacție la anumite declarații pe care Nelu Peia le-a făcut:

„Apreciem mult slujirea și munca de cercetare a fratelui Nelu Peia a scrierilor pastorului Chris Oyakhilome, dar nu el are împuternicirea Mișcarii Străjerilor ca să-și expună înțelegerea și încredințarea ca fiind punctul de vedere al întregii Mișcari a Străjerilor, ci numai punctul personal de vedere. Toate comunicatele și mesajele fratelui Nelu Peia reprezintă punctul personal de vedere și nu poate să angajeze Mișcarea Străjerilor în aceste discuții. Ca mișcare nu suntem împuternici nici de frățietate și nici de Dumnezeu să ne pronunțăm dacă pastorul Chris Oyakhilome este sau nu este un eretic și care dintre învățăturile lui sunt eretice și care sunt corecte din punct de vedere biblic. Este plin spațiul virtual, pe bloguri, prin care suntem declarați cu toții eretici și că întreaga Mișcare a Străjerilor este eretică. Dacă cineva dintre liderii Mișcarii Străjerilor are chemarea din partea lui Dumnezeu să facă această și să se angajeze în analizarea tuturor învățăturilor pastorului Chris Oyakhilome are libertatea să o facă. dar nu poate reprezenta, deocamdată, punctul de vedere al întregii Mișcări a Strajerilor.”

La momentul 17 octombrie 2011, chestiunea disputată era una administrativă, legată de legitimitatea declarațiilor (publice ale) lui Nelu Peia.

La momentul 27 octombrie 2011, chestiunea disputată a devenit una teologică, în scrisoarea lui Nelu Peia fiind menționate concepte și persoane dinafara mediului evanghelic românesc.

La momentul 28 octombrie 2011, chestiunea disputată este internalizată, Marius Cruceru reluîndu-și campania mizerabilă la adresa lui Iosif Țon.

Aproape instantaneu, într-o altă Mahala Evanghelică, cea a Vindecătorului, notoriu dezinformator din blogosfera evanghelică, chestiunea disputată nici nu mai e disputată, căzînd în derizoiu și bășcălie, devenind un nonsubiect

Nelu Peia scrie: „Există o legătură specială între William Branham, TL Osborn și Chris Oyakhilome. […] Cum este posibil ca învățăturile lui Branham și Osborn să continue să fie răspândite? Prin Oyakhilome!”

Dar Marius Cruceru nu discută despre ACESTE învățături!

În schimb, ține cu tot dinadinsul să fie ridicol, IARĂȘI, printr-un stil cîrcotaș care l-a consacrat ca blogger Pătrățos:

„După ce, într-o penibilă slujbă de “recuperare”, în care toată lumea, în afară de Iosif Ţon, a ieşit prost, inclusiv Străjerii, fostul pastor baptist speră să uităm şi să ne facem că plouă, promovîndu-l din nou ca frate întru credinţă, după ce a scuipat pe tot ce a predicat pînă anul trecut.”

Din cîte am văzut eu la „penibila slujbă”, Iosif Țon nu a fost „recuperat” ca „frate întru credință”, ci ca predicator baptist întru amvon!

Iosif Țon NU a fost exclus din Cultul Baptist și nu s-a lepădat de „învățătura și practica baptistă”, cum a mințit Paul Negruț.

Și în niciun caz Iosif Țon nu „a scuipat pe tot ce a predicat pînă anul trecut”, cum se exprimă mahalagiul pătrățos, doctor în litere (!), decan al Facultății de teologie a Universității Emanuel, și care cîntă la 22 de instrumente (bănuiesc că la fel de prost precum se exprimă în cuvinte…

Așadar, atenție la dezinformările din Mahalaua Pătrățosului.

Producțiile expresoide ale Pătrățosului sînt doar pentru cei cu mintea ca a găinei, ciugulești tot ce ți se pune în față…

Noi (eu și cu mine) sîntem deștepți, nu credem orice. Întîi verificăm, facem legături între informații, dăm citate (în context), reformulăm, reformulăm, reformulăm, pînă reușim să comunicăm cu cei care ne citesc și care au pretenții de la noi…

Apropo, oare Marius Cruceru o fi citit 3 capitole din Biblie ÎNAINTE să scrie prostiile astea?

Să fi fost 3 capitole din Numeri și i s-o fi făcut greață de atîta cifrăraie și lipsă de metaforă, unde să se bage și el la împins semnificația dincolo de parcela semantică?!…

Publicitate

3 răspunsuri to “Atenție la dezinformările din Mahalaua Pătrățosului – 29 octombrie 2011”

 1. Dyo Says:

  Da-mi voie sa iti spun ca citind „Clarificarile” nu mi se sugereaza ca problema la momentul 17 octombrie este doar administrativa: este si o chestiune ce tine de teologie. Asta inteleg eu din urmatorul paragraf:

  „Apreciem mult slujirea și munca de cercetare a fratelui Nelu Peia a scrierilor pastorului Chris Oyakhilome, dar nu el are împuternicirea Mișcarii Străjerilor ca să-și expună înțelegerea și încredințarea ca fiind punctul de vedere al întregii Mișcari a Străjerilor, ci numai punctul personal de vedere. Toate comunicatele și mesajele fratelui Nelu Peia reprezintă punctul personal de vedere și nu poate să angajeze Mișcarea Străjerilor în aceste discuții. Ca mișcare nu suntem împuternici nici de frățietate și nici de Dumnezeu să ne pronunțăm dacă pastorul Chris Oyakhilome este sau nu este un eretic …” Este vorba de cercetarea SCRIERILOR lui Chris pentru o evaluare cu subiectul daca acesta „este sau nu eretic”. Teologie.

  Confirm dificultatea de a gasi „Clarificarile” pe site-ul strajerilor, fapt ce m-a condus si pe mine la gandul ca ceva nu e inregula acolo.

  „Clarificarile” preced mesajul lui Peia si asta nu este in avantajul celor doi autori: nu-mi miroase bine aceasta anticipare a analizei facute asupra invataturii lui Chris. Stiau ce va sa vina de la colegul lor si s-au grabit sa faca ei prima miscare. Abundenta greselilor de exprimare si dactilografiere imi confirma ca au redactat documentul in mare pripa.

 2. Alin Cristea Says:

  Nu am spus că nu era ȘI o chestiune ce ține de teologie.

  Accentul însă cădea atunci pe disensiunile dintre lideri, și anume în chestiunea de reprezentativitate:

  „Toate comunicatele și mesajele fratelui Nelu Peia reprezintă punctul personal de vedere și nu poate să angajeze Mișcarea Străjerilor în aceste discuții.”

  Acum ne aflăm într-un cu totul alt moment: cică le-a venit unora cheful de teologie…

 3. Joaca cu trecutul, variaţiuni pe un caz concret: bâlbâielile Străjerilor « Frică şi cutremur Says:

  […] cronologică a lucrurilor, un prim indiciu care ar trebui să ne ajute în demersul nostru. Aici Alin Cristea semnalează corect o licenţă de-a lui Mircea Mitrofan care, probabil dintr-o insuficientă informare, sugerează […]

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile cerute sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s


%d blogeri au apreciat: