Despre Străjeri: Atenție la dezinformările de pe blogul lui Nicolae Rădoi – 15 noiembrie 2011

Cu ochii cît cepele, citesc formulele pe care Nicolae Rădoi le scrie, în 12 decembrie 2011, despre Străjerii din România:

1). „Străjerii cred și mărturisesc că noi suntem hristoși la fel cum a fost Fiul lui Dumnezeu, pentru că și noi putem primi aceeași ungere pe care a primit-o Acesta.”

2). „O altă învățătură eretică a acestora este că noi suntem dumnezei, și putem crea (la fel ca Dumnezeu) cu cuvântul gurii noastre orice realitate vrem.”

3). „Străjerii mai spun că Duhul lui Dumnezeu nu vine din cer, ci ei îl transmit de la o persoană la alta. Suntem de acord că ei transmit un duh de la o persoană la alta, dar acel duh nu este al lui Dumnezeu, ci al lui Antihrist.”

Nu-mi amintesc să fi citit undeva astfel de acuzații la adresa Străjerilor din România.

Silviu Tatu, în 31 decembrie 2010, scria un articol pe site-ul Bisericii Baptiste Oradea din Providența, intitulat „Cine sunt Străjerii?”.

Articolul, slab ca și conținut și ca și construcție ideatică, conținea un singur paragraf despre Străjerii din România. Restul articolului conținea informații despre diverse mișcări din străinătate (International House of Prayer, Christ Embassy, Ellel Ministries, Vineyard, Faith Ministries și altele).

De ce Silviu Tatu, cu studii de teologie, nu a precizat ACESTE erezii ale Străjerilor pe care le-a descoperit… Nicolae Rădoi?

Nicolae Rădoi nu precizează nici o sursă, nu indică nici un loc în care Străjerii să-și fi exprimat ASTFEL de convingeri religioase și nu menționează nici un teolog (român) care să fi identificat ACESTE erezii.

Daniel Cojiță, unul dintre pastorii Bisericii Baptiste Maranata din Arad, a scris singurul material despre Străjeri despre care pot spune spune că merită citit: „Mișcarea Străjerilor” (probabil eseu la Masterat Teologie baptistă pastorală).

În întreg eseul său, Daniel Cojiță arată asemănările dintre Străjeri și carismatici, ca, la sfârșit, să concluzioneze că, de fapt, Străjerii nu sunt carismatici, ci… neocarismatici.

Aceasta constituie o distincție foarte importantă pentru dezbaterea despre Străjeri.

Dar Daniel Cojiță nu aduce ASTFEL de acuze Străjerilor în eseul său, legate de ci ALTELE:

„Această mişcare este anti-biblică deoarece subminează autoritatea Scripturii fie prin răstălmăcirea ei, fie prin adăugarea de „revelaţii” personale, care le dă dreptul să interpreteze Biblia după bunul plac. Pentru ei, experienţa este mai importantă decât doctrina şi inspiraţia spontană mai valoroasă decât hermeneutica. Pe cale de consecinţă, orice noţiune biblică sau teologică obţine valenţe noi atunci când este interpretată de această grupare religioasă. După această schimbare de paradigmă, subiecte precum: rugăciunea, trezirea spirituală, aşteptarea venirii Domnului pot însemna orice, funcţie de inspiraţia de moment a „apostolilor moderni”.

Ca orientare religioasă, străjerii pot fi încadraţi mai degrabă în cadrul curentului numit „cel de-al treilea val” caracterizat de interesul asupra: 1) eliberării de demoni; 2) reconstituirii Cortului lui David; 3) renunţarea la graniţele denominaţionale şi 4) „Power-Evangelisation” (accentul deosebit pus pe evanghelizarea prin vindecări, semne şi minuni).”

De ce Daniel Cojiță, cu studii de teologie, nu a identificat ereziile Străjerilor pe care le descoperă acum… Nicolae Rădoi?

Nicolae Rădoi nu precizează nici o sursă, nu indică nici un loc în care Străjerii să-și fi exprimat ASTFEL de convingeri religioase și nu menționează nici un teolog (român) care să fi identificat ACESTE erezii.

Comunicatul Consiliului Uniunii Baptiste din 8 decembrie 2010, care se referă la „practicile și învățăturile nebiblice și străine de practica și învățătura bisericilor baptiste promovate de cei care se numesc Strajerii”, nu conține cuvîntul erezie / eretic, nici cuvîntul carismatic, nu conține precizări doctrinare, nici nu menționează vreun un articol din Statutul Cultului Baptist.

Se referă, ÎN PARANTEZĂ, la următoarele practici presupuse ale Străjerilor: „predicarea evangheliei prosperității, practicarea profețiilor nebiblice, practica condiționării prezenței Duhului Sfânt de vorbirea în limbi, practica vindecărilor la comanda unei persoane, promovarea învățăturilor grupării din Africa condusă de Chris, asocierea cu Şcoala de vindecare”.

Așadar, presupusele acuzații la adresa Străjerilor sînt altele decît cele identificate de… Nicoale Rădoi.

Conducerea Uniunii Baptiste se pare că nu are competențele „teologice” ale lui… Nicoale Rădoi!

Nicolae Rădoi nu precizează nici o sursă, nu indică nici un loc în care Străjerii să-și fi exprimat ASTFEL de convingeri religioase și nu menționează nici un teolog (român) care să fi identificat ACESTE erezii.

La un an de la scandalul creat de contextul asocierii lui Iosif Țon cu Mișcarea Străjerilor (din România), nu știm să existe nici un articol teologic care să identifice așa-zisele erezii ale Străjerilor, cu atît mai puțin acuzația de „erezie” adusă lui Iosif Țon de către diverse persoane, cu mai multă sau mai puțină cultură teologică, dar cu amplitudine resentimentară de neimaginat…

Desigur, pătrățosul Marius Cruceru poate beli în continuare ochii pe YouTube, iar țărănoiul Nicolae Rădoi se poate isteriza în continuare…

Cei care veți face la fel ca ei sînteți cam idioți!…

Dacă aveți probleme cu sănătatea, să nu vă duceți cumva la specialiști competenți, care se numesc MEDICI, ci să beliți ochii pe YouTube și, de ce nu?, să-l întrebați pe țărănoiul Nicoale Rădoi ce frunzulițe să luați între buze să doiniți a jale cînd vă apucă durerile…

2 răspunsuri to “Despre Străjeri: Atenție la dezinformările de pe blogul lui Nicolae Rădoi – 15 noiembrie 2011”

  1. Cele mai vizitate postări – 15 noiembrie 2011 « Romania Evanghelica Says:

    […] – 141 Răspuns declarațiilor lui Cristian Ionescu – 15 noiembrie 2011 – 106 Despre Străjeri: Atenție la dezinformările de pe blogul lui Nicolae Rădoi – 15 noiembrie 2011 – 46 Share this:FacebookTwitterLinkedInLike this:LikeBe the first to like this […]

  2. Alin Cristea Says:

    A republicat asta pe RoEvanghelica.

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google

Comentezi folosind contul tău Google. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s


%d blogeri au apreciat: