Declarația anului 2011 – Nominalizări (50)

„Identitatea pe care o are un om în Hristos îmi schimbă perspectiva asupra lui.” – Emanuel Conțac, comentariu pe blogul lui Cristian Ionescu

Merită reluat aici comentariul lui Emanuel Conțac, pe care Cristian Ionescu și ciracii săi nu au știut să-l aprecieze.

„A-l cunoaşte pe Hristos “în felul lumii” nu înseamnă ceea ce se poate crede la prima vedere. În 2 Cor. 5:16 apostolul spune: “Aşa că, de acum încolo, nu mai cunoaştem pe nimeni în felul lumii; şi chiar dacă am cunoscut pe Hristos în felul lumii, totuş acum nu-L mai cunoaştem în felul acesta.”

Termenul “în felul lumii” traduce gr. “kata sarka”, “după trup”, “la nivel exterior”, “potrivit standardelor omeneşti”. Pavel spune cu alte cuvinte: nu mă mai raportez la oameni ţinând cont de trăsături precum etnia, statutul social şi civil, bogăţia etc. Identitatea pe care o are un om în Hristos îmi schimbă perspectiva asupra lui. La fel şi în cazul lui Hristos. Şi dacă l-am fi cunoscut ca om, ca rabin evreu, ca persoană cu anumite trăsături fizice distincte, ele nu mai contează acum. Nici măcar fraţii lui Isus nu l-ar mai putea cunoaşte “kata sarka” (adică nu s-ar putea prevala de această legătură de sânge ca să aibă o relaţie privilegiată cu Hristos). Din păcate, prezenţa termenul “lume” în traducerea lui Cornilescu ne pune pe o pistă greşită. Nu de “lume” e vorba, ci de anumite criterii de raportare la cineva, cu anumiţi factori daţi. Aceşti factori nu au de-a face cu “lumea” ca sistem ostil lui Dumnezeu, ci cu elemente neutre (statut social, aspect fizic etc.). Pavel nu spune: “Dacă am considerat vreodată că Isus Hristos este unul din gașca noastră de stricați, drogați și dezbrăcați etc., acum ne-am schimbat părerea şi îl considerăm Fiul lui Dumnezeu.” Accentul cade pe altceva.”

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google

Comentezi folosind contul tău Google. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s


%d blogeri au apreciat: