Mesagerul Cincizecimii (1)

Mesagerul Cincizecimii – Nikolai Usaci, Vladimir Tkacenko, Editura Scriptum, Oradea, 2011, 409 p.

“În anul 1804, spre marea bucurie a duhoborilor, Alexandr I publică un manifest special, prin care se dădes permisiunea tuturor celor care împărtășeau învățătura duhoborilor și își mărturiseau credința, inclusiv celor din închisori, exilați, trimiși la munci silnice sau în armată, să se mute în Tavria, raionul Melitopol, pe malul râului Molocinaia.

În decurs de un an, în acea zonă s-au mutat câteva mii de credincioși, ceea a dus la formarea unei mari colonii, numite Duhoborie.

Trebuie menționat că alegerea locului pentru colonie, făcută de Saveli Kapustin, a fost cum nu se poate mai bună; din punctul de vedere spiritual, erau departe de centre mari ortodoxe, iar din punctul de vedere material, era o zonă foarte prielnică pentru agricultură. Lucrând pământul și crescând vite, duhoborii au ajuns în curând la un nivel foarte bun de trai.

Cu timpul, colonia a început să arate ca un mini-stat, cu propria cultură și mod de viață. Aveau preferințele lor literare, printre care era cartea lui John Bunyan “Călătoria Pelerinului” și scrierile unui gânditor ucrainean Grigori Skovoroda. […]

În ce privește relația cu Biserica Ortodoxă, duhoborii se exprimau foarte categoric: “Moaștele sunt o înșelătorie, icoanele nu sunt Dumnezeu, preoții nu sunt robii Domnului, ci niște mincinoși.”

Chestiunea unirii duhului omului cu Duhul lui Dumnezeu continua să preocupe gândirea credincioșilor. Duhoborii considerau falsă învățătura hristoverilor cum că Cristos locuiește doar în inimile celor aleși. Ei credeau că orice om care dorește și își pregătește inima poate să primească darul Duhului Sfânt într-un mod simplu și fără reproșuri. Structura vieții lor era bazată pe modelul Bisericii primare, urmare a acestui lucru fiind crearea comunității duhoborilor. Se știe, de asemenea, că acești credincioși practicau vorbirea în limbi și proroceau.” (p. 49)

“Un adevărat dezastru pentru această grupare a început odată cu urcarea la tron a Împăratului Nikolai I, numit de popor “Nikolai al bățului”, din cauza intoleranței lui pentru orice fel de libertate a conștiinței și dorința de a ține în frâu toată societatea rusă, cu ajutorul jandarmilor și a securității.

Rusia era din nou sub jugul tiraniei, iar pe drumul spre Siberia se auzea sunetul lanțurilor celor nesupuși…

În anul 1841, printr-un decret al Împăratului, a fost desființat “statul ereticilor”, adică Duhoborie, iar toți locuitorii comunei au fost deportați în Transcaucaz, gubernia Tiflis, comuna Ahalkolan.” (p. 50)

“În 28 februarie 1898, guvernatorul guberniei Tiflis i-a acordat reprezentantului duhoborilor, Ivan Obrosimov, permisiunea guvernului de a emigra în Canada.

Pentru acest lucru, însă, era nevoie de o mare sumă de bani. Mulți oameni, simpatizându-i pe duhobori și înduioșați de suferințele lor, au început să doneze bani pentru plecarea lor. Lev Tolstoi a donat tot onorariul primit pentru romanul Învierea pentru cauza duhoborilor. De asemenea, i-a cerut fiului său Serghei să caute un om care cunoaște limba engleză, pentru a-i însoți pe emigranți pe drumul spre Canada. Acest însoțitor a fost Ivan Prohanov, viitorul conducător al mișcării evanghelice din Rusia.

În decurs de câțiva ani, în Canada au emigrat opt mii de duhobori. În 1902 a fost eliberat din din închisoarea siberiană conducătorul duhoborilor Piotr Verighin, care părăsește și el în grabă patria nemiloasă…

Duhoborii din Canada au înființat o altă “Duhoborie”. Și în zilele noastre în Canada există două uniuni ale duhoborilor: “Societatea Duhoborilor” și “Uniunea Comunităților Duhovnicești ale lui Cristos”, care editează propriile cărți și reviste.

O parte a membrilor grupării a rămas totuși în Rusia, trecând mai târziu în rândurile creștinilor evanghelici, ale baptiștilor și penticostalilor.” (p. 50-51)

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google

Comentezi folosind contul tău Google. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s


%d blogeri au apreciat: