Măreția creștinismului (3)

Măreția creștinismului – Dinesh D’Souza, Editura Imago Dei, Oradea, 2011, 351 p.

“Poate că cea mai mare problemă pe care o are teoria secularizării este că, într-o epocă de globalizare și modernizare, tot mai pronunțată, lumea ca întreg devine tot mai religioasă, nu mai puțin religioasă. Într-un sondaj recent, Pippa Noris și Ron Inglehart a rezumat dovezile. În ciuda progresului secularizării în Occident, ei scriu: “Lumea ca întreg are acum mai mulți oameni care au concepții religioase tradiționale decât a avut vreodată.” Prin urmare, Occidentul este mai secular, dar “lumea ca întreg devine mai religioasă”.

Chiar mai uluitor este fapul că trezirea religioasă are loc în zone care se modernizează rapid. China și India au astăzi cele mai mari rate de creștere din lume și religia înflorește în ambele locuri. Turcia este una dintre cele mai moderne țări musulmane, iar islamul s-a întărit în mod constant acolo. În America Centrală și de Sud, clasele sociale care se ridică îmbrățișează creștinismul penticostal.

Răspândirea globală a culturii americane, cu valorile seculare pe care le are, pare să nu fi oprit, nici măcar încetinit propășirea religiei. Un slogan obișnuit astăzi în Asia este “modernizare fără occidentalizare”. Mulți oameni doresc prosperitatea și tehnologia Americii, dar doresc să le folosească pentru a-și menține și întări modul lor de viață tradițional. Ei doresc să trăiască într-o lume a modernității multiple.

Auzim adesea că islamul este religia cu cea mai rapidă creștere. Nu este adevărat. Islamul este pe locul doi. În timp ce islamul crește în principal prin reproducere – adică datorită faptului că musulmanii au familii mari – creștinismul se răspândește prin convertiri rapide, cât și prin creștere naturală. Islamul a devenit religia cu cea mai mare creștere din Europa, care mai bine de 100 de ani a fost căminul creștinismului. În 1920, scriitorul catolic Hillaire Belloc scria cuvintele: “Credința este Europa și Europa este credința.” Belloc era convins că viitorul creștinismului stă în Europa.

Ironic, cu toate că Europa s-a îndepărtat de creștinism, religia creștină și-a răspândit influența în America Centrală și de Sud, în Africa și în Asia. Pentru prima dată în istorie, creștinismul a devenit o religie universală. De fapt este singura religie globală. Budismul și islamul, la fel ca creștinismul, sunt religii cu aspirații globale, dar aceste aspirații nu s-au realizat. Budismul nu a avut niciodată adepți în culturile din Asia de Sud și de Est. Chiar dacă are câțiva adepți în Occident, budismul rămâne o religie care are, în cel mai bun caz, un impact regional. Islamul este mult mai puternic, dar chiar și islamul este regional, având o dominație mică sau inexistentă în Statele Unite, America Centrală și de Sud sau în Australia. Prin contrast, creștinismul este o forță pe fiecare continent și în fiecare regiune importantă din lume, singura excepție fiind centrul islamului, Orientul Mijlociu.” (p. 26-27)

Un răspuns to “Măreția creștinismului (3)”

  1. Creștinismul este singura religie globală « La Rotundu Says:

    […] https://romaniaevanghelica.wordpress.com/2011/12/28/maretia-crestinismului-3 Like this:LikeBe the first to like this post. […]

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google

Comentezi folosind contul tău Google. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s


%d blogeri au apreciat: