Măreția creștinismului (7)

Măreția creștinismului – Dinesh D’Souza, Editura Imago Dei, Oradea, 2011, 351 p.

“Valoarea egală a fiecărei vieți umane este o idee creștină. Creștinii au crezut întotdeauna că Dumnezeu acordă o valoare infinită fiecărei vieți umane pe care o creează și că El iubește în egală măsură fiecare persoană. În creștinism nu ești mântuit prin familia, tribul sau cetatea ta. Mântuirea este o chestiune individuală. Mai mult, Dumnezeu are o “vocație” sau o chemare pentru fiecare dintre noi, un plan divin pentru fiecare viață. În timpul Reformei, Martin Luther a accentuat individualismul călătoriei creștine. Nu doar că fiecare dintre noi va fi judecat individual la sfârșitul vieții noastre, dar, pe tot parcursul vieții noastre, ne relaționăm la Dumnezeu ca indivizi. Nici chiar adevărurile religioase nu ne sunt date automat, ci se însușesc prin studiu și rugăciune individuală. Aceste idei au avut consecințe spectaculoase.” (p. 88)

“Creștinii au fost primul grup din istorie care au început o mișcare împotriva sclaviei. Mișcarea a început la sfârșitul secolului al XVIII-lea în Britania și s-a răspândit în Statele Unite în timp ce economia Sudului a fost dependentă de munca sclavilor. În Anglia, William Wilberforce a condus o campanie care a început fără niciun sprijin și a fost motivată doar de convingerile lui creștine – o povestire prezentată cu multă forță în filmul Amazing Grace. În cele din urmă Wibberforce a învins și în 1833 sclavia a fost declarată ilegală în Britania. Forțată de grupurile religioase din țară, Anglia a preluat conducerea în a ține în frâu comerțul cu sclavi din străinătate.” (p. 91)

“Secularizarea are loc în Europa de mai bine de un secol și o vreme se părea că declinul creștinismului nu va avea niciun efect asupra moralității occidentale sau asupra instituțiilor sociale occidentale. […]

Moartea creștinismului trebuie să însemne și dispariția gradată a valorilor cum ar fi demnitatea omului, dreptul împotriva torturii și drepturile susținute de femei, minorități și de către cei săraci de a fi tratați la fel ca și ceilalți. Dorim să renunțăm și la acestea? Dacă prețuim idealurile specifice ale civilizației occidentale și dacă credem, așa cum cred eu, că ele au adus beneficii enorme civilizației noastre și lumii, atunci indiferent de convingerile noastre religioase, și chiar dacă nu avem niciuna, nu vom încerca să tăiem grăbiți rădăcinile religioase din care au provenit.” (p. 98-99)

Publicitate

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s


%d blogeri au apreciat: