Un comentariu pe blogul lui Laurențiu Balcan

Laurențiu Balcan a scris pe blogul lui, în 9 ianuarie 2012, un articol intitulat Cât de personal trebuie să fie facebook-ul?.

Iată comentariul meu:

Laurențiu, dacă consideri că cea mai bună metodă de socializare rămîne tot ceaiul și borcanul cu dulceață de cireșe nu înseamnă că ai fi de modă veche.

Vrei să socializezi cu mine astfel? Ia borcanul și hai pe Facebook! De ce nu pe Messenger?

Cu Marius Cruceru am socializat cîndva la el acasă la ceai. Mi-a servit ceai de trandafiri. A cărui aromă mi-a adus aminte de dulceața de trandafiri pe care o degustam în copilărie la o mătușă din Constanța. Așa că am luat și eu ceai de trandafiri, numai ca să mai am parte de aroma respectivă. După un timp m-am deșteptat și am căutat dulceață de trandafiri de-a binelea…

Și la ce ne-a folosit socializarea?… :)

Discuția despre socializare nu este referitoare la LOCUL unde o facem. Ci dacă înțelegem rostul socializării și dacă sîntem creativi, onești, dacă ne purtăm cu naturalețe în fluxul acesta al socializării care ne cuprinde de cele mai multe ori fără voie.

De asemenea, orice creștin prins în fluxul socializării, fie pe la conferințe, colocvii, tabere și Penieluri, fie pe Facebook, Messenger, Twitter și liste de discuții, trebuie, la un moment dat, să recunoască că socializarea nu face parte din eșalonul de vîrf al conceptelor creștine.

A plînge cu cei ce plîng și a te bucura cu cei care se bucură e mai mult – ACESTA este un concept creștin fundamental – reprezintă mult mai mult decît socializare. Chiar dacă nu oferim informații prea multe din viața personală în acest mod în care sîntem alături de alții, în astfel de momente sîntem… PERSONALI.

Dacă atunci cînd plîngem și cînd ne bucurăm cu alții nu sîntem personali, atunci sîntem… IPOCRIȚI.

Nu cît de personali ar fi problema pe Facebook – deși trebuie să o luăm în calcul -, ci cît sîntem de ipocriți.

În anumite momente cînd sîntem personali, s-ar putea să fim în mod dezinteresat, dar, în anumite momente cînd sîntem ipocriți, ÎNTOTDEAUNA există interese pentru alegem, mai mult sau mai puțin conștient, să fim ipocriți.

De asemenea, trebuie să luăm în considerare faptul că ființele umane se recunosc unele pe celelalte mai întîi după exterioritate, avem nevoie de o anumită formă în care ne prezentăm unii către alții, nu putem să ne prezentăm în nuditatea noastră fizică sau psihică.

Pînă și faptul de a purta barbă (care ține de naturalul pielii) sau ochelari (care nu mai ține de naturalul pielii, dar este necesar) reprezintă, în anumite contexte cultural-religioase, un pretext pentru pervertirea… socializării.

Felul în care definim socializarea are de a face cu felul în care definim relația dintre oameni.

Felul în care ne definim relația dintre oameni duce la la manifestările noastre pe Facebook (sau oriunde altundeva, pînă și într-o navetă spațială într-o croazieră în jurul Pămîntului).

Nu Facebook (sau naveta spațială) ne definește conceptul de socializare. Facebook doar augmentează conceptul nostru deja format cu încă cîteva nuanțe (importante) sau îl pervertește într-un mod mai mult sau mai puțin profund.

Să nu dăm vina pe Facebook sau pe orice altceva pentru ceea ce ne aparține nouă: decizia de a asculta sau nu de porunca Domnului. Așa a făcut Adam: „Femeia…” Și femeia: „Șarpele…”

Desigur, din cîte știm, în cazul femeii există o atitudine în plus: A VĂZUT că pomul era de dorit ca să deschidă cuiva mintea.

Ar fi interesantă o analiză a modului în care persoanele feminine se relaționează la Facebook / Internet și a modului în care persoanele masculine se relaționează la Facebook / Internet.

Nu mă refer la productivitatea muncii pe Facebook (trăim într-o vreme în care femeile par a genera multă productivitate în multe domenii, inclusiv în politică și în religie), ci la motivațiile și reflexele feminine pe Facebook, respectiv motivațiile și reflexele masculine pe Facebook.

Un răspuns to “Un comentariu pe blogul lui Laurențiu Balcan”

  1. Alin Cristea Says:

    A republicat asta pe RoEvanghelica.

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google

Comentezi folosind contul tău Google. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s


%d blogeri au apreciat: