Cine este noul rector al Universității Emanuel? Corneliu Simuț? Dar prorector?

Printre puținele date actualizate pe site-ul Universității Emanuel se află Calendarul alegerilor 2012 – 2016, conform căruia în 24 ianuarie 2012 ar fi avut loc alegerea rectorului, iar în 25 ianuarie validarea alegerii rectorului de către Senatul universitar.

Sub tabelul calendarului alegerilor este afișată o singură candidatură: Corneliu Simuț.

Cum și ziua de 26 ianuarie e pe sfîrșite, iar nebloggerul Marius Cruceru nu a dat de știre (cum altădată făcea), este normal să apară întrebarea: Cine este noul rector al Universității Emanuel? Corneliu Simuț?

Desigur, mai umblă, „prin popor”, și ALT fel de întrebări: Și pe ușa noului rector se va schimba plăcuța?…

Explicația pentru schimbarea rectorului Paul Negruț se poate regăsi într-un document indicat de către instituția academică din Oradea: Metodologia de desfăşurare a alegerilor în structurile şi funcţiile de conducere ale Universităţii Emanuel din Oradea, care precizează:

„Potrivit legii durata mandatului de Rector este de maximum 4 ani. Mandatul poate fi înnoit cel mult o dată, prin procedura stabilită prin referendum, conform prevederilor Cartei Universității. O persoană nu poate fi Rector al aceleiași instituții de învățământ superior pentru mai mult de 8 ani, indiferent de perioada în care s-au derulat mandatele și de întreruperile acestora.”

Probabil că din aceeași pricină și Institutul Teologic Baptist din București nu-l mai are rector, în sfîrșit, pe Vasile Talpoș, ci pe (necunoscutul, pentru mine, dar bănuiesc că și pentru mulți alții, mai ales din vestul țării) Daniel Mariș.

Reclame

7 răspunsuri to “Cine este noul rector al Universității Emanuel? Corneliu Simuț? Dar prorector?”

 1. DanutM Says:

  si, se stie pina la urma cine este?
  sau e secret de importanta (interna)tionala?

 2. DanutM Says:

  Daniel Maris este un necunoscut doar la Oradea, care este un fel de stat (baptist) in stat. Pastor al Bisericii Golgota din Bucuresti, cu un doctorat serios, nu este nicidecum un necunoscut. A evitat insa, cu discretie, sa fie in gura blogosferei. Dar de acum ma tem ca nu mai scapa.

 3. evedyahu Says:

  Daniel Maris e din vest…e din Curtici, daca nu ma insel…banuiesc ca multi il cunosc din zona aia?

 4. Alin Cristea Says:

  Nu de persoana Daniel Mariș e vorba, ci de PERSONAJUL (persoana publică / personalitatea) Daniel Mariș.

  În mediul evanghelic românesc chestiunea PERSONALITĂȚII rămîne una problematică. Criteriile de popularitate nu sînt bine definite, după cum nu sînt clare nici criteriile de evaluare a diverselor fenomene / evenimente.

  În documentul „Metodologia de desfăşurare a alegerilor în structurile şi funcţiile de conducere ale Universităţii Emanuel din Oradea” se precizează:

  „Persoanele care candidează la funcții de conducere trebuie să fie personalități recunoscute ale vieții academice, științifice etc., cu valoare profesională și probitate morală, să aibă aivul EG, cu titlul științific de doctor și funcția de profesor, conferențiar sau lector universitar (pentru funcția de rector funcția de lector universitar presupune abilitarea).”

  Este Corneliu Simuț o astfel de personalitate? Din punct de vedere academic, da. Are două doctorate, a scris cărți și eseuri, are funcția de profesor.

  Dar să fie Corneliu Simuț rector la Universitatea Emanuel (fără a fi fost mai întîi decan sau prorector) unde au predat profesori precum Iosif Țon, Paul Negruț, Radu Gheorghiță, Emil Bartoș, asta e o… ciudățenie!

  Corneliu Simuț a fost șef al catedrei de teologie înainte de saltul la postura de rector!

  La fel, Daniel Mariș o fi avînd „doctorat serios”, cum zice Dănuț Mănăstireanu (de unde se vede treba că or exista și doctorate… neserioase), dar înainte de a fi rector a fost secretar științitic, din cîte am citit, la Facultatea de Teologie Baptistă din Universitatea București!

  Ar trebui să ne dea de gîndit faptul că la ambele instituții academice baptiste a avut loc un fenomen similar. Și, desigur, ar trebui să ne dea de gîndit faptul că rectorii au putut fi schimbați DOAR în astfel de condiții impuse de lege.

  Aceste chestiuni ar trebui să fie de interes major pentru bisericile baptiste din România (și diaspora). Ceea ce se întîmplă în perimetrul acestor instituții ar trebui să intereseze bisericile.

  Ar trebui să existe dezbateri publice referitoare la fenomenul academic la care să participe diverse categorii de baptiști din biserici.

  Dacă, aflați într-un automobil sau într-un avion, revenind de la eveniment internațional important, cei doi rectori ar muri într-un accident, ce nume de PERSONALITĂȚI vă vin în minte pentru a candida la funcția de rector?

  Bibliotecarul-șef?

 5. evedyahu Says:

  „Ar trebui să ne dea de gîndit faptul că la ambele instituții academice baptiste a avut loc un fenomen similar. Și, desigur, ar trebui să ne dea de gîndit faptul că rectorii au putut fi schimbați DOAR în astfel de condiții impuse de lege.”

  De acord. Si reactia mea initiala a fost sa zic: e trist sa asteptam ca legile romanesti sa produca schimbari la seminare…Cat o sa stea acolo unii conducatori? Pana la moarte? Stiu bisericii in care conducatorii refuza sa aduca oameni capabili etc si sa faca o tranzitie inteligenta care se auto-distrug. (Ei au ‘construit aceste biserici [cel putin asa cred ei] si ei le distrug.) Trist, dar adevarat.

  Fara indoiala ca este o intelepciune in schimbarea conducatorilor din 4/8 ani etc. Si totusi – nu cred ca ar trebui ca guvernul roman sa poata interveni intr-o institutie privata (ca U Emanuel). In America nu poti sa faci asemnea legi (din cate stiu eu).

  Adevarul este ca un conducator bun e foarte greu de inlocuit (aproape in orice domeniu). Si sunt multe exemple: Spurgeon, Lloyd-Jones, Kobe Bryant, Hagi :) etc. Daca omul este bun si dedicat, este un plus ca sta acolo si lucreaza cu seriozitate ca pt Domnul.

  Daca este incompetent si/sau lenes, ar fi bine [pt scoala] sa fie o lege care sa permita schimbarea acelui conducator.

  Cred ca schimbarea la 4/8 ani poate avea si un alt dezavantaj. Ca sa conduci o scoala, ai nevoie de experienta si timp…dupa 4 ani poate incepi sa o faci bine…si esti schimbat! :(

  Personal, nu am nici o indoiala (desi stiu ca la multi nu le place de fr Negrut etc) ca fratele Negrut a facut o treaba f buna si serioasa acolo, si e f greu de inlocuit.

  Pe de alta parte: nobody is irreplaceable. („The cemetery is full of irreplaceable people!” :) And a good leader should think ahead to prepare someone for the transition. This I think is a big problem in many churches and schools.

 6. evedyahu Says:

  P.S. Vad ca se pare ca ai o mica problema cu C Simut! Au predat acolo cei de care spui, dar nu mai sunt acolo. Ai tu o propunere mai buna?

 7. Alin Cristea Says:

  Nu vezi bine! :)

  Nu am nici o problemă cu Corneliu Simuț. (Ai putea să-l întrebi, ca să te edifici.) L-am ratat! :)

  Sau s-a fofilat el bine! (ceea ce e grav!) :)

  Am cu ORICINE în situații similare.

  Sau, mai exact, nu cu persoane am treabă în primul rînd, ci cu sistemul de gîndire pe care îl propagă acele persoane.

  Mutarea lui Corneliu Simuț, probabil fictivă, pe scaunul de rector constituie, din punctul meu de vedere, una dintre cele mai triste decizii din ultimii 20 de ani din mediul evanghelic românesc.

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google

Comentezi folosind contul tău Google. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s


%d blogeri au apreciat asta: