Adevărata spiritualitate (9)

Adevărata spiritualitate – Francis A. Schaeffer, Editura Imago Dei, Oradea, 2008, 215 p.

“Mai întâi trebuie să înțelegem că realitatea comuniunii cu Dumnezeu și a iubirii de Dumnezeu trebuie să aibă loc în sinele interior. Vorbirea despre iubirea de Dumnezeu nu are sens dacă nu înțelegi că ea se desfășoară în universul interior al gândurilor noastre. […] Adevărata comunicare între oameni și iubirea de oameni este centrată în lumea gândurilor noastre. Consecințele ei pot fi exterioare și manifestarea ei este exterioară, dar iubirea este interioară. Același lucru este valabil și în cazul iubirii noastre de Dumnezeu. Rezultatele pot fi exterioare, dar iubirea în sine este totdeauna interioară. Dacă creștinii ar învăța acest adevăr, multe probleme ale vieții creștine ar fi privite dintr-o perspectivă diferită. Să înțelegem cât de importantă este lumea gândurilor. Este ceea ce mă distinge pe mine, omul, de o construcție mecanică. Aceasta este identitatea mea, iar chemarea mea este să-L iubesc pe Dumnezeu cu toată inima mea, cu tot sufletul meu și cu toată mintea mea.

A doua concluzie este că adevărata bătălie a oamenilor se desfășoară în lumea ideilor, mai degrabă decât în cea extrioară. Toate ereziile, de exemplu, încep în lumea ideilor. Acesta este motivul pentru care, atunci când vin noi lucrători la L’Abri, întotdeauna le facem cunoscut foarte clar faptul că suntem mai interesați de idei decât de personalități sau organizații. Discuțiile trebuie să vizeze ideile, nu personalitățile sau organizațiile. Ideile sunt materia primă a lumii gândurilor și din idei izvorăsc toate lucrurile exterioare: picturile, muzica, clădirile, iubirea și ura, precum și consecințele iubirii de Dumnezeu sau a răzvrătirii împotriva Lui, toate în lumea exterioară. Locul unde omul își va petrece veșnicia depinde de ideile pe care le citește sau le aude, de adevărul propozițional, de realitățile Evangheliei manifestate în lumea exterioară; acestea pătrund prin intermediul trupului său în lumea interioarp a gândurilor lui, iar acolo, în interiorul lui, în lumea gândurilor lui, omul fie Îl crede pe Dumnezeu pe baza conținutului Evangheliei, fie Îl consideră mincinos. Aceasta nu este doar o experiență mistică, existențialistă. Nu este “experiența ultimă” a unui om precum Carl Jaspers exprimată în termeni religioși; nu este experiența fără conținut a drogurilor halucinogene. Ea poate fi exprimată rațional. Experiența se bazează pe idei; pe conținutul veștii bune. […]

A treia concluzie și cea mai scurtă dintre cele trei este că viața creștină, adevărata spiritualitatem începe totdeauna în interior, în lumea gândurilor noastre. Tot ce s-a spus în studiul nostru anterior despre eliberarea în viața prezentă de rezultatele robiei păcatului nu este decât jargon fără sens, o pastilă psihologică, fără relitatea faptului că Dumnezeu gândește și noi de asemenea gândim și că, la fiecare pas, interiorul are un rol principal și prioritar. Bătălia spirituală, pierderea victoriei, are loc întotdeuna în lumea gândurilor.” (p. 154-157)

Publicitate

Un răspuns to “Adevărata spiritualitate (9)”

  1. Alin Cristea Says:

    A republicat asta pe RoEvanghelica.

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s


%d blogeri au apreciat: