Ce înseamnă nașterea din nou (2)

Ce înseamnă nașterea din nou – David Pawson, Societatea Biblică din România, Oradea, 2011, 374 p.

“Teza propusă în această carte poate fi enunțată simplu: inițierea creștină este un complex de patru elemente – pocăință față de Dumnezeu, credință în Domnul Isus, botez în apă și primirea Duhului Sfânt. Fiecare dintre aceste elemente este cu totul diferit de celelalte. Toate sunt esențiale pentru a intra în Împărăția lui Dumnezeu. Ele nu se exclud reciproc, ci sunt pe deplin complementare și, laolaltă, constituie procesul prin care cineva “devine creștin”. Pot avea loc ]n strânsă legătură unul cu celălalt sau de-a lungul unei perioade de timp. Importantă este finalizarea, nu simultaneitatea lor.

Din moment ce toate patru elementele sunt necesare, este zadarnic să le gradăm ca importanță. Și totuși, diferite curente din viața Bisericii au încercat să reliefeze doar câte unul, uneori în detrimentul celorlalte. Gândirea liberală s-a concentrat asupra pocăinței, în special din punct de vedere al schimbării radicale a atitudinilor și al stilului de viață, cu toate că în ultima vreme s-a accentuat mai degrabă dimensiunea inechităților sociale decât imoralitatea personală. Gândirea evanghelică și-a concentrat cea mai mare parte a atenției asupra elementului credinței, mai ales asupra aspectelor individuale și lăuntrice ale acesteia, deși câteodată a insistat mai mult asupra adevărului doctrinar și nu asupra credinței personale. Gândirea sacramentală a accentuat botezul în apă, chiar dacă a resimțit de obicei nevoia de a adăuga un ritual de “confirmare” atunci când subiecții erau prunci (în loc de credincioși). Gândirea penticostală a redescoperit botezul Duhului, cu toate că l-a perceput ca pe o experiență ulterioară, nu ca parte integrală a inițierii.

Consider că aceste patru curente au dreptate în ceea ce susțin, dar că greșesc în ceea ce tind să subestimeze, să nesocotească sau chiar să tăgăduiască.” (p. 21-22)

Publicitate

Un răspuns to “Ce înseamnă nașterea din nou (2)”

  1. Alin Cristea Says:

    A republicat asta pe RoEvanghelica.

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile cerute sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s


%d blogeri au apreciat: