Ce înseamnă nașterea din nou (7)

Ce înseamnă nașterea din nou – David Pawson, Societatea Biblică din România, Oradea, 2011, 374 p.

“Cea mai consecventă poziție “pedobaptistă” este cea care se bazează pe noțiunea legământului. Întemeindu-se de obicei pe premisa că există doar un singur “legământ al haruui” în întreaga Biblie și că acela este revelat în diverse etape și moduri, aceasta susține că relațiile lui Dumnezeu cu oamenii sunt mai degrabă colective decât individuale și că harul Său este moștenit fiziv, dar poate fi transmis și spiritual. Dumnezeu face legământ cu un “popor”, maid egrabă decât cu niște oameni. Familia este unitatea mântuirii, omul născându-se cu “statutul” spiritual al părinților. Ca atare, botezurile “caselor” se află în armonie perfectă cu metodele lui Dumnezeu, dacă sunt înțelese ca botezuri ale “familiei”.

Ipoteza de bază din spatele acestui mod de gândire, și anume că există un singur tip de “legământ al harului” care se desfășoară în Biblie, trebuie combătută. Expresia în sine nu apare niciodată. Nici conceptul. Biblia vorbește despre diverse legăminte (la plural), făcând deosebire între ele în funcție de beneficiari, făgăduințe sau condiții. […]

Familia nu mai reprezintă unitatea lucrării a lui Dumnezeu, Dimpotrivă, Noul Testament arată că o “casă” sau o familie pot fi dezbinate din pricina Evangheliei. Isus a spus că El nu a venit să aducă pacea, ci sabia – care va despărți părintele de copil, fratele de soră. De exemplu, o familie compusă din cinci membri ar putea fi ruptă în două sau trei (Lc. 12:51-53) – singura relație intimă despre care Isus n-a spus că va fi ruptă este cea dintre soț și coție, prin “sfânta” căsătorie (vezi capitolul 22).” (p. 203-205)

Un răspuns to “Ce înseamnă nașterea din nou (7)”

  1. Alin Cristea Says:

    A republicat asta pe RoEvanghelica.

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s


%d blogeri au apreciat: