Ce înseamnă nașterea din nou (9)

Ce înseamnă nașterea din nou – David Pawson, Societatea Biblică din România, Oradea, 2011, 374 p.

“Nici Pavel, nici Iacov nu propovăduiesc că “credința” constă în atingerea standardelor morale prin propriile puteri ale omului. Nevoia de bază a naturii umane este tocmai incapacitatea de a păzi poruncile lui Dumnezeu (chiar și zelosul Saul din Tars a reușit să țină numai nouă din zece – Flp. 3:6 trebuie contrabalansat cu Rom. 7:8). Pentru a lămuri acestă distincție totală între “credință” și “Faptele Legii” trebuie doar arătat că ambele exemple sau “modele” de credință date de Iacov încalcă legea lui Dumnezeu! O prostituată este lăudată că a depus mărturie falsă și un tată este lăudat că a încercat să-și ucidă propriul fiu!” (p. 270)

“Citind prima parte a capitolului 2 din Iacov, rămâi cu impresia că în momentul scrierii epistolei creștinismul apostolic începuse deja să degenereze într-un “bisericism” respectabil. Într-un asemenea cadru, credința tinde să se fosilizeze într-o recitare verbală; închinătorii pot avea săptămâni, luni, chiar și ani, în care să nu-și exercite câtuși de puțin credința pe care o declară atât de regulat în biserică. Aceasta poate fi corectă doctrinar, dar îi lipsește dinamismul. Situația aceasta este des întâlnită.

Iacov dorește să fie sigur că noi înțelegem faptul că credința nu este exprimarea unei teologii sănătoase. Ea nu presupune atât de mult acceptarea adevărului Cuvântului lui Dumnezeu, cât acționarea pe baza lui. Declarațiile fără fapte sunt la fel de lipsite de utilitate pentru noi înșine precum mila fără acordarea ajutorului față de semeni. O astfel de credință nu poate “mântui”. Ea este “moartă”, ca un cadavru în morgă.” (p. 272)

Un răspuns to “Ce înseamnă nașterea din nou (9)”

  1. Alin Cristea Says:

    A republicat asta pe RoEvanghelica.

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google

Comentezi folosind contul tău Google. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s


%d blogeri au apreciat: