Ciprian Terinte: Mişcarea penticostală a preluat din evanghelicalismul american accentul puternic pus pe momentul convertirii

„În opinia mea, mişcarea penticostală a preluat din evanghelicalismul american accentul puternic pus pe momentul convertirii. Nu spun că este greşit. Totuşi, supralicitând acest moment al convertirii în teologia noastră s-a ajuns la identiificarea lui cu naşterea din nou (de sus) sau regenerarea, ceea ce nu reflectă întocmai gândirea scriitorilor sacri nou-testamentari. În scrierile NT (citite fără lentile confesionale) vom găsi că regenerarea (înnoirea) este mai degrabă un proces care durează toată viaţa şi se desăvârşeşte odată cu Parousia. Subiectul este unul foarte complex, dar eu voi încerca din răsputeri să-l schitez, fără a-l banaliza. În gândirea Sfântului Apostol Pavel, de pildă, expresia cheie ce descrie această experienţă de-o viaţă a înnoirii este “a fi în Hristos”. Dacă trebuie găsit un moment al iniţierii sau un principiu al înnoirii, acesta nu este – cum spunem noi, evanghelicii – întâlnirea personală cu Hristos, ci Botezul în apă… Ştiu că sună puţin revoltător pentru auzul nostru evanghelic, dar Scriptura e Scriptură şi trebuie ca noi să ne cercetăm în lumina ei, nu s-o cercetăm pe ea în lumina pe care deja o avem. […]

Cred că înnoirea celor doisprezece Apostoli nu a fost un act instantaneu, ci un proces. Căutând acel moment al regenerării nu facem altceva decât să impunem planului dumnezeiesc matriţa soteriologică a gândirii noastre evanghelice. De asemenea, ei nu au avut nevoie de Botez, tocmai datorită statutului lor unic despre care am vorbit mai sus. Ei au fost cu Hristos de la începutul lucrării Sale până la înălţarea Sa, participând astfel la viaţa dumnezeiască a Mântuitorului.”

http://ciprianterinte.wordpress.com

2 răspunsuri to “Ciprian Terinte: Mişcarea penticostală a preluat din evanghelicalismul american accentul puternic pus pe momentul convertirii”

  1. isac filip Says:

    lectura frate, lectura… patristica, filocalia… nea vasile nea ioan, cei doi frati grigore , simion noul teolog. americani astea nu prea citesc. manipuleaza masele.

  2. Alin Cristea Says:

    A republicat asta pe RoEvanghelica.

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google

Comentezi folosind contul tău Google. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s


%d blogeri au apreciat: