Tolba cu tîmpenii (000056)

„Majoritatea muzicii clasice s-a născut în biserici.” – comentariu Rodica Boțan în Mahalaua lui Ionescu

Înțeleg ce a vrut să spună Rodica Boțan – că bisericile au promovat un oarecare tip clasic de muzică – dar afirmația că MAJORITATEA muzicii clasice s-a născut în biserici este una greu de înghițit.

Desigur, afirmația circulă, ca și alte clișee, în mediul religios, dar nu toate clișeele sînt și adevărate.

Sau: dacă dorim să fim promotori ai adevărului, atunci trebuie să facem mai mult efort atunci cînd preluăm / construim anumite afirmații.

Dacă bisericile evanghelice, îngustez puțin perimetrul, au promovat muzica clasică, DE CE există în prezent în aceste biserici o cantitate semnificativă de muzică populară, rock, jazz și mai ales pop?

Semnificația cuvîntului „clasic” contează foarte mult în această discuție.

De exemplu, melodii cunoscute din muzica populară, rock, pop, jazz pot fi relativ ușor aranjate în stil clasic.

Iată un exemplu: melodia „Happy birthday to you”.

Ce face, dintr-o plăcintă muzicală, să aibă gust rock, jazz sau clasic?

Aranjamentul? Formația de instrumente care interpretează? Filosofia din spatele creației muzicale (muzica lucrează cu IDEI, nu cu sunete)? Tipul de segment uman care dezvoltă un stil de viață în jurul unei perioade rock, jazz sau… clasice?

Discuția, desigur, este lungă.

Intervenția mea vrea să atragă atenția asupra mai multor aspecte:

– Să reflectăm mai mult asupra chestiunilor pe care le aducem în spațiul public, de preferat ÎNAINTE, dar și DUPĂ.

– Să trudim mai mult la construcția formulelor prin care expunem o anumită chestiune.

– Să fim conștienți că segmentele ideologice (cum este cel religios-evanghelic) vor fi sancționate public din pricina unor astfel de gafe.

– Să acceptăm că nu oricine poate spune orice, oricum, oriunde, oricui. Asta înseamnă să respectăm competențele ALTORA și platforma publică, pe care au creat-o unii, de pe care se pot face afirmații cu caracter public.

Întorcîndu-ne la semnificația cuvîntului „clasic”, o mai bună vocabulă ar fi: CULTĂ.

Wikipedia:”Muzica cultă, savantă sau (incorect, dar mult mai des întrebuințat) clasică cuprinde totalitatea realizărilor muzicale proprii reprezentanților culturii înalte într-un spațiu geografic, de-a lungul unui interval însemnat de timp (de ordinul secolelor, mileniilor).”

Undeva, pe Internet, putem citi și următoarele: „Semnificația uzuală a muzicii clasice este muzica clasică europeană. De asemenea, termenul se mai poate referi la muzica clasică a popoarelor din afara Europei, precum: muzica clasică persană, muzica clasică indiană sau muzica clasică chineză.”

Așadar, o fi fost creată muzică clasică în bisericile europene, dar o cantitate imensă de muzică CLASICĂ persană, indiană, chineză a fost creată ÎN AFARA culturii creștine.

Ca de obicei, recomand pocăiților să nu exagereze cu afirmații localiste, ideologiza(n)te și hiperbolizate în mod tîmpit.

Cît despre prezența muzicii clasice / culte în bisericile evanghelice, de multe ori IDEILE ei au fost pervertite de uzul ideologic-propagandist de tip religios. După cum evanghelicii nu reușesc de multe ori să vadă frumosul dincolo de utilul eclesial-duminical, tot astfel au ratat, deceniu după deceniu, exercițiul minim de percepție a IDEILOR transmise de muzica CLASICĂ sau de un alt tip.

Sînt uimit de cîte ori citesc replici indignate ale pocăiților la adresa muzicii rock, dar nici una la adresa muzicii jazz (care, desigur, e de multe feluri, după cum și rock-ul e de multe feluri).

Și cu ceva ani în urmă auzeam că vacile care au ascultat muzică clasică (parcă Strauss) au dat lapte mai mult, dar plantele cărora li s-a pus (o anumită) muzică jazz s-au ofilit…

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s


%d blogeri au apreciat: