Chibzuieli: Sistemul de guvernare al baptiștilor

„practica baptiștilor este un mod de păstrare a unității bisericii, și de a trăi „continuitatea apostolică,” (adică cu învățătura lor, nu în sensul ortodox prin actul fizic de punere a mâinilor neîntrerupt istoric). Conceptul de continuitate apostolică în sine este valoros (și biblic), deși nu-l înțelegem în sens ortodox.

Deci, baptiștii (români, cel puțin) după mine, au un hibrid congregaționalist-ortodox (now, that is funny). Nu că l-au învățat de la ortodocși – nu știu de unde vine pt. că nu cunosc destul de bine unele evoluții istorice. Nu cred că e rău (dimpotrivă!), dar dacă e aplicat de oameni nepocăiți, riscăm să avem și noi o clasă sacerdotală (în practică dacă nu în teorie).

Nu mai discut aici deosebirile de ortodocși care sunt foarte semnificative (biserica alege păstorul, nu poate fi numit de sus; biserica e constituită de prezența lui Hristos prin Duhul, nu este necesară prezența episcopului, etc. – deci sistemul nu este episcopal ca la ortodocși, deși ordinarea păstorului se face doar de cei ordinați – ca la ortodocși. La congregaționaliști biserica locală ordinează).”

http://chibzuieli.wordpress.com/2012/05/16/note-despre-actele-de-cult-si-ecleziologia-baptista

2 răspunsuri to “Chibzuieli: Sistemul de guvernare al baptiștilor”

  1. Daniela Says:

    hahahaha! “practica baptiștilor este un mod de păstrare a unității bisericii”. Imi vine sa plang cand vad cum „pastram” unitatea bisericii …

  2. Alin Cristea Says:

    A republicat asta pe RoEvanghelica.

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google

Comentezi folosind contul tău Google. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s


%d blogeri au apreciat: