Carmen Mușat: În România ultimului deceniu, educaţia şi cercetarea constituie domeniul predilect al experimentelor nefericite

„Privind înapoi fără mînie şi fără părtinire, intervalul 1997-2000 apare ca singurul fast pentru sistemul educaţional românesc. Era, desigur, pe vremea ministeriatului lui Andrei Marga, singurul din lungul şir al miniştrilor educaţiei care a reformat din temelii sistemul, beneficiind de implicarea financiară majoră a Băncii Mondiale, dar şi de concursul entuziast al unor personalităţi cu experienţă îndelungată atît în domeniile lor de competenţă, cît şi în domeniul politicilor educaţionale. Reforma lui Marga a fost una consistentă, necesară şi perfectibilă. Din păcate, tot ceea ce a urmat după plecarea lui Andrei Marga din minister a însemnat un uriaş pas înapoi, o cedare treptată în faţa presiunii sociale – exercitate de factori conservatori, refractari la schimbare şi la competiţie –, care a subminat şi mai tare şansele unei reforme reale, cu consecinţe benefice pentru toţi cei implicaţi în sistem, în primul rînd pentru elevi, studenţi şi profesori.”

„Nominalizările pentru Ministerul Educaţiei propuse de Guvernul Ponta ridică mari semne de întrebare cu privire la capacitatea actualilor guvernanţi de a gestiona un domeniu atît de important, precum cel al educaţiei, şi la voinţa actualei coaliţii de a reforma sistemul. Nu poţi îndrepta o lege imperfectă, dar nu lipsită de bune intenţii, punînd în fruntea ministerului personaje dubioase, impostori cu titluri sau sindicalişti fără nici un fel de viziune pe termen lung.”

http://www.observatorcultural.ro/Educatia-o-piatra-de-incercare*articleID_27016-articles_details.html

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google

Comentezi folosind contul tău Google. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s


%d blogeri au apreciat: