Alexandra Ares: Ce înseamnă de fapt Checks and Balances?

„Conceptul de checks and balances la care au făcut referință atât Ambasadorul SUA la București cât și alte oficialități europene, a fost deseori tradus incorect cu sintagma relația dintre puteri, dar ideea de checks and balances înseamnă în traducere literală frâne și echilibru. Pe scurt, se referă la faptul că într-un stat de drept fiecare putere, Președintele, Justiția și Parlamentul trebuie să se țină reciproc în șah prin virtutea faptului că au agende diferite. […]

Cred că e interesant de știut că în SUA, Congresul este cea mai ne-populară institutie din sistemul de guvernare și are rate de aprobare sub 20%, deseori la 12 și 15%. Adică mult sub popularitatea medie a președinților. De ce acest fenomen? Cu Președintele, responsabilitatea e singulară și clară, în timp ce cu sutele de Parlamentari, răspunderea e colectivă, difuză și se pierde pe drum. Voturile se pot tranzacționa pe diverse interese, iar oportunismul uman are consecințe nefaste, cum am văzut că se întâmpla și în România.

Capitalismul este ciclic. România o să mai treacă prin ani de criză ca cei din care a ieșit într-un viitor nu foarte îndepărtat, poate chiar la sfârșitul acestui deceniu. Când vom vota pe 29 iulie să ne gândim bine dacă vrem să ratificăm un precedent care va crea instabilitate și va pune viitorii președinți și viitoarele guverne în imposibilitatea să aplice măsuri nepopulare atunci când vor fi din nou necesare pentru țară.”

http://www.contributors.ro/editorial/ce-inseamna-de-fapt-checks-and-balances

Un răspuns to “Alexandra Ares: Ce înseamnă de fapt Checks and Balances?”

  1. Alin Cristea Says:

    A republicat asta pe RoEvanghelica.

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google

Comentezi folosind contul tău Google. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s


%d blogeri au apreciat: