Un schelet în dulapul lui Daniel Brânzei (și în cel al lui Marius Cruceru)

Sînt nevoit să prezint o chestiune care se pare că a devenit un schelet în dulapul lui Daniel Brânzei (și în cel al lui Marius Cruceru).

În Google Reader am găsit un comentariu din 19 iulie 2012, semnat Aurel Miheț, la postarea de pe blogul lui Marius Cruceru din 18 iulie 2012 intitulată Daniel Brânzei la Aleșd, comentariu pe care nu l-am regăsit însă pe blogul lui Marius Cruceru.

În alte contexte, aș fi putut să înțeleg gestul lui Marius Cruceru de a-l șterge, dar, avînd în vedere polarizarea din ultimii ani din mediul baptist românesc pro și anti Iosif Țon (care este destul de asemănătoare cu cea din mediul politic pro și anti Băsescu – și nu de dragul lui Iosif Țon nu mai pot eu, dar „USL-iștii” emanueliști atîtea mizerii i-au făcut încercînd să-l discrediteze, încît nu am cum să nu îi acord simpatia mea), și avînd în vedere nu puținele gafe, dezinformări și minciuni ale lui Marius Cruceru din ultimii ani în spațiul public pe Internet, nu sînt dispus să-i trec cu vederea Pătrățosului un astfel de gest. Cu atît mai mult cu cît nu este vorba de un comentator anonim, iar informațiile din comentariu sînt pertinente, putînd fi verificate (și, eventual, infirmate).

Blogul lui Marius Cruceru nu este însă un spațiu public în care să existe interes pentru adevăr. Reflexele de pe blogul Pătrățosului nu sînt în direcția căutării adevărului, ci pe palierul comentariilor de mahala, unde adevărul contează mai puțin, iar consecințele palavrelor nu sînt asumate în fața vreunei instanțe morale, ci sînt manipulate conform ideologiei confesionale a grupului de interese pe care îl reprezintă, pe Internet, Marius Cruceru: „USL-iștii” emanueliști.

Iată comentariul cu pricina:

„pentru mine Daniel brinzei e o persoana lipsita de spiritualitate tot ce face e din mindrie si din acumularea de cunostinte realizata in timp. El poarta dupa el o tinichea a unei fapte incriminata intr-un caz penal, In urma recunoasterea vinovatiei Instanta a hotarit;suportarea cheltuielilor de judecata,probation pe un an si 10 m. distanta de persoana agresata.fapt care prezinta pericol social si cel mai grav este faptul ca el a aruncat toata murdaria asupra Biserici Bathel pe care o pastoreste pentruca Biserica sa-i plateasca toate cheltuiele de judecata.Stiu ca uni vor fi deranjati de ceea ce am scris,dar toate aceste fapte pot fi dovedita.El face pe marele invatator,dar Ap.Pavel spune la Rom.2.21-24. tu deci,care inveti pe alti pe tine insuti nu te inveti ?…….etc.El e unul dintre cei despre care spune AP.Pavel in 2..Tim.3.5 avind doar o forma de evlavie…Sa ne rugam ca Dumnezeu sa-si pastreze slujitaori lui departe de tot ce este prefacatorie,minciuna si falsitate. AMIN,AMIN.AMIN.”

O astfel de reapariție a subiectului legat de persoana pastorului Daniel Brânzei (dar de interes major pentru spațiul confesional evanghelic românesc) mă determină să public un mesaj pe care i l-am scris la începutul anului, în ianuarie:

Domnule pastor Daniel Branzei,

A ajuns la mine azi, 13 ianuarie 2012, un email care contine citeva date despre procesul in care sinteti implicat.

Am dezvoltat putin cele citeva chestiuni pe care le consider de interes public.

1. Prima intrebare care se ridica, in interesul public, este daca socotiti cumva ca va puteti feri IN PUBLIC de astfel de chestiuni. La penticostali, Johnny Buia a incercat varianta, dar nu a mers. Si destui pocaiti sint gata sa sanctioneze in public mai drastic violenta (fie si numai verbala) decit curvia sau alte pacate. Nimic din ce este omenesc nu ne este strain.

In ceea ce ma priveste, asa cum am amintit cu alte ocazii, acum citiva ani, in Biserica Providenta din Oradea (unde am fost membru fondator) mi s-a sucit mina la spate si am fost pus cu fata la perete de catre un membru din comitet. DE FATA cu alti barbatusi din biserica. In seara aceea, la sfatul celui mai batrin din biserica, omul si-a cerut iertare, l-am imbratisat si pina in ziua de azi nu am avut nici o discutie cu el pe tema asta.

DAR pentru sanatatea spirituala a bisericii si a lui nu-i asa ca ar fi trebuit disciplinat SEVER?

De asemenea, am fost inghiontit cu degetul de Vasile Tiplea, intr-o alta ocazie si, ca sa vezi, tot el, mincinosul, a sustinut ca l-as fi inghontit eu. Anul trecut am fost inghiontit usor in public, de catre Nelu Peia, la o intrunire a Strajerilor in Baile Felix (ne-am imbratisat fara nici o problema dupa aceea), cind am luat atitudine fata de „binecuvintarea” pe nume a oponenților Negrut, Cruceru, Tatu, Bunaciu si multi altii.

ASADAR, avind in vedere cele de mai sus, dar si alte exemple de crestini baptisti si penticostali care s-au batut prin biserici, credeti ca puteti evita un astfel de subiect?

In cele din urma, el poate fi un bun pretext pentru ALTE chestiuni de ordin moral si eclesial care rezulta de aici.

2. A doua interogatie are de a face cu ultima fraza care va apartine, dintr-un email: „Domnul sa ierte pe cei ce ne-au aruncat inaintea oamenilor legii carora nu le pasa de biserica.”

Sint pur si simplu ingrozit de intentia dvs. de a scoate chestiunea de pe un fagas cit de cit normal si a o arunca in arena hienelor baptisto-penticostale care ar sfisia pe oricine care ar apela la instanta in loc sa apeleze la autoritatea bisericii.

DAR PROBLEMA ESTE CA BISERICA, IN DESTULE CAZURI, NU MAI ARE AUTORITATE!

Aceasta este o chestiune pe care nu o puteti evita!

De cind cu Internetul, se cunosc o droaie de exemple de coruptie, minciuna si PROSTIE in rindul pastorilor, presbiterilor si al organizatiilor confesionale regionale ale baptistilor romani.

Ca sa nu intru in alte detalii, dvs., ca si Marius Cruceru, m-ati numit cindva prieten, in public, fara ca sa fi avut din partea mea vreo incuviintare in acest sens. In cazul lui Marius Cruceru, cind a facut caz de aceasta chestiune IN INTERESUL LUI, a trebuit sa dau dezmintire si sa-l numesc mincinos. Ceea ce se poate petrece si in cazul dvs., daca veti avea o atitudine similara.

Dureros nu e ca am fost numit asa, ci ca dupa un timp am fost privit cu dispret, cu superioritate, cu bascalie, de astfel de oameni cu care, cica, am fost prieten.

Mi-e prieten Platon, dar mai prieten mi-e adevarul.

Chiar nu intelegeti ca din astfel de pricini nu mai are Biserica autoritate?

Chestiunea pe care am ridicat-o cu alte ocazii a fost: Nu mai este nici un om intelept in comunitatea crestina locala sau regionala la care nedreptatitii sa vina cu incredere ca li se va face dreptate?

ASTA e, pentru dezbaterea publica, miza care rezulta din contextul situatiei in care va aflati, nu doar ca pastor, ci si ca fost presedinte al baptistilor din SUA si Canada.

3. O a treia chestiune are de a face cu reflexul pe care il aveti pentru manipulare. (La fel ca si Marius Cruceru.)

Eu cred ca ar fi bine sa admiteti, macar in ceasul al unsprezecelea, ca traim DEJA intr-o epoca cu anumiti parametri, pe care nu ii mai putem evita.

Stiti ca pe lista mogulilor din blogosfera evanghelica am pus si pastrez doar 4 nume: Marius Cruceru, Daniel Branzei, Vasile Tomoiaga si Alin Cristea.

Dar, daca Marius Cruceru si Daniel Branzei incearca sa MANIPULEZE, Vasile Tomoiaga si Alin Cristea reusesc sa INFLUENTEZE prin informatie si dezbatere.

Spre deosebire de Marius Cruceru (din spusele dvs.), eu consider ca v-ati incheiat deplorabil mandatul de presedinte RBA si mi-e tot mai teama ca va veti incheia deplorabil si mandatul de pastor.

Nu imi doresc sa conversez cu dvs. (in privat) pe aceste teme, nu prea ma interesati si nu prea ma intereseaza ce aveti de zis in privat.

Din mai multe motive, unul e ca aveti reflexul de a deturna subiectul discutiei, de a face glume cind va arde dvs., de a nu va respecta preopinentii si de a adopta un ton patriarhal. Spare me!

Un alt motiv pe care il veti intelege mult mai repede este ca, dupa 20 de ani de casnicie, sotia mea a divortat si eu am fost nevoit sa fac apel in INSTANTA la decizia de evacuare a mea (dintr-un apartament care e dobindit pe linia de mostenire Cristea).

Credeti ca m-a ajutat biserica intr-o astfel de situatie? Credeti ca m-a ajutat in alte situatii in care am suferit, pe drept sau pe nedrept? DIMPOTRIVA!

Birfa, indiferenta, minciuna si ipocrizia sint la un asa nivel incit pur si simplu mi-e greu sa inteleg cum de mai aveti tupeul sa scoateti capul in lume, ca pastor baptist, care ati sprijinit si sprijiniti grupari de interese si actiune de mercenariat in mediul confesional evanghelic.

Nu stiu cite ore sau zile o sa astept pina sa public acest mesaj. In astfel de situatii am un fel de antirugaciune: Da, Doamne, sa nu apuc sa-l public!, gindindu-ma, iar si iar, la intrebarea pe care Patapievici a facut-o celebra in cultura romana: Ce se pierde atunci cind ceva se cistiga?

Se pare ca tot mai multi avem tot mai mult de pierdut…

Publicitate

3 răspunsuri to “Un schelet în dulapul lui Daniel Brânzei (și în cel al lui Marius Cruceru)”

 1. gheorgheboanta Says:

  V-am citit scrisoarea dv.publica la adresa fratelui Daniel Brânzei si va marturisesc ca am ramas cu un gust foarte amar. Dar nu pentru ceea ce acuzati la dânsul, ci pentru ura, rautatea si insensibilitatea cu care tratati un om în necaz, cànd, mai mult ca oricànd, ar avea nevoie de întelegere, împreuna simtire si sprijin sufletesc. Blogul dv., ironic, numit România Evanghelica, prin scrisoarea acesta l-ati transformat într-o anti-Evanghelie, într-un mijloc public de condamnare si umilire a celui gresit dupa cea mai aspra lege a talionului. Unde este Domnul Isus si învatatura Lui în ceea ce scrieti? Unde este compasiunea si mâna întinsa cu generozitate si iubire crestina unui om care se aflla în criza? Care dintre oameni se poate îndreptati cu propria lui neprihanire? Care dintre noi ar avea dreptul moral sa ridice piatra împotriva „femeii pacatoase”? Sincer, am un gust amar în suflet, pentru ca cei care se erijeaza în pozitia de promotori a Evangheliei, de fapt nu au nimic în comun cu Domnul Isus Hristos, în spiritul pe care-l manifesta.

 2. alincristea Says:

  Domnule, văd că vă erijați în judecător FOARTE aspru acuzîndu-mă de „ură, răutate și insensibilitate”.

  Adică, ați aruncat vreo 3 pietre în fruntea mea, nu?

  (Doar că eu știu să mă feresc, dacă am LIBERTATEA să-mi mișc capul…)

  De asemenea, considerați, în mod fals, că, printr-o singură scrisoare, blogul România Evanghelică se transformă într-o „anti-Evanghelie”!…

  Blogul România Evanghelică conține peste 22.000 de postări, dintre care o bună parte sînt INFORMAȚII!

  Dar, desigur, cei cu gusturi amare nu gustă aromele CELELALTE!…

  Sau, mai exact, amărăsc și celelalte arome…

  Ce repede ați devenit un bun cunoscător al blogului meu!…

  Ce spirit ziceți că ați manifestat în acest mesaj pe care mi l-ați trimis?

 3. Boanta Gheorghe Says:

  Nu am citit pâna acum blogul dv. si nu pot sa-mi dau cu parerea. Sunt convins ca are un continut valoros, dar ramâne sa-l descopar eu însumi. Aceasta scrisoare, primul dintre articolele dv. citite de mine, m-a impactat si mi-a creat o senzatie de neplacere. Imi cer iertare, daca reactia mea ati perceput-o ca pe o aruncare cu pietre. Nu am vrut decât sa protestez fata de ceea ce cred ca este nedrept. Astazi, în lume, dupa cum bine stiti, se duce o lupta diabolica pentru discreditarea credintei crestine si distrugerea bisericii. Aici, unde traiesc eu, gasesti foarte greu un om cu vreun interes fata de Dumnezeu si pentru biserica crestina, tocmai datorita propagandei care se duce împotriva de ceva vreme. De ce sa fie ajutata o asemenea lucrare anticrista, prin afisarea în public a inevitabelor probleme si neîntelegeri care pot sa apara în comunitatea religioasa, la fel ca în orice comunitatea umana? Eu nu-l cunosc personal pe pastorul Daniel B., însa i-am ascultat câteva predici pe internet, în momente de grea încercare pentru mine, si am fost mult binecuvântat si ajutat. Am o stima deosebita pentru dânsul, si indiferent care i-ar fi eventualele greseli din momentele sale de fragilitate umana, aidoma mie si dv., totusi, el este un om binecuvântat de Dumnezeu, care transmite binecuvàntare celor ce-l asculta. Eu stiu cât de greu este sa treci prin încercarile vietii, iar ceilalti, în loc sa te ajute, mai degraba îti maresc necazul. Nu, asa ceva nu este dupa Evanghelia crestina. As vrea sa va mai spun ca o persoana din afara cercului religios caruia îi apartineti, mediul baptist, asa cum sunt eu, ramâne dezamagit sa citeasca asa ceva pe un site care reprezinta un mod de gândire crestin pe care îl percepe superior în multe privinte altor curente de gândire crestina. Inca o data îmi cer iertare. Numai bine si sanatate! Cu stima!

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile cerute sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s


%d blogeri au apreciat: