Mircea Cărtărescu: Rareori democraţia a fost mai slab apărată şi mai vulnerabilă în România

„Statul român ca stat normal, construit pe lege, atârnă în aceste momente de un fir de păr. Aş spune că rareori în istoria sa a mai trecut prin situaţii atât de dramatice.

Puterea este deja aproape în întregime în mâna adversarilor lui, dar ei o vor toată. Căci prin putere ei nu înţeleg puterea de a guverna, ci „adevărata” putere, una totalitară şi discreţionară. Cum s-a exprimat deschis personajul din spatele întregului plan, „nu vom avea puterea până nu vom avea justiţia”. Înspăimântătoare afirmaţie, căci în lumea modernă justiţia e separată de politic tocmai pentru a se împiedica abuzurile de putere.

Suntem, prin urmare, cu toţii, în acest moment, la discreţia unor oameni care fac abuz de putere, care calcă legi, pentru care instituţiile statului şi societăţii sunt doar instrumente ale unei forţe brute. Nu e înfricoşător în primul rând faptul că suntem guvernaţi de doi oameni care s-au compromis în două luni cât alţii în două vieţi, cu adevărat înfricoşător este că mare parte din clasa noastră politică îi urmează.”

http://www.evz.ro/detalii/stiri/SENATUL-EVZ-Atrnnd-de-un-fir-de-pr-997765.html

2 răspunsuri to “Mircea Cărtărescu: Rareori democraţia a fost mai slab apărată şi mai vulnerabilă în România”

  1. Agnusstick Says:

    Parafrazându-l aproximativ pe Schaeffer, marele dezastru românesc este că există atât de multă lume care îi crede pe cei care susţin că anumite adevăruri amestecate cu minciuni sunt adevărul ca atare. Poate că un dezastru şi mai mare este acela că există atât de mulţi pe care adevărul de consum nu-i interesează decât dacă le satisface pornirile, iar lupta pentru adevărul ca atare îi lasă indiferenţi. Dar cel mai mare dezastru pare să fie faptul că realitatea mediată prin formatorii de opinie şi sursele de informare poate produce o intensă polarizare a societăţii, accentuată până la respingerea oricărui compromis. Descurajant este şi faptul că adevărul ca atare, reprezentat de realitatea nemediată, este injectat în societate şi produce adevăruri perfect antagonice, din ce în ce mai puţin nuanţate.
    Textul cărtărescian este pentru mine un perfect exemplu de amestec al adevărului cu minciuna, dar şi de inversare a sensurilor, de întoarcere a realităţii cu fundul în sus. Nu ştiu în ce măsură autorul este „vinovat” şi „pervers” în intenţii, nici nu mai contează – pentru că dezastrul produs în societate de către astfel de texte şi idei este la fel de mare, proporţional cu prestigiul şi anvergura emitenţilor.
    Ceea ce spune despre putere şi guvernare este profund fals, aproape până la ridicol. Faptul că Ponta spune exact pe dos (şi ceea ce spune nu este destul de important pentru România Evanghelică) nu poate schimba un adevăr în minciună.

  2. Ionut Dura Says:

    „cu adevărat înfricoşător este că mare parte din clasa noastră politică îi urmează.” Si nu numai clasa politica…

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google

Comentezi folosind contul tău Google. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s


%d blogeri au apreciat: