Viață fără limite (6)

Viață fără limite – Nick Vujicic, Editura Scriptum, Oradea, 2012, 264 p.

“Atitudinea mea s-a îmbunătățit considerabil când, treptat, am înțeles că mulți au probleme asemănătoare cu ale mele, ba chiar mai mari. Când am conștientizat aceasta, am început să mă adresez oamenilor cu și mai mare empatie, câutând să îi încurajez. Atitudinea empatică a fiicei mai mici a unui prieten de familie m-a emoționat profund în 2009, când mă aflam într-o vizită în Australia. Nu o întâlnisem înainte. Avea doi ani și jumătate. A venit cu părinții ei la o petrecere și vreme îndelungată ea a rămas la distanță, studiindu-mă de la depărtare, așa cum fac adesea copiii mici. Când părinții ei s-au pregătit de plecare, am întrebat-o dacă vrea să mă îmbrățișeze.

A zâmbit și a pășit precaută spre mine. Când a ajuns suficient de aproape, s-a oprit, m-a privit în ochi și și-a dus încet mâinile spre spate, ca și când ar fi vrut să-mi arate că și ea poate fi ca mine, fără mâini. Apoi s-a mai apropiat de mine câțiva centimetri și și-a pus capul pe umărul meu, îmbrățișându-mă cu gâtul, așa cum văzuse că îi îmbrățișez eu pe alții. Toată lumea a fost uimită și mișcată de incredibila empatie a acestei fetițe. Am fost îmbrățișat de multe ori, dar pot spune sincer că nu voi uita niciodată această îmbrățișare, fiindcă în mod evident, acest copilaș are un dar minunat de a se relaționa la sentimentele celorlalți.

Empatia este un mare dar. Te încurajez să o practici și să o împărtășești ori de câte ori ți se ivește ocazia, deoarece are un efect curativ atât pentru cel care dăruiește, cât și pe cel care primește. Când te confrunți cu perioade dificile, cu tragedii sau probleme, în loc să te închizi în tine, mai bine privește la cei din jurul tău. În loc să te simți rănit și să cauți mila celor din jur, găsește pe cineva cu răni mai profunde ca ale tale și ajută la vindecarea lor. Caută să înțelegi că mâhnirea și durerea sunt legitime, însă suferința este parte a condiției umane, iar dacă te preocupi de cei din jurul tău, aceasta este o modalitate de a te vindeca singur în timp ce-i ajuți și pe alții să afle vindecare.” (p. 110-111)

Un răspuns to “Viață fără limite (6)”

  1. Alin Cristea Says:

    A republicat asta pe RoEvanghelica.

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google

Comentezi folosind contul tău Google. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s


%d blogeri au apreciat: