Viață fără limite (7)

Viață fără limite – Nick Vujicic, Editura Scriptum, Oradea, 2012, 264 p.

“A patra atitudine pe care o poți lua în considerare când urmărești să îți “crești altitudinea” este atitudinea iertătoare. Probabil că aceasta e cea mai bună dintre toate, însă este și cea mai dificil de învățat. Crede-mă, știu ce spun. Așa cum deja am dezvăluit, în copilărie, pentru o vreme nu L-am putut ierta pe Dumnezeu pentru ceea ce părea să fie o greșeală grosolană: faptul că mă născusem fără membre. Eram supărat și în plină campanie de învinovățire. Iertarea nu se afla nici pe departe pe radarul sufletului meu.

La fel ca mine, și tu vei trece – mai mult ca sigur – printr-o perioadă de mânie și răzvrătire ca să ajungi la iertare. Este ceva firesc, însă nu persista prea mult în această stare, în caz contrar, după un timp, îți vei face ție singur rău.

Mânia nu a fost menită să fie o emoție de 24 de ore. La fel ca mașina ta, trupul tău va capitula dacă lași ca motorul să meargă prea mult la turație maximă. Cercetările medicale au arătat că persistarea timp îndelungat în mânie și într-o atitudine de revoltă determină stres fizic și psihic ce slăbește sistemul imunitar și duce la colapsul organelor vitale. Și mai este încă o problemă cu jocul de-a da vina pe alții. Câtă vreme îi învinovățeam pe toți și pe oricine pentru faptul că eram lipsit de membre, eu nu trebuia să-mi asum răspunderea pentru viitorul meu. Odată ce am luat conștient decizia de a înceta să mai dau vina pe Dumnezeu, pe medici sau pe oricine altcineva și de a merge mai departe, m-am simțit mai bine din punct de vedere fizic și emoțional și am simțit că a sosit timpul să-mi asum responsabilitatea pentru restul vieții mele.

Iertarea m-a eliberat. Dacă stărui cu încăpățânare asupra vechilor dureri, nu faci decât să le îngădui să-ți consume toată puterea și să te controleze, însă când încetezi să mai învinuiești, tai funiile care te leagă. Cei care te-au rănit nu te mai pot ține înlănțuit. Nu te încătușa singur, gândindu-te că dacă îi ierți le faci o favoare; dacă nu pentru altceva, iartă-i de dragul tău.” (p. 113-114)

Un răspuns to “Viață fără limite (7)”

  1. Alin Cristea Says:

    A republicat asta pe RoEvanghelica.

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s


%d blogeri au apreciat: