Recitiri: Studiul ideilor pătrățoase (3)

Dacă îmi aduc bine aminte de o discuție de anul acesta (cu Vasile Tomoiagă și Daniel Fărcaș, în drum spre Iași, cînd mai opream să fotografiem biserici), chestiunea materializării ethosului religios în închinarea la icoane în cazul bisericilor tradiționale s-a deplasat, în cazul neo-protestanților, în spectrul muzical. Pocăiții VĂD muzica. Ne mai putem închipui închinare fără muzică?!? Doamne, iartă-ne!

O altă chestiune legată de muzică este faptul că evanghelicii nu prea au practica construcției mesajului muzical (fără text). Evanghelicii nu au compoziții de largă respirație, din mai multe motive, pe care nu le menționez acum. E însă cunoscut faptul că nu au, în general, obișnuința de a asculta sonate, concerte pentru pian sau simfonii. Cu alte cuvinte, atunci cînd evanghelicii folosesc conceptul de mesaj, acesta are de a face exclusiv cu discurs format din idei rostite sau scrise, nu cu un discurs format din idei MUZICALE.

Vezi:

Studiul ideilor pătrățoase (3)

Un răspuns to “Recitiri: Studiul ideilor pătrățoase (3)”

  1. Care-i hiba cu muzica evanghelicǎ? (1) « Frică şi cutremur Says:

    […] evanghelicǎ este, ȋn mare parte, incolorǎ, transparentǎ chiar. Prin ea trebuie sǎ se vadǎ “mesajul”. Parcǎ am vorbi de un fond sonor, nimic mai […]

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google

Comentezi folosind contul tău Google. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s


%d blogeri au apreciat: