Epicentru (2)

Epicentru – Joel C. Rosenberg, Editura Scriptum, Oradea, 349 p.

Coming Peace a fost diferită de orice altă carte pe care o găsisem. Nu era scris de un fost sau actual secretar de stat sau consilier de probleme de securitate națională sau director de servicii secrete de informații. Nici de un președinte, prim-ministru sau împărat al vreunei țări din Orientul Mijlociu, din trecut sau prezent. Era de fapt scrisă de un teolog, oferind o analiză de 189 de pagini asupra unei profeții biblice din capitolele 38 și 39 din cartea Ezechiel. Mai specific, descria o perioadă viitoare de securitate și prosperitate în Israel, urmată de încheierea unei alianțe militare între Rusia și Iran, și alte câteva țări islamice care aveau să atace Israelul și să aducă o lume întreagă în pragul apocalipsei, în ceea ce Ezechiel descria drept “ziele de pe urmă”.

Cartea nu oferea nicio rețetă politică pentru a preveni o astfel de amenințare rusă față de interesele Israelului și ale SUA în regiune. În schimb, autorul ei, dr. Tim LaHaye (care urma mai apoi să fie co-autor al romanului Left Behind) [în română Supraviețuitorii la Editura Rao, din București, 2005, n. trad.], primul roman din seria care a devenit cea mai bine-vândută serie de ficțiune din istoria editorială a Americii, cu peste 63 milioane vândute) a afirmat pur și simplu că aceste evenimente erau predestinate.” (p. 52)

“Cred că nu trebuie să intrăm în prea multe detalii privind dimensiunile, forța și caracteristicile forțelor apărării israeliene. E suficient să spunem că Israelul a fost o insulă de câteva milioane de imigranți într-o mare de 300 de milioane de dușmani, și cu toate acestea a ieșit biruitoare în Războiul de Independență din 1948, în Criza din Suez din 1956, apoi în războiul din 1967, apoi în Războiul de hărțuire (1968-1970), războiul Yom Kippur din 1973 și în războiul libanez din 1982, când a salvat lumea întreagă de bomba nucleară irakiană, piloții israelieni reușind să scoată din funcțiune reactorul Osirik, în iunie 1981.

Poate că teoria lui LaHaye nu era chiar atât de absurdă, m-am gândit eu. La urma urmei, el fusese cel care publicase Pacea viitoare din Orientul Mijlociu în 1984, un moment când foarte puțini oameni credeau că Imperiul Sovietic avea să îngăduie unui milion de evrei să ia calea exilului spre Țara promisă. Dar exact asta s-a întâmplat, și în mine acest lucru a ridicat o întrebare intrigatoare: dacă renașterea și repopularea Israelului descrise în Ezechiel 36 și 37 deveneau realitate în timpul vieții mele, nu era – cel puțin într-o oarecare măsură – posibil ca pacea și prosperitatea – războiul viitor și izbăvirea divină – descrise în capitolele 38 și 39 să se îndeplinească la rândul lor?” (p. 56-57)

Reclame

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google+

Comentezi folosind contul tău Google+. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

w

Conectare la %s


%d blogeri au apreciat asta: