Ioan Stanomir: O dată cu Dan Diaconescu şi cu intrarea în politică a televiziunii sale, sinteza dintre populismul mediatic şi cel politic este realizată

„Nu mai puţin semnificativă este apariţia unei ideologii care pare să definească guvernarea “ poporului”, promisă mesianic de către acelaşi proprietar de televiziune. Dincolo de coaja grotescă a lipsei de punctuaţie , se poate identifica nucleul dur, reductibil la xenofobie, anti- europenism, cultul autarhiei, respingerea domniei legii. În maniera sa de discurs prime-time, ideologia lui Dan Diaconescu duce mai departe angajamentul istoric al lui Corneliu Vadim Tudor şi Gigi Becali. Este, în fond, vorba de o metamorfoză ce afectează forma mesajului, iar nu conţinutul său.

Viziunea despre stat şi societate a lui Dan Diaconescu este afină cu cea pe care o apără regimurile autoritar- totalitare, de la Rusia şi Venezuela până la China. Chiar dacă nu poartă uniforma de militar bolivarian a lui Hugo Chavez, Dan Diaconescu este la fel de convins de superioritatea unei formule anti-occidentale şi anti- liberale. “România poporului”, la care visează partidul – televiziune , uneşte, simbolic, fantasmele izolaţioniste ale dreptei şi stângii radicale. Vital şi proteic, populismul său oferă acel numitor comun seducător pentru spiritele tentate de fanatism.”

http://www.contributors.ro/economie/dan-diaconescu-si-vitalitatea-populismului

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile cerute sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s


%d blogeri au apreciat: