Epicentru (10)

Epicentru – Joel C. Rosenberg, Editura Scriptum, Oradea, 349 p.

“Mediei îi scapă o revoluție emoționantă și dramatică ce are loc în lumea islamică. Marea poveste (nepovestită) din Orientul Mijlociu este că mai mulți musulmani se întorc azi la Cristos decât în orice altă perioadă a istoriei omenirii, și mare parte din aceasta s-a petrecut de la 11 Septembrie încoace. […]

Când am fost în Casablanca și Rabat în  2005, am găsit media marocană în fierbere despre “fenomenul marocanilor care se întorc la creștinism”. Articolele din ziare și reviste estimau că între 25.000 și 40.000 de musulmani au devenit urmași ai lui Isus Cristos în ultimii ani. Aceste cifre sunt exagerate, mi-au spus liderii creștini din țară, dar faotul că sunt publicate și discutate pe larg spune multe despre dinamica aflată la lucru și despre cât de repede crește biserica de acolo. […]

În Algeria învecinată – locul de naștere al Sf. Augustin, dar pentru multe secole aproape complet lipsită de prezență creștină – peste 80.000 de musulmani au devenit urmași ai lui Cristos în ultimii ani. Situația a devenit atât de alarmantă pentru clericii islamici încât în martie 2006, oficialii algerieni au decretat o lege care interzice musulmanilor să devină creștini sau chiar să afle despre creștinism. Creștinii care încearcă să-și împărtășească credința cu musulmanii sunt pasibili de pedeapsă cu închisoarea între doi și cinci ani, și amenzi între 5.000 și 10.000 de euro pentru “încercarea de a ademeni musulmani să îmbrățișeze alte religii”. În încercarea de a înăbuși mișcarea bisericilor în case, aflată într-o creștere rapidă, legea interzice creștinilor să se întâlnească împreună în vreo clădire fără o autorizație din partea guvernului.

În Sudan, între timp, unul dintre cele mai mari evenimente ale creștinismului modern este în plină desfășurare – o trezire spirituală de proporții aproape inimaginabile chiar în mijlocul războiului civil, a islamismului radical, a persecuțiilor excesive și a genocidului fățiș. Peste un milion de sudanezi s-au întors la Cristos din anul 2000 încoace – și nu în ciuda persecuției, a războiului și a genocidului, ci din cauza lor. “Oamenii văd ce înseamnă islamismul radical, mi-a spus un lider creștin sudanez. și Îl vor în schimb pe Isus.”

Când Sudanul și-a obținut în 1956 independența, nu erau decât cinci sau șase preoți anglicani născuți-din-nou în întreaga țară. În prezent, sunt circa 3.500, îngrijindu-se de mai bine de 5 milioane de urmași ai lui Cristos afiliați numai bisericii anglicane. […]

Înainte de 11 Septembrie 2001, nu existau decât șaptesprezece urmași cunoscuți ai lui Cristos în tot Afganistanul. În prezent, liderii creștini din Afganistan îmi spun că în țară se găsesc peste 10.000 de credincioși, iar musulmanii afgani sunt gata să accepte mesajul Evangheliei ca niciodată până acum. Zeci de servicii de botez au loc în fiecare săptămână. […]

M-am dus la Alma-Ata (acum Almati), un oraș din sudul Kazahstanului, lângă granița chineză, într-o călătorie de misiune în 1986. Pe atunci nu exista niciun credincios cazac în Cristos, într-o țară de circa 15 milioane de oameni. Până în 1990, au fost doar trei credincioși cunoscuți. Însă în prezent, liderii evanghelici din țară raportează că sunt peste 15.000 de creștini cazaci și peste 100.000 de creștini dintre toate etniile.

În aceeași călătorie, am ajuns la Tașkent, capitala Uabekistanului. Pe atunci, nu erau decât o mână de credincioși uzbeci într-o țară de 27 de milioane de locuitori. În prezent, sunt circa 30.000 de urmași ai lui Cristos uzbeci, și foamea pentru Evanghelie a atins culmi nebănuite.

În timp ce toate acestea pot părea cifre insignifiante în comparație cu populația totală a acestor țări musulmane, imensitatea importanței lor nu poate fi subliniată îndeajuns. Acestea sunt evoluții istorice, fără precedent în ultimii o mie patru sute de ani, de la fondarea religiei islamice, mai ales când ne gândim la persecuția severă pe plan social, religios, juridic și economic cu care se confruntă musulmanii ce se convertesc de la islamism. În multe din aceste țări, un nou credincios în Cristos riscă să fie ostracizat de propria familie, să-și piardă loculd e muncă, să fie agresat verbal și fizic de fundamentaliștii islamici, să fie închis de către autorități și chiar executat.

În Irak, foamea pentru Cristos este de asemenea la cote fără precedent, spun pastorii și alți lideri creștini arabi care au fost în țară.

Peste un milion de Noi Testamente în arabă și cărți creștine au fost introduse în Irak de la căderea regimului lui Saddam Hussein. Altele sunt tipărite în interiorul țării, iar pastorii spun că nu pot ține pasul cu cererea. Mai mult, irakienii se întorc la Cristos în prezent în număr care ar fi fost de neimaginat în orice moment al regimului de teroare al lui Saddam Hussein. […]

În ciuda faptului că numeroase biserici irakiene au fost bombardate și convertiții de la islamism au fost atacați și uciși, cel puțin paisprezece noi biserici evanghelice s-au deschis în Bagdad doar de la război încoace. Alte congregații evanghelice iau naștere în întreaga țară, unele înregistrând chiar și 500-600 de persoane care frecventează biserica în fiecare duminică. În 2004-2005, peste 160 de lideri irakieni și-au început pregătirea pentru a deveni noi pastori și lideri laici. […]

Poate cea mai dramatică poveste din Orientul Mijlociu este explozia creștinismului în interiorul Iranului, probabil țara cu cel mai feroce islamism și cu atitudinea cea mai diabolică anticreștină de pe fața pământului, cu siguranță la concurență cu Arabia Saudită.

“În ultimii 20 de ani, mai mulți irnaieni s-au întors la Cristos [decât în] ultimele 14 secole, a afirmat Lazarus Yeghazar, un evanghelist născut în Iran, care acum trăiește în Marea Britanie. N-am mai văzut niciodată o sete atât de mare… Cred că acest fenomen [se va] transforma într-o avalanșă de proporții. Încă plouă. Aceasta nu este avalanșa… dar se va întâmpla foarte, foarte curând.”

În timpul revoluției islamice în 1979, în țară nu se aflau decât circa 500 de musulmani cunoscuți că se convertiseră la Isus. În 2000, un sondaj al tendințelor demografice creștine a raportat că în Iran erau 220.000 de creștini, dintre care între 4.000 și 20.000 erau convertiți musulmani. Dar potrivit liderilor creștini iranieni pe care i-am intervievat pentru această carte, numărul urmașilor lui Cristos din interiorul țării a explodat practic din 2000 încoace.” (p. 241-257)

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google

Comentezi folosind contul tău Google. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s


%d blogeri au apreciat: