Dicționar evanghelic de teologie: Lipsește Stanley Grenz

Dicționarul evanghelic de teologie, o apariție de excepție în limba română, a fost tradus după amplul volum din limba engleză (1984, 2001), coordonat de Walter A. Elwell.

În Prefața la ediția a II-a, se fac următoarele precizări:

„Întregul volum a trecut printr-un proces de revizuire și în carul lui au fost introduse următoarele modificări: am adăugat 215 articole noi și am eliminat altele 100, despre care am considerat că nu mai sunt relevante astăzi. O modificare majoră a fost introducerea unor teologi în viață, precum James Cone, George Lindbeck, J.I. Packer, Wolfhart Pannenberg și Rosmary Reuther. Decizia inițială de a-i exclude pe teologii în viață a fost motivată la vremea respectivă prin faptul că opiniile oamenilor se schimbă inevitabil odată cu trecerea timpului, ceea ce ar face ca unele articole să fie deja depășite la data publicării cărții. Dar ulterior ne-am dat seama că, în ciuda acestui risc, este mult mai util ca principalii actori de pe scena teologică de azi să fie incluși, deoarece ei sunt subiectul multor discuții și studii la ora actuală.”

Un nume care lipsește din Dicționarul evanghelic de teologie este Stanley Grenz, care în 2001 era în viață.

A murit în 2005, ocazie cu care am adunat informații despre cel care este numit în Wikipedia „one of North America’s leading evangelical voices in the late 20th century and early 21st century” și „representative of postmodernism’s influence on theology” în Theopedia.

Articolul a apărut în 2005 în Revista Adoramus, publicație online coordonată de Daniel Mănăstireanu (fiul lui Dănuț Mănăstireanu).

Stanley Grenz (1950-2005)

Teologul baptist a fost una dintre personalităţile proeminente ale teologiei evanghelice contemporane. Autor sau coautor a 25 de cărţi şi a peste o sută de articole în reviste teologice, editor consultant la Christianity Today, membru în Comisia Etică a Alianţei Baptiste Mondiale, Stanley Grenz a fost inclus în două ediţii Who’s Who in Religion şi în ediţia Who’s Who in U.S. Writers, Editors and Poets.

Sub coordonarea lui Wolfhart Pannenberg, a devenit doctor în teologie Magna Cum Lauda în 1978, la Universitatea din Munchen, cu subiectul “Isaac Backus – puritan şi baptist”. A fost profesor de teologie la mai multe instituţii, printre care Regent College, Baylor University şi Carey Theological College, însă nu şi-a pierdut niciodată abilitatea de a vorbi oamenilor “normali” şi nu a uitat că teologia este pentru toată comunitatea lui Dumnezeu.

Stanley Grenz a fost unul dintre primii care au văzut în schimbările din filozofie şi cultură, produse de gîndirea postmodernă în a doua jumătate a secolul XX, oportunităţi majore pentru proclamarea Evangheliei. A integrat concepţiile sale în dinamica bisericii locale, teologia şi doxologia, eseul academic şi cultura populară.

Gîndirea postmodernă este o distanţare radicală faţă de filozofiile modernităţii în ceea ce priveşte adevărul şi cunoaşterea. În 1996 Stanley Grenz a scris o introducere în postmodernism – A primer on Postmodernism, în care a acordat atenţie celor trei gînditori postmoderni ale căror scrieri constituie filozofia actuală care se predă în multe universităţi din America: Jacques Derrida, Michel Foucault şi Richard Rorty. Cartea sa ajută la înţelegerea postmodernismului şi a postmodernităţii, atrăgînd atenţia bisericilor contemporane asupra pericolului de a rămîne irelevante într-o lume pe care nu fac efortul să o înţeleagă.

În Renewing the Center (2000), Grenz examinează impactul istoric al liberalismului şi conservatorismului în cultura evanghelică şi propune moduri de elaborare a unei “teologii generoase” care să intre în dialog cu provocările intelectuale ale postmodernismului şi să ofere contextului eclesial un “centru evanghelic”.

Theology for the Community of God (1999) este o lucrare de teologie sistematică care prezintă doctrinele majore ale credinţei creştine – Dumnezeu, omul, Hristos, Duhul Sfînt, biserica, o analiză profundă care transcende individualismul radical şi fragmentarea postmodernistă a zilelor noastre.

20th-Century Theology (1992) este o introducere în telogia modernă, care explorează, urmărind temele imanenţei şi transcendenţei lui Dumnezeu, ideile majore ale principalilor teologi ai secolului XX; precum Karl Barth, Dietrich Bonhoeffer şi Hans Kung.

Faptul că nici o carte a lui Stanley Grenz nu a fost tradusă în româneşte, România situîndu-se între primele naţiuni din Europa în ceea ce priveşte numărul de neoprotestanţi (care în Occident poartă numele de evanghelici), confirmă, şi prin acest aspect, anacronismul în care se află ţara noastră, aflată în marş forţat spre o societate de tip occidental, dar cu modeste mijloace şi, mai ales, cu evidente mentalităţi postcomuniste (provincialism, corupţie, lentoare).

Un răspuns to “Dicționar evanghelic de teologie: Lipsește Stanley Grenz”

  1. Alin Cristea Says:

    A republicat asta pe RoEvanghelica.

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google

Comentezi folosind contul tău Google. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s


%d blogeri au apreciat: