Evanghelii false (5)

Evanghelii false – Trevin Wax, Societatea Biblică din România, Oradea, 2012, 215 p.

“Am auzit “predicări ale Evangheliei” și “prezentări ale Evangheliei” care n-au mai ajuns la anunțarea Învierii lui Isus Cristos. Evanghelicii știu că crucea este importantă, dar noi deseori presupunem că se subînțelege Învierea, chiar dacă nu pricepem de ce este atât de importantă.

La fiecare Paște pastorii se frământă cum să predice despre Înviere. Noțiuni vagi despre “Înviere la o viață nouă” sau “acordarea unei a doua șanse” reflectă o spiritualizare a mesajului Paștelui.

Dar nu numai pastorii… C.S.Lewis, un clasic creștin, în cartea sa Creștinismul redus la esențe / Creștinism pur și simplu nu face nicio menționare a Învierii. Nici Rick Warren în Viața condusă de scopuri. Pe la început Rick îi încurajează pe oameni să-și pună încredrea în jertfa ispășitoare a lui Cristos, dar nu face nicio menționare despre mormântul gol. Pentru a fi cinstit față de autor trebuie să recunosc, Warren crede cu tărie în Înviere, ca și Lewis de altfel. Neglijarea dimineții Învierii este însă ceva obișnuit la evanghelici.

Biblia ține împreună crucea noduroasă și mormântul gol. Învierea este importantă pentru că moartea lui Cristos este importantă; iar moartea lui Cristos este importantă pentru că Învierea este importantă. A lăsa afară o parte acestei ecuații înseamnă trunchierea Evangheliei. N.T. Wright subliniază importanța dimineții de Paște: “Învierea lui Isus din Nazaret este inima Evangheliei (fără a exclude crucea desigur, dar nu mai puțin ca un eveniment care dă sens crucii). Este obiectul credinței, temeiul justificării, baza trăirii în ascultare creștină, motivația pentru unitate și nu mai puțin, provocarea supremă pentru domniile și stăpânirile cerești.”” (p. 96-97)

Un răspuns to “Evanghelii false (5)”

  1. Alin Cristea Says:

    A republicat asta pe RoEvanghelica.

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google

Comentezi folosind contul tău Google. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s


%d blogeri au apreciat: