Un comentariu pe blogul lui Dyo – 7 noiembrie 2012

De ce (şi mai ales cum) iubeşte Marius Cruceru femeile? e titlul unui articol (oarecum surpriză) al lui Dyo Bodiu.

Iată comentariul meu:

Dyo, după cum știi, situația nemernică în care mă aflu nu îmi prea permite să mă angajez într-o dezbatere amplă pe care ar merita-o subiectul, articolele apărute și agora care din cînd în cînd apare pe blogul tău.

Doar în trecere menționez cîteva chestiuni la care ar merita să chibzuim, mai agresiv / dinamic sau mai molcom:

1. După ce criterii evaluăm o persoană a fi personalitate influentă în spațiul evanghelic românesc?

Scrii: „Marius Cruceru este la ora actuală una din personalităţile cele mai influente ale acestui spaţiu.”

Dacă scriai chestia asta acum cîţiva ani, poate că treceam mai uşor peste ea.

Dacă scriai acum că Marius Cruceru e un personaj care reuşeşte să atragă atenţia, era cu totul altceva.

Poate eşti prea sensibil la prezența lui Marius Cruceru în spațiul virtual, dar vizibilitatea nu înseamnă neapărat influență.

Dacă eu sînt, așa cum scria Vindecătoru, evanghelicul român cu cea mai mare vizibilitate pe Internet, asta înseamnă că sînt una dintre personalitățile cele mai influente în spațiul evanghelic românesc?…

Beni Fărăgău mai este una dintre personalitățile cele mai influente în spațiul evanghelic românesc? Sau Dănuț Mănăstireanu?

Atunci cînd afirmăm influența unei personalități, trebuie să delimităm perioada, competențele și rezultatele concrete.

2. Ceea ce numești o emoționantă apologie la adresa lui Marius Cruceru e mai degrabă o REACȚIUNE, nu o ACȚIUNE – acest clivaj este o mare problemă în spațiul evanghelic românesc.

Iar prezența agasantă în blogosfera evanghelică a Vindecătorului cu subiecte în legătură cu care nu își face temele are de a face cu un alt parametru, negativ, al spațiului evanghelic românesc.

E de ajuns să amintesc că scria că 100 de baptiști au fost bătuți la Ruginoasa, cînd de fapt, așa cum arătat EU, au fost 9, și îl pomenea pe Beni Fărăgău ca pastor penticostal (!), iar despre mine a lăsat comentariul cu totul impertinent al unei femei care a afirmat că eu aș fi fost dat afară de la Universitatea Emanuel, cînd, de fapt, eu am fost, dimpotrivă, un lider al studenților căruia i s-a recunoscut influența pe care am avut-o în cea mai importantă perioadă din istoria Universității Emanuel (1997-1998).

Vindecătoru nu are competențe suficiente pentru dezbateri publice despre spațiul evanghelic românesc.

Iar stilul lui pseudo-pamfletar a fost sancționat chiar de către Marius Cruceru, cel care l-a nășit ca blogger, și care s-a delimitat public de finul său într-ale bloggingului.

Dar, cum tot declară, Marius Cruceru nu e blogger și nu face blogging…

Alt subiect despre competențe…

3. Din nefericire, Marius Cruceru nu este cel mai potrivit exemplu de excelență în spațiul evanghelic românesc (decît dacă chiorul e împărat în țara orbilor). Cum am afirmat (și oarecum arătat), Marius Cruceru introduce o nouă mediocritate în spațiul evanghelic românesc.

Nu am cum să fiu de acord cu tine că Marius Cruceru ar cînta cu har la lăută. Nici la chitară… Și sînt gata să continui discuția pentru toate cele 22 de instrumente la care zice că cîntă…

Subiectul ACESTA este extrem de important pentru spațiul evanghelic românesc – EXCELENȚA în ceea ce facem. Prin excelență nu înțeleg profesionalism, ci cu totul altceva, mult mai important. Ține de identitatea personală (și confesională) și afirmarea ei…

4. Marius Cruceru e un personaj necesar pentru actuala perioadă a istoriei evanghelicilor români. Mai degrabă AICI aș vedea eu importanța discuției despre Marius Cruceru – dar asta implică nu doar reacțiune din partea susținătorilor sau opozanților, ci analiză critică, cu date concrete, monitorizări, statistici, exemple, contextualizare și sinteză.

În ceea ce mă privește, dintotdeauna am avut simpatie pentru Pătrățosu, așa cum am declarat nu o dată, dar nu am lăsat ca vreo astfel de simpatie să îmi afecteze luciditatea și discernămîntul în a separa mizele mari de cele mici.

Vindecătoru nu participă în spațiul virtual cu nici o miză mare.

E unul dintre bloggerii minori…

Pe cînd Pătrățosu are marele merit de a introduce în dezbaterile publice mize mari.

În același timp, are și păcatul de a fi tratat cu neglijență mizele mari…

5. Discuția nu este despre cum „arpegiază” Marius Cruceru femeile.

Discuţia este, IAR, despre Marius Cruceru, omul-orchestră care a înghesuit pătrățoșenic un spațiu rotund, precum cel virtual, într-un pătrățos pătrat unde ia curbele în unghi drept…

Apar pe undeva în blogosfera evanghelică informaţii despre rectorii şi decanii baptişti şi penticostali de la Bucureşti? Știm dacă cîntă Constantineanu (nu cu gura, că e cam răgușit) la vreun instrument? Sau cum „arpegiază” Mariş femeile, evreii, Străjerii sau nonfotbaliştii? Se dă cu parapanta vreun secretar bucureștean?

FELUL în care Marius Cruceru folosește spațiul public ar trebui să ne pună pe gînduri.

Uneori reușește să introducă mizele mari, dar, în același timp, seduce cititorii prin diverse artificii. Iar faptul că îi asmute, precum o haită, asupra preopinenților săi majori, nu îi face deloc cinste decanului orădean…

În ultimii ani, publicul său s-a maturizat și are nevoie de un flux ideatic CONSISTENT, pentru care Marius Cruceru nu mai are timp (și poate nici chef, ticurile sale au devenit locuri comune).

La fel, și Vladimir Pustan a avut de a face cu această realitate a maturizării audienței sale și a trebuit să se gîndească la o strategie adecvată acestei realități.

Concluzia: Cît de paranoic e Marius Cruceru și cît îi face și pe alții să fie paranoici?

Publicitate

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s


%d blogeri au apreciat: