Un comentariu pe blogul lui Dyo – 10 noiembrie 2012

Când putem spune despre un lucru că este “biblic”? – iar face Dyo pe nebunul (E biblic că am folosit cuvîntul nebun? Dar nu trebuie să fim atenți la expresie? Care, deși conține cuvîntul nebun, nu se referă la nebunie, nu? Oricum, nu în sensul BIBLIC…).

Iată comentariul meu:

Iată ceva care e biblic dar nu e… teologic:

Iubirea de bani este rădăcina tuturor relelor. – din 1 Timotei 6:10

1. Nu este adevărat. Rădăcina tuturor relelor nu este iubirea de bani.

În Eden nu au existat bani (muierea și-ar fi făcut un șorț din galbeni atunci, nu din frunze de smochin) și deci nici iubire de bani (Dar ce înseamnă bani? Iubire de tablouri celebre e vreo rădăcină a tuturor relelor?), dar cu siguranță a existat RĂDĂCINA tuturor relelor.

2. Dacă citim CONTEXTUL biblic, adică întreg versetul (Biblia nu a fost scrisă pe versete și capitole), și ce scrie chiar ÎNAINTE de acest verset, putem să înțelegem mai bine „ce a vrut să spună” scriitorul.

Putem observa şi că în contrast cu iubirea de bani nu e pusă cumpătarea (ca şi concept explicit) sau generozitatea. Sau… urîrea banilor!

Contextul imediat pune accent pe… evlavie! (și neprihănire, credință, dragoste, răbdare, blîndețe)

ȘI MULȚUMIRE!

3. E regretabil faptul că predicatorii sînt neglijenți în folosirea formulei prescurtate a versetului și ajung să spună: Banii sînt rădăcina tuturor relelor…

Acum vreo 10 ani, cineva a folosit această formulă de la amvonul bisericii Credința (actualmente Providența) din Oradea. Eu, fiind la distanță de 2 scaune de soția pastorului bisericii (care nu știu dacă era prezent), m-am adresat ei și am comentat că nu așa scrie în Biblie.

4. APELUL la eticheta „biblic”.

Nu ar trebui să ne treacă prin minte să nu folosim o astfel de etichetă.

Dar, ca şi în cazul altor concepte pe care le folosim (botez, Cina, Paște, Crăciun, Dumnezeu!), conceptul își dobîndește semnificație prin modul în care știm să îl folosim.

Problema nu e că folosim astfel de concepte, problema e că le folosim într-un mod ieftin, clișeizat, banalizat, ghetoizat…

Se poate observa că oamenii fac apel la o astfel de etichetă – biblic – din nevoia de legitimitate. Dar se poate observa și că oamenii CAUTĂ adevărul BIBLIC, în contrast cu clișeele pe care le cunosc.

5. În mai multe rînduri, în ultimii ani am afirmat public pe Internet că nu e de ajuns să fim biblici, trebuie să fim și teologici. Adică să dobîndim o perspectivă mai amplă, prin care să ne verificăm clișeele ideatice și verbale care ne-au fost inoculate.

Biblic, doară nu nebiblic… :)

Publicitate

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s


%d blogeri au apreciat: