Alege să fii mulţumitor (3)

Alege să fii mulţumitor – Nancy Leigh DeMoss, Societatea Biblică din România, Oradea, 2012, 235 p.

În 1860, vasul Lady Elgin s-a scufundat în apele lacului Michigan. Din cei circa 400 de pasageri, au supraviețuit 30, dintre care 17 au fost salvați de către Edward Spencer.

“Supraviețuitorii au plutit şase ore în bărcile de salvare sau agăţaţi de diferite bucăţi ale vaporului, în timp ce fulgerele străbăteau necontenit cerul, luminând această scenă îngrozitoare. Vântul puternic și valurile furioase i-au mânat pe unii înapoi înspre un mal abrupt, aproape de Evanston, Illinois. Localnicii și fermierii din preajmă, treziți de strigătele celor naufragiați, au chemat ajutor și s-au organizat în echipe de salvare.

Printre cei chemați în ajutor a fost și Edward Spencer, un student l seminarul de l Universitatea Northwestern, aflată în apropiere. Edward fusese crescut pe malurile râului Mississippi și știa să înoate. El s-a legat cu o sfoară peste brâu și a sărit în apele neliniștite ale lacului Michigan, aducând victimă după victimă la mal, luptându-se din greu cu apele învolburate care storceau ultima picătură de energie a multora dintre cei înșiruiți de-a lungul peretelui stâncos, amăgitorul loc de siguranță.

În timp ce se opintea să aducă la mal persoană după persoană, apucându-i cu brațul său puternic, marginile ascuțite le restului vasului îl loveau și-i zgâriau fața și trupul. Din nou și din nou, Edward se întorcea la mal cu încă un supraviețuitor, în timp ce sângele îi șiroia pe față, iar mușchii îl dureau din pricina efortului.

După această luptă îndelungată cu apele nemiloase, stând lângă un foc de tabără pentru a se încălzi și a-și reface forțele, el văzut încă o persoană care se zbătea epuizată în valurile lacului. Și-a dat la o parte pătura cu care își încălzea trupul obosit, s-a aruncat din nou în apele adânci și a început să înoate împotriva curentului de apă, deși avea crampe musculare din pricina încordării.

În urma acestei campanii de salvare, dintre cei 30 de naufragiați care au supraviețuit, 17 își datorau viața eforturilor eroice ale lui Edward Spencer.

Deși faptele sale de vitejie au însemnat un nou început pentru mulți, tânărului seminarist i-au adus sfârșitul unui vis. Niciodată nu a reușit să se refacă după efortul fizic din acea zi nefastă. A fost forțat să-și abandoneze studiile, stilul de viață și visul de a fi pastor și erudit. Unii și-l amintesc cum pentru tot restul vieții lui a fost aproape paralizat, deseori fiind nevoit să apeleze la scaunul cu rotile.

Uneori, efortul său eroic este reamintit în câte un ziar sau o revistă, dar când a fost întrebat de un reporter ce își amintește cel mai bine din acea acțiune temerară de salvare a semenilor săi, el răspuns: “Doar atât: niciunul dintre cei 17 oameni pe care i-am salvat nu a venit niciodată să îmi mulţumească.”

Se aştepta el la prea mult?” (p. 46-47)

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google

Comentezi folosind contul tău Google. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s


%d blogeri au apreciat: