Sesizări despre… sesizări: Gigi Becali, Otniel Bunaciu și voturile „sectanților” neoprotestanți neprotestatari

Din lumea necuvîntătoarelor: Gigi Becali s-a trezit iar vorbind… :)

El nu… cuvîntă, el doar folosește corzile vocale, mai puțin circumvoluțiunile creierului…

Este regretabil, pentru o țara din Uniunea Europeană, precum România, că astfel de personaje sînt băgate în seamă în spațiul public…

Nu spun că prezența lor publică ar trebui total neglijată, spun doar că sînt cu totul alte chestiuni, cu adevărat IMPORTANTE, care ar trebui să ne ocupe gîndirea și timpul, iar astfel de anomalii mediatice ar trebui să fie excepții, vrednice doar de un surîs ironic din partea noastră…

Din nefericire, nu sînt excepții și, deci, nu sîntem în situația să ne permitem luxul surîsului ironic…

În cele ce urmează intenționez să evit a acorda atenție personajului Gigi Becali, urmărind, în schimb, focalizarea pe pocedurile de reacție a evanghelicilor români în fața jignirilor care li se aduc în spațiul public.

Contextul discuției este dat de Sesizarea din partea Uniunii Bisericilor Creştine Baptiste din România din 29 noiembrie 2012:

sesizare-din-partea-cultului-crestin-baptist-din-romania

Această sesizare este către Directorul General al postului România TV și în atenția următorelor instituții:

Consiliul Național pentru Combaterea Discriminării
Consiliul Național al Audiovizualului
Senatul României
Camera Deputaților
Administrația Prezidențială
Guvernul României
Parlamentul European
Partidul Național Liberal
Partidul Național Liberal, filiala sector 6
Ambasada SUA
Ambasada Marii Britanii
Ambasada Germaniei
Federația Europeană Baptistă
Alianța Mondilă Baptistă
Asociația Conștiință și Libertate

În textul sesizării, documentul Uniunii Baptiste menționează două adrese:

http://www.youtube.com/watch?v=DXHv74HkpfQ

http://www.rtv.net/veste-soc-pentru-gii-becali-membrii-pnl-fug-in-pdl_55280.html

Prima înregistrare durează mai puțin de 2 minute și, conform celor menționate în documentul Uniunii Baptiste, face parte din emisiunea „Ediție Specială cu Ionela – 23 noiembrie 2012, de la RTV, moderată de Ionela Năstase”, în care Gigi Becali face declarații defăimătoare despre pocăiți.

A doua înregistrare de 2 minute face parte, conform celor menționate în documentul Uniunii Baptiste, din emisiunea „Știrile Serii-27 noiembrie 2012, de la RTV, moderată de Laura Chiriac”, în care Gigi Becali, de asemenea, face declaraţii defăimătore la adresa pocăiţilor.

ŞI CE DACĂ?

This is the question… :)

1. Primul lucru care trebuie menționat este faptul că în blogosfera evanghelică documentul Uniunii Baptiste e menționat sub denumiri diverse:

Petru Lascău îl menționează astfel: o luare de poziție.

Vasilică Croitor consideră că e o scrisoare exemplară.

Pe blogul Creștin Total, documentul este numit comunicat.

Iar pentru Dănuț Mănăstireanu (La mulți ani!), documentul face cît un protest

Doar Marius Cruceru îl numeşte aşa cum e menţionat în textul propriu-zis: sesizare (care exprimă „dezacordul ferm…”.

Sînt echivalenți termenii aceștia? Oarecum da. Se pot folosi într-un discurs despre același document al Uniunii Baptist.

Contează ce termeni alegem să folosim? Uneori mai puțin, alteori mai mult.

În cazul nostru, pe măsură ce discuția ia amploare, și mai ales cînd o să observăm și cum diferă termenii folosiți de Gigi Becali (și de alții) pentru a se referi la evanghelici, atunci vom acorda mai multă acestei chestiuni – ce termeni (oarecum echivalenți) folosim într-un discurs (public).

2. Sesizările mele despre sesizarea Uniunii Baptistă trebuie privite într-un context mai larg, într-o tradiție de mai mulți ani, în care am făcut diverse observații, precizări, mențiuni, care au un numitor comun, și anume, acea concluzie pe care am repetat-o an de an: Evanghelicii români nu sînt pregătiți pentru spațiul public – reacționează pripit la stimulii externi și interni.

Conform previziunilor mele, Otniel Bunaciu a fost reales la al 35-lea Congres…

Astfel, s-a încetăţenit obiceiul dublului mandat (8 ani) pentru președinții postdecembriști ai baptiștilor români: Vasile Taloș, Paul Negruț, Otniel Bunaciu.

Întrebarea e: ce semnificație benefică pentru baptiștii români are al doilea mandat al lui Taloș, al lui Negruț, al lui Bunaciu?

Din informațiile pe care (nu) le avem, înclin să cred că mai degrabă nu există un astfel de parametru care să facă din al doilea mandat o perioadă demnă de ținut minte.

Dacă ne referim strict la chestiunea comunicării publice, putem să observăm s-au făcut pași importanți, dar nu datorită acestor președinți, nu datorită instituției pe care au condus-o, ci datorită unor proiecte, în parte de voluntariat, nu coordonate de instituții confesionale care dispun de resurse și, sperăm, IDEI.

Să dau şi un exemplu – la prima ediţie (2007) a premiilor Thymos pentru bloguri evanghelice:

Cel mai bun comentariu (al unui vizitator): evedyahu – comentariu la Eveniment la UEO! (La pătrăţosu – 25 octombrrie 2006)

“Sunt sigur ca Iain Torrance va fi f bun si e un expert pe patristica (stie ce spune) etc. Daca as fi in zona, as merge si eu la aceste prelegeri. Eram doar surprins ca Emanuel coopereaza cu oameni care probabil nu s-ar clasifica pe ei insisi ca si evanghelici. Sa pun problema putin diferit: de ce este invitat la prelegeri un om cu vederi (cred eu) mult mai liberale decat a unor profesori care au zburat de acolo pt mai putin?” (26 octombrie 2006)

În urma comentariilor, Universitatea Emanuel din Oradea a anulat evenimentul anunţat, Comunitatea Baptistă din Oradea dînd următorul Comunicat:

“Conducerea Comunităţii Baptiste de Oradea nu este de acord cu invitarea teologului Iain Torrance la Universitatea Emanuel din Oradea din cauza poziţiilor teologice ale acestuia aflate în clar dezacord cu crezul nostru. Cerem de urgenţă conducerii Universităţii Emanuel să refuze în termeni categorici oferta prof. Iain Torrance.”

3. Pînă la ora 12.00, vineri 30 noiembrie 2012, nu am găsit documentul pe Internet sub formă obișnuită, ci doar pdf.

Nu e de găsit pe site-ul Uniunii Baptiste, nu l-am găsit nici pe site-ul Revistei Creștinul Azi, care a suplinit oarecum pînă acum fluxul penibil de știri de pe site-ul Uniunii Baptiste, unde, la rubrica Știri, există doar mesajul președintelui cu ocazia sărbătorii Învierii și „Comunicat al Președintelui Uniunii Baptiste din România cu privire la alegerile din țara noastră”.

Ambele mesaje sînt nedatate.

4. Citind lista instituţiile ÎN ATENŢIA cărora e avansat documentul Uniunii Baptiste, observăm următoarele:

– Din 17 instituții, 7 sînt din afara României
– Din cele 10 instituții din România, doar una este confesională: Alianța Evanghelică din România
– Nu este menționată Alianța Evanghelică Mondială, nici cea Europeană
– Sînt menționate ambasadele a doar 3 țări
– Nu se regăsesc pe listă instituții din afara României care se ocupă cu chestiuni de protejare a drepturilor minorităților religiose
– Nu sînt menționate instituţii (ziare, posturi TV, bloguri) din cadrul celei de „a patra putere în stat”

Dacă e sesizare, documentul e trimis instituțiilor abilitate, dar, dacă e comunicat, ar trebui trimis într-o droaie de locuri, unde poate fi prezentat publicului.

Documentul nu face referire la această chestiune: dacă e și comunicat de presă, pentru PRESĂ / mass-media.

5. Cu totul neinspirată formula de încheiere – „armonia, pacea și prosperitatea din România”, care ne aduce aminte de vremurile de trisă amintire, formulă care pare mai degrabă inspirată de tatăl semnatarului, Ioan Bunaciu. :)

Ar trebui evitate greșelile de tipul: „Membrii Cultul Creștin Baptist…”

Incrimintul este numit de 3 ori „domnul Gigi Becali”, pe cînd moderatoarele sînt menţionate astfel: Ionela Năstase, Laura Chiriac.

Semnatarul este menţionat şi cu funcția de vicepreședinte al Federației Baptiste Europene, fapt lesne de înțeles atîta vreme cît documentul, tradus în limba engleză (de ce nu și în germană, dacă a fost adresat Ambasadei Germaniei?), este adresat și unor instituții internaționale.

Dar mă întreb dacă Otniel Bunaciu ar fi adresat documentul în limba engleză instituțiilor internaționale dacă nu era în conducerea Federației Baptiste Europene, ci doar președintele baptiștilor români…

CINE dă comunicate? Doar președintele Uniunii Baptiste? Dar cei 4 vicepreședinți?

CINE le semnează? Doar președintele Uniunii Baptiste? Sau ÎMPREUNĂ cu secretarul general?

Iată cîteva chestiuni din Statutul Cultului Baptist, art. 96:

„(1) Președintele cultului reprezintă Cultul Creștin Baptist din România în fața autorităților statului, precum și în fața oricăror organizații și instituții, pe plan nțional și internațional.”

„(3) Președintele cultului împreună cu secretarul general conduc operativ Uniunea Baptistă. Președintele poate emite decizii în îndeplinirea atribuțiilor sale operative.”

„(6) Uniunea Bisericilor Creștine Baptiste este valabil angajată prin semnătura președintelui sau a vicepreședintelui desemnat de acesta, împreună cu cea a secretarului general sau, în lipsa acestuia, a secretarului general adjunct.”

Aşadar, sesizarea Uniunii Baptiste trebuia semnată / asumată de președinte, sau de către președinte și secretarului general?

De exemplu, documentul Uniunii Baptiste care a convocat Conferinţa Naţională 2012 e întocmit de Președinte ȘI Secretarul General.

Ăsta o fi din seria atribuțiilor OPERATIVE, pentru care se aplică (3) și (6), iar sesizarea despre care discutăm o fi din seria atribuțiilor neoperative, pentru care se aplică (1)…

Astfel de interogații sînt necesare pentru dezvoltarea unui set de proceduri ale instituției care poartă numele Uniunea Baptistă, care să fie mult mai adecvate contextului contemporan, în care a comunica face parte din substanța vremii în care trăim…

6. O întrebare care se iscă în contextul declarațiilor defăimătoare ale lui Gigi Becali (domn nu pot să-i spun, nici tovarăș) este următoarea: DE CE nu a fost dat un comunicat din partea Alianței Evanghelice?

Da’ ce, Gigi Becali cu baptiştii are treabă (oare știe cine sînt baptiștii?), sau cu… pocăiții?

Iar cînd e vorba de pocăiți, deja e vorba „sectele satanice” care fac parte din Alianța Evanghelică din România. Ca să nu mai vorbesc de carismatici, că uneori habar n-au evanghelicii cine sînt carismaticii, darămite Gigi Becali… :)

Doar în prima înregistrare Gigi Becali menționează cuvîntul „baptist”, şi doar o dată…

În schimb, menţionează cuvîntul „pocăiți” de mai multe ori, în ambele înregistrări…

Gigi Becali nu foloseşte cuvîntul „evanghelici”. Dănuţ Mănăstireanu îl introduce în chestiune: Gigi Becali – ‘Evanghelicii sunt satanisti’.

Gigi Becali nu folosește cuvîntul „neoprotestanți”. El apare în titlul înregistrării de pe YouTube, afișată de către utilizatorul bibart: Gigi Becali candidat USL , Gigi Becali nu suporta neoprotestanti ! ii face secta SATANICA !!.

Așadar, dacă e vorba de pocăiți / neoprotestanți / evanghelici, de ce avem de a face cu o sesizare a președintelui baptiștilor evanghelici, și nu cu un comunicat al președintelui Alianței Evanghelice din România?

Din cîte îmi aduc aminte, pînă acum a exersat olecuță meșteșugul comunicatelor…

O chestiune importantă: Dacă cei ca Becali înțeleg limbajul în care sînt menționați „pocăiții”, atunci lor trebuie să li se vorbească folosindu-se acest termen.

Dacă alții, din administrație, sînt obișnuiți mai mult cu termenul oficial de „nepprotestanți”, atunci lor trebuie să li se vorbească folosindu-se acest termen.

Dacă, să zicem, termenul „evanghelic” ajunge să aibă semnificație în diverse contexte din cultura română, atunci să fie folosit acest termen.

Să ținem bine minte că a comunica nu e chiar o treabă ușoară, mai ales în condițiile în care ai fost jignit, ÎN PUBLIC, tu și ai tăi…

7. E de salutat faptul că Otniel Bunaciu reușește, de data asta, să menționeze un articol – art. 13 alin. 2 din Legea 489 / 2006 – pe care își întemeiază sesizarea. Că protest nu pare a fi, nu?…

Dar în decembrie 2010, Comunicatul Consiliul Uniunii Baptiste anunța retragerea ordinării lui Iosif Ţon fără a menționa temeiul statutar şi doctrinar – luarea unei astfel de decizii de către o instituție confesională fără a folosi documentele de funcționare a instițuției respective (Statutul și Mărturisire de credință) face ca acel comunicat să fie… nul!

Dacă Otniel Bunciu, vicepreședintele Federației Baptiste Europene, va candida pentru președinția instituției europene, intenționez să adresez o scrisoare de informare și protest, în care voi preciza că e vorba un candidat care a girat o decizie a Uniunii Baptiste fără a prezenta temeiul statutar și doctrinar – fără a apela la documentele de funcționare a instituției respective.

8. Să nu uităm însă comunicatul vicepreședintelui baptiștilor români, Paul Negruț, din 30 noiembrie 2012 şi să ne întrebăm: Vicepreşedinţii dau comunicate de capul lor?

Sau doar Paul Negruț?

Ceilalți 3 vicepreședinți sînt mai mutălăi?

9. Este sesizarea semnată de Otniel Bunaciu un protest? – Aceasta pare a fi chestiunea principală în jurul căreia se pot ridică alte aspecte:

CUM se realizează un protest PUBLIC?
CINE îl articulează?
CÎND e amplasat pe orbită în spațiul public, ca să aibă impact?
CARE sînt mijloacele de transport care îl poartă pe magistralele principale?
DE CE se face protestul? S-a identificat un scop notabil?

Avînd în vedere cele de mai sus, nu sînt de acord cu Dănuț Mănăstireanu, că „bunaciu-asca” sesizare făcută de președintele baptiștilor români ar fi un protest.

Nu sînt de acord cu Vasilică Croitor că sesizare în discuție ar fi o scrisoare exemplară. E un fel de ciornă. E o scrisoare poate, dar nu exemplară. Sînt destui baptişti isteţi care pot formula chestiunile mult mai interesant şi, mai ales, mult mai relevant. Dar baptiştii isteţi nu ajung preşedinţi, nu-i așa? :)

Nici penticostalii isteți nu ajung președinți, nu-i așa? :)

Petru Lascău, ca și Vasilică Croitor, consideră că e necesar un astfel de „protest”. Dar Nelu Filip e de altă părere:

„Chiar credeti ca ar trebui sa-si puna cineva mintea cu …Langa miile de ineptii becaliste ce mai conteaza una. Orice pasare pe limba ei piere.


Sunt oameni carora nu merita sa le rapunzi. De ce ar lua oare penticostalii pozitie fata de aceste ineptii? Ele fac mai degraba deservicii celor din curtea carora striga Becali.”

Dacă citim rîndurile lui Andrei Pleşu citat de Petru Lascău, poate că ne gîndim mai serios la responsabilitatea pe care evanghelicii o au în societatea românească:

„Toate scursurile vor ajunge vedete, toţi derbedeii vor deveni campioni ai dreptăţii. Vom fi sufocaţi de proasta creştere, de incultură, de muzică proastă şi de fast-food. Prostia va avea bani, iar nepriceperea va avea putere. Aerul se va umple de invidie, ură şi băşcălie. Comunismul va reînvia, roz şi cochet, cu sprijinul unor băieţei de bani (şi idei) gata, semidocţi şi trendy, netrăiţi, iresponsabili, grăbiţi să găsească înainte de a căuta. În schimb, icoanele vor fi evacuate din viaţa publică, în numele unei libertăţi de conştiinţă care nu ştie încă nici ce e libertatea, nici ce e conştiinţa.”

Ce înseamnă a lua poziție față de un incident public? Ce înseamnă protest? Doar un dezacord ferm? Ce înseamnă… sesizare? Ce înseamnă România sesizărilor?

Bine ar fi dacă am putea afirma că bisericile evanghelice sînt prea preocupate cu chestiuni mult mai importante ca să mai apuce să îl bage în seamă pe Gigi Becali…

Dar iată ce scria, bunăoară, Adi Curta: „Biserica se face vinovată de o indiferență și de un autism cras în ce privește sănătatea familiei românești”.

Dacă este adevărat ce spune el, și eu cred că este adevărat într-o bună măsură, faptul că neoprotestanții români sînt, așa, de felul lor, neprotestatari (dar destul de ranchiunoși, cîrcotași și ignoranți) ține nu de faptul că sînt ocupați cu lucruri mult mai importante, ci tocmai de faptul că nu sînt ocupați cu lucrurile importante. Iar pe celelalte să nu le lase nefăcute…

10. Sînt baptiștii / neoprotestanții o minoritate religioasă semnificativă?

Otniel Bunaciu zice că „domnia sa” Gigi Becali a insultat „o comunitate semnificativă din populaţia ţării”.

Avînd în vedere că Otniel Bunaciu vorbeşte în numele baptiştilor, se poate înţelege că se referă la baptişti (chiar dacă Gigi Becali a menționat pocăiții în repetate rînduri).

Dănuț Mănăstireanu, pe de altă parte, cînd menționează că latifundiarul becalian se dedă la afirmații batjocoritoare la adresa unei minorități religioase importante din România, e clar că se referă la evanghelicii din România.

Așadar, dacă e vorba doar de baptiști, peste 100.000 în România, un procentaj de 0,6 % din populaţia ţării poate fi considerat… semnificativ?

Iar dacă e vorba de evanghelici – cel mult 500.000 în România, un procentaj de 2,6 % din populaţia ţării poate fi considerat… semnicativ?

În orice caz, 2,6 % e mai… semnificativ decît 0,6 %, nu?…

Pe de altă parte, să nu uităm că o minoritate religioasă poate fi semnificativă dincolo de cifra aderenților ei. Sînt alți parametri care contează într-o astfel de evaluare.

Evanghelicii români, din nefericire, suferă nepermis de mult de ghetoizare și teribilism provincialist. E o inflație de staruri regionale care se calcă pe picioare în spațiul public…

12. O sesizare pe care ar trebui să o facem: astfel de incidente, care duc la depeșe semnate de președinți confesionali, pot contribui la… disputa politică.

Tătucul baptiștilor, Oti cel Voinic, s-a apucat să evalueze nivelul de democrație al domnului Gigi Becali! În sesizarea către o droaie de instituții naționale și internaționale! Fără să menţioneze cine e, dom’le, Gică ăsta de la sculărie… O fi prieten cu Papa și-l știe toată lumea…

Păi nene, vezi-ți dumneata mai bine de vizitele de prietenie între popoare pe care le efectuezi de pe poziția de președinte și de pe cea de vicepreședinte (că enoriaşii din bisericile baptiste oricum nu știu pe unde te fîțîi și ce importanță are PENTRU EI faptul că ești de atîția ani președintele lor, cu 4 vicepreședinți după tine, secretari, cenzori și tot clanul de nepoți și protejați ai lor), și lasă-ne măcar, în nemernica noastră situațiune carpato-danubiano-pontică (dar mai ales dîmbovițeană), să ne distrăm și noi oleacă cu Jiji… Și cu domnul Dan… :)

Că cu sfînțocii pătrățoși de la centru sau de la regionala baptisto-penticostală după Evanghelie ne piere orice chef…

Publicitate

9 răspunsuri to “Sesizări despre… sesizări: Gigi Becali, Otniel Bunaciu și voturile „sectanților” neoprotestanți neprotestatari”

 1. Sunt minoritar … dar semnificativ! « Frică şi cutremur Says:

  […] Vă mărturisesc, mi-a fost o teribilă tȃrşală să mă apuc de luat sub observaţie comunicatul / protestul / sesizarea / ziceţi-i-voi-cum-vreţi Cultului Baptist din Romȃnia faţă de afirmaţiile sataniste ale lui Gigi Becali. O face ȋnsă cu minuţiozitate Alin Cristea ȋntr-un articol ce merită citit AICI. […]

 2. Camix Says:

  Vizavi de: ”Așadar, dacă e vorba de pocăiți / neoprotestanți / evanghelici, de ce avem de a face cu o sesizare a președintelui baptiștilor evanghelici, și nu cu un comunicat al președintelui Alianței Evanghelice din România?”

  Din câte îmi amintesc, pentru că am văzut emisiunea cu pricina în care Becali refuza votul baptiștilor/ pocăiților și am văzut și videoclipul acesta cu care pot compara, în discuția celor doi a fost momentul în care moderatoarea îi spune cum că un pastor baptist i-a permis lui MRU să vorbească la amvon în biserică. De aici legătura baptiști – pocăiți – etc.

 3. Camix Says:

  Am și găsit articolul, dar sunt mai multe:
  http://www.dcnews.ro/2012/11/becali-ataca-baptistii-secta-satanica-cu-ateii-n-am-nimic/

 4. alincristea Says:

  Am avut şi eu presupoziția că în emisiune au mai fost și alte chestii.

  Totuși, documentul Uniunii Baptiste folosește înregistrarea de doar 1 minut și 40 de secunde, așa că eu m-am referit la ce am putut vedea în înregistrare.

  Dar chiar și dacă ar fi fost doar baptiștii menționați de zeci de ori, rămîne întrebarea: De ce nu a apărut încă un comunicat al Alianței Evanghelice din România?

 5. Camix Says:

  Dincolo de comunicate, nu ar fi mai important ca noi toți – indiferent de culoarea confesională – să realizăm că Îl ofensăm pe Dumnezeu cu introducerea politicii murdare în locul de închinare? Că emisiunile de tv sunt mai larg vizionate decât Comunicatele citite. Zic și eu, nu știu.

 6. alincristea Says:

  Nu am scris articolul ca să ajungă cineva la o astfel de întrebare, care se putea pune și fără acest articol…

  Care e atunci rostul articolului?

  Ce e cu expresia: „politica murdară”? A scris-o AICI cineva care dorește să contribuie la dezbatere?

  Nu avem nevoie de chestiunea „politicii murdare” din domeniul laic, că avem la dispoziție chestiunea „politicii murdare” din viața confesională…

  Așadar, care o fi oare rostul articolului meu?

  Fiecare își alege un aspect și un ton cu care îl abordează?…

  Totuși, ideea centrală are de a face cu modul în care instituțiile confesionale reacționează PUBLIC la diverse chestiuni PUBLICE care le interesează.

  Și poate învățăm să folosim cuvintele în așa fel încît să aibă SENS.

  Altfel, fiecare rămînem un mic becali, unitate de măsură a lipsei de semnificație în folosirea cuvintelor din limba română…

 7. Camix Says:

  M-ai întrebat: ”De ce nu a apărut încă un comunicat al Alianței Evanghelice din România?”
  Așa că ți-am răspuns.

 8. alincristea Says:

  Nu, nu te-am întrebat.

  Întrebarea exista deja în articol, doar am repetat-o, fiind chestiunea importantă în discuție: CUM reacționează PUBLIC instituțiile confesionale evanghelice.

 9. Becali şi „sectele satanice”. O reacţie din cadrul USL | Florin Puşcaş Says:

  […] o sesizare mai multor instituţii, din ţară şi din străinătate. Mai multe reacţii adunate AICI. Dincolo de acest demers oficial, am văzut pe bloguri şi pe facebook reacţii de genul „Ăştia […]

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s


%d blogeri au apreciat: