Dyo, mă piș pe formulele tale amețite

În postarea Dilemă electorală evanghelică, Dionis Bodiu face următoarele afirmații:

„Citesc/ascult articole și mesaje ale unor pastori evanghelici care candidează la alegeri sau, mai rău, ȋşi implică bisericile ȋn cȃmpul politic. Ei zic că o fac “pentru binele ţării”.”

Iată cîteva comentarii între noi doi pe blogul său (nu știu dacă îl va afișa pe ultimul):

Alin Cristea: Dyo, problema ultimelor tale articole nu e că ar acuza pe cineva anume, ci că acuză pe toți GRĂMADĂ!

Cum rămîne cu porunca: Să nu răspîndești zvonuri neadevărate. (Exod 23:1)?

“Pastori evanghelici care candidează”?

Hm! care or fi ăștia?

Sînt 8 candidați baptiști și 4 penticostali.

La evanghelici români te referi, nu?

Cîți dintre ei sînt pastori și candidează?

Dionis Bodiu: Nu iti inteleg nedumerirea, Alin; trebuie sa fii mai specific. Nu ii acuz pe pastori pentru ca candideaza, in conditiile in care isi pun vocatia in cui si isi vad exclusiv de cariera politica. Ca o parere personala, cred ca este o decizie proasta pentru un pastor sa intre in jocul politic. Nici macar cu privire la aceasta opinie nu am spus prea multe: pana la urma fiecare va da socoteala pentru slujirea sa Domnului, nu mie.
Am vazut lista de candidati, am cunostinta de ea. Pentru ca insinuezi – public – ca am defaimat pe cel putin unul dintre ei, o sa te rog sa mi-o dovedesti.

Alin Cristea: Nu e vorba de nedumeririle, ci de… indignare!

Nu ți-ai făcut temele! Vorbești… vorbe!

Ai scris:

“Citesc/ascult articole și mesaje ale unor pastori evanghelici care candidează la alegeri sau, mai rău, ȋşi implică bisericile ȋn cȃmpul politic. Ei zic că o fac “pentru binele ţării”.”

Aici sînt 3 chestiuni.

1. Eu ți-am pus întrebare în legătură doar în legătură cu prima chestiune:

CARE, dintre cei 8 baptiști și 4 penticostali, sînt “pastori evanghelici care candidează la alegeri”? Luminează-ne!…

2. Doar APOI putem aborda a doua chestiune: care dintre ei sînt pastori evanghelici care candidează la alegeri și IMPLICĂ BISERICILE ÎN CÂMPUL POLITIC?

Nu aveam deja expresia “a se implica în politică” (care înseamnă CE?!?…), acum ne-ai vîrît pe gît încă o expresie: “a implica bisericile în câmpul politic”…

3. Şi abia în al treilea rînd, după ce am clarifica chestiunile concrete la care te-ai referit TU (în mod cu totul neglijent – arată-ne ce-ai citit, ce-ai ascultat), am putea aborba chestiunea foarte importantă în legătură cu “binele țării”.

Este evident că pentru binele ţării e nevoie de creştini evanghelici în structurile politice, administrative, sociale, în sport, în cultură, în cercetare ştiinţifică, la fel cum e nevoie de creștini cizmari, vînzători, oameni de afacere, mineri, cîntăreți, profesori și învățători, doctori și asistente medicale, critici literari și, desigur, bloggeri băgători de seamă. :)

Dionis Bodiu: 1. Sunt (cel putin) doi pastori evanghelici care candideaza la alegeri. Despre unul dintre ei stiu ca nu e in functie in acest moment, despre celalat nu stiu, dar pentru mine nu conteaza: sunt pastori, chiar daca in cartea lor de munca s-ar putea sa scrie altceva. Nu dau nume: ii cunosti si tu.

2. Aici sunt mult mai multi (de aceea am folosit “sau” – inclusiv, exclusiv, nu importa – nu “si”). Nici aici nu voi da nume, nu sunt obligat sa o fac; nu-ti sunt dator cu informatia asta, cum nu imi este nici Florin Puscas dator cu numele candidatului evanghelic care i-l va “trozni” pe Gigi Becali dupa 10 decembrie

3. Vorba lunga: pana la “binele tarii” imi esti dator cu argumente/dovezi pe care ti le-am solicitat pentru acuza ce mi-ai adus-o (raspandire de zvonuri neadevarate). Sunt asa greu de gasit?

Alin Cristea: Nu, Dyo, nu eu îți sînt dator cu vreo precizare.

TU ești dator cu precizări, și dacă nu poți să le faci, atunci ești dator cu scuze. Față de cititorii tăi.

Chestiunea nu este între tine și mine, cum greșit o pui, și cu care eu sînt obișnuit să o regăsesc, în blogosfera evanghelică, de ani de zile…

TU ai scris un articol în care ai făcut niște afirmații. TU trebuie să suporți consecințele acelor afirmații. (Din nefericire, le suportăm și alții…)

TU ești cel care trebuie să oferi explicațiile necesare.

Este total neinspirat (mediatic sau etic) să muți chestiunea de la tine la comentatorii tăi.

Nu este prima dată cînd o faci, dar de data asta te-am prins bine la colț.

Așadar, dacă sînt cel puțin doi pastori evanghelici care candidează la alegeri, atunci numește-i pe cei doi. Doară nu e vreo o informație secretă!…

Cît despre cei „mulți” la care faci aluzie, mă piș pe formulele tale amețite!…

Desigur, puteam folosi alt verb, dar atunci aveam nevoie de hîrtie igienică…

Un răspuns to “Dyo, mă piș pe formulele tale amețite”

  1. Alin Cristea Says:

    A republicat asta pe RoEvanghelica.

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s


%d blogeri au apreciat: