În rolurile principale (4)

in-rolurile-principale-180

În rolurile principale – Max Lucado, Editura Scriptum, Oradea, 2012, 256 p.

“Maria, Marta şi Lazăr erau ca o familie pentru Isus. După ce Domnul l-a înviat pe Lazăr din morți, cei trei s-au hotărât să pregătească o cină festivă în onoarea lui Isus. Au decis să-L sărbătorească organizând o petrecere pentru El (vezi Ioan 12:2).

Nu s-au certat pentru locurile cele mai bune. Nu au fost nemulțumiți de abilitățile pe care le aveau fiecare. Nu au încercat să se ia la întrecere între ei. Toți trei au colaborat pentru îndeplinirea aceluiași scop. Numai că fiecare și-a îndeplinit rolul în maniera-i proprie. Marta era cea care servea, mereu i-a plăcut să țină lucrurile în frâu. Maria se închina, ea L-a uns pe Domnul ei cu un untdelemn de mare preț, iar aroma parfumului se răspândea în întreaga casă. Lazăr avea o mărturisire de făcut, și era pe punctul de-a începe.

Trei oameni, fiecare cu calități diferite, abilități diferite – dar egale ca valoare. Ia gândiți-vă, credeți că familia lor ar fi răzbit fără vreunul dintre ei?

Noi înșine n-am putea-o scoate la capăt fără unul dintre cei trei.

Orice biserică are nevoie de Marta. Sau mai bine spus, fiecare biserică are nevoie de sute de Marta. Cu mânicile suflecate și pregătite, ele mențin pacea în biserică. Datorită Martei, bugetul bisericii este echilibrat, copilașii sunt supravegheați și construcția bisericii se finalizează. Nu o apreciezi pe Marta decât atunci când lipsește, și-atunci toate Mariile și toți Lazării forfotesc în căutarea cheilor, a termostatului și a video-proiectorului.

Marta este precum iepurașul Energizer al bisericii. Ea continuă să meargă, să meargă, să tot meargă. Ea își înmagazinează puterea la fel cum cămilele înmagazinează apa. Atâta vreme cât nu urmărește decât să fie în centrul atenției, nu va trăi doar pentru aplauze. Nu că nu le-ar merita, ci nu este dependentă de ele.

Marta are o misiune. De fapt, dacă Marta are o slăbiciune, aceea ar fi tendința ei de a-și promova misiunea înaintea Domnului. Vă aduceți aminte când s-a întâmplat asta? Tânara Maria Îl invită pe tânărul Isus la cină. Isus acceptă invitația, dar Își aduce și ucenicii.

Paragraful din Luca o descrie pe Marta șezând, iar pe Marta fumegând. Marta era furioasă pe Marta pentru că, oroarea ororilor, aceasta stătea la picioarele lui Isus. Cât de nepotrivit! Cât de irelevant! Cât de inutil! Cine are vreme de șezut când pâinea trebuie coaptă, masa așezată și sufletele mântuite? Și în situația aceasta, Marta ajunge să se plângă: “Doamne, nu-Ţi pasă că soră-mea m-a lăsat să slujesc singură? Zi-i, deci, să-mi ajute.” (Luca 10:40)

Vai, vai! Nu-i așa că suntem cu toții stânjeniți? Marta schimbă dintr-odată registrul: în loc să-L slujească pe Isus, sfârşeşte prin a-I da de lucru. […]

Mariile au darul închinării. Nu doar al cântării, ci al închinării. Ele nu doar că vin la biserică, ele se şi închină. Ele nu doar că vorbesc despre Cristos; ele Îl reflectă pe Cristos.

Mariile sunt cu un picior în cer şi cu altul pe nor. Nu le este uşor să vină pe pământ, dar uneori sunt nevoite. Uneori lor trebuie să li se aducă aminte că sunt şi facturi de plătit şi clase de studiu biblic de pregătit. […]

Fiecare biserică are nevoie disperată de multe Marii.

Avem nevoie de ele ca să se roage pentru copiii noştri.

Avem nevoie de ele pentru a pune pasiune în închinare.

Avem nevoie de ele pentru a scrie cântări de laudă şi cântări de slavă.

Avem nevoie de ele pentru a îngenunchea, a plânge şi a-și ridica mâinile în rugăciune.

Avem nevoie de ele, fiindcă că noi avem tendința să uităm că Dumnezeu iubește închinarea. Mariile nu uită. Ele știu că lui Dumnezeu Îi place să fie numit Tată. Și ele știu că unui tată nimic nu-i place mai mult decât să-și aibă copiii la picioarele lui și să petreacă timp cu ei.” (p. 75-77)

max-lucado-450

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google

Comentezi folosind contul tău Google. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s


%d blogeri au apreciat: