De ce continui să cred (2)

de-ce-continui-sa-cred-180

De ce continui să cred – Joe Boot, Societatea Biblică din România, Oradea, 2012, 150 p.

“Fiecare realitate, pentru a fi realitate, trebuie interpretată potrivit unui context sau unei concepții despre lume cu anumite criterii în ce privește dovezile și cu un set de presupuneri filosofice – nu există realități neinterpretate! O ilustrație utilă ne parvine din comunitatea științifică și din discuțiile cosmologilor despre origine universului. Cei mai mulți dintre noi am auzit de ipoteza big bang-ului, dar mulți nu știu că o mulțime de fizicieni și cosmologi nu acceptă ca adevărată această “poveste a universului” și caută alte modele (interpretări) pentru a explic existența și fenomenele universului. Citește cu atenție următorul articol preluat recent din cunoscutul jurnal New Scientist, articol semnat de peste 30 de oameni de știință foarte bine pregătiți din zece țări:

Teoria big bang-ului se bazează pe un număr tot mai mare de entități ipotetice – lucruri pe care niciodată nu le-am observat. Inflația, materia întunecată și energia întunecată sunt cele mai proeminente. Fără ele, între observațiile făcute de astronomi și predicțiile teoriei big bang-ului ar exista contradicții fatale. În nici un alt domeniu al fizicii nu s-ar accepta această practică frecventă de a recurge la noi obiecte ipotetice pentru a asigura o punte de legătură între teorie și observație. Dar teoria big bang-ului nu ar putea supraviețui fără asemenea subterfugii… […]

Vedem aici imposibilitatea practică a neutralităţii gândirii noastre ilustrată în această disciplină considerată “neutral” – științele naturii. Orice teorie științifică implică un fel de angajament preliminar și este întotdeauna dependentă de context.” (p. 31-33)

Un răspuns to “De ce continui să cred (2)”

  1. Alin Cristea Says:

    A republicat asta pe RoEvanghelica.

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s


%d blogeri au apreciat: