Conversație pe Facebook: Alin Cristea – Vasile Tomoiagă (22.01.2013)

În cadrul celor 161 de comentarii au existat peste 50 de Zîmbărilă. :)

Alin Cristea: Libertatea nu are nici o valoare daca nu include si libertatea de a face greseli. – Mahatma Gandhi

Vasile Tomoiaga: Asa a zis si Dumnezeu cand a facut omul.

Vasile Tomoiaga: Si la fel trebuie sa gandeasca si un parinte. Sa lase copilului sau spatiu sa faca greseli. Altfel copilul va deveni ca si tatal/mama, un control-freak, sau un mega libertarian.

Alin Cristea: Da, dar tot Dumnezeu a dat peste 600 de legi evreilor (iesiti din Egipt), si cu siguranta nu era un ALT Dumnezeu decit Cel din Eden…

Vasile Tomoiaga: Legile au fost date ca sa incadreze un spatiu al libertatii intr-o lume post-cadere. Legea avut si are rolul ei bun.

Alin Cristea: De asemenea, trebuie sa tinem cont ca greselile sint diferite in ceea ce priveste consecintele lor… Ah, ce bine e citeodata cind te obliga cineva sa NU faci vreo prostie MARE…

Alin Cristea: Libertatea vine la pachet cu responsabilitatea…

Alin Cristea: Adevarul nu ne face… liberi. Adevarul ne face RESPONSABILI!

Vasile Tomoiaga: Necesarmente. Adam a fost responsabil sa nu manance ce nu era binecuvantat ca mancare pentru el. Dar Eva a fost mai sprintara si Adam mai meditativ si cand Eva o ia inainte ii iese in cale sarpele. Din Eden pana azi.

Alin Cristea: DE ACEEA fugim de atitea ori de adevar, ca intuim ca ni se cere, o data cu libertatea pe care o primi, si responsabilitatea de a actiona in consecinta…

Vasile Tomoiaga: Intuitia e corecta, asa spune si apostolul. Invatatorii vor primi o mai mare rasplata sau osanda.

Alin Cristea: Aha, deci nu primim toti aceeasi masura de… libertate!

Alin Cristea: Ca nu sintem in stare toti sa fim la fel de… liberi!

Vasile Tomoiaga: Nop. Unora nu li s-a dat descoperirea adevarului, care e taina. Democratia ideala nu e valabila, ca nu e data de Dumnezeu. De asta nu cred in democratia bisericii. Cred in schimb in intuitiile uneori sau deseori corecte ale omului comun si nu cred foarte mult in elitism sau intelectualism.

Alin Cristea: De neconceput pentru omul modern, cica autonom si rational, IDEEA unei sclavii asumate, precum putea avea loc prin Legea lui Moise. DAr, de fapt, ASTA se intimpla in zilele noastre – sintem sclavi de bunavoie sau de… nevoie.

Vasile Tomoiaga: Exact. Exista sclavie automata. Angajatul corporatist este sclav asumat. Oricat ii displace sa cunoasca acest adevar. Taranul e mai liber decat angajatul corporatist.

Alin Cristea: Nici eu nu cred in elitism, dar cred in… ELITA! De aceea nici nu stau de vorba cu oricine…

Alin Cristea: Atunci, daca angajatul corporatist este sclav asumat (idee cu care nu sint in totalitate de acord), de ce sa-l mai luam in seama pe Gandhi, cuvintele sale de la care am pornit?…

Vasile Tomoiaga: Si eu cred in ELITA. Dar una verificata si cenzurata obstesc. A fost un sinod al talharilor, dupa reguli fiind valabil, dar nu a fost receptat de popor. Poporul poate si trebuie sa se opuna dictaturii elitiste.

Alin Cristea: Poporul e un concept destul de abstract…

Vasile Tomoiaga: Gandhi e citit de mult dar priceput de putini. La fel ca Isus. Cei ce pricep pricep, iar cei orbi nu.

Alin Cristea: Tocmai DE ACEEA avem nevoie de ELITA, ca elita nu e un concept abstract. Elita, care o masura mai mare de libertate (de intelegere a libertarii), poate ilumina poporul sau il poate subjuga, daca se constituie in grup politic care guverneaza…

Alin Cristea: Gandhi trebuie inteles, cit poate fi inteles, in contextul in care a trait si și-a formulate ideile. Noi pornim de la cu totul alte coordonate, evident occidentalizate…

Vasile Tomoiaga: Elita poate cumula putere. Si puterea mare corupe rau. Singurul care poate avea putere fara sa fie corupt de ea este Dumnezeu. Elita a luminat poporul crestin, de asta ii avem pe Capadocieni, pe Augustin, pe Ioan Hristostom, si pe altii, elite. Dar avem si un Arie, un Marcion, un Nestorie. Tot elite.

Alin Cristea: Faptul ca la ora asta din zi, 10.00, ne permitem sa comentam spusele lui Gandhi, e semn de… libertate.

Vasile Tomoiaga: Da. Corporatia mea imi permite sa stau pe Facebook. Cat timp imi fac treaba

Alin Cristea: Depinde despre ce elita vorbim!… Elita politica? Elita intelectuala? Elita teologica? Elita corporativa? Sau libertatea de expresie INDIVIDUALA – vezi cazul Ioan Botezatorul. Care a sfirsit… descapatinat.

Alin Cristea: Ce treaba avem de facut (pe lumea asta) rezulta tocmai din modul in care ne intelegem gradele de libertate si de RESPONSBILITATE!

Vasile Tomoiaga: Cu Ioan e treaba speciala. A fost duhul lui Ilie peste el, din pantecele maicii lui. N-a vorbit de la el. Libertatea de expresie individuala n-a fost deloc libertate, nici individuala.

Alin Cristea: Aha! Deci ce spune Gandhi atunci nu mai are prea multa semnificatie in contextul interventiei… divine.

Alin Cristea: Iata cum ajungem la elita… monarhica.

Vasile Tomoiaga: Mda. Chiar si ingerii sunt „organizati” ierarhic. La Fecioara Maria n-a venit un inger salahor, ci tocmai arhanghelul Gavril. Nici dupa trupul lui Moise n-a venit un inger mititel, ci tocmai arhanghelul Mihail.

Alin Cristea: Pe linga constientizarea libertatii de care ne bucuram intr-un fel sau altul, conteaza mult, pentru destinul individual, dar si comunitar, maturizarea noastra in ceea ce priveste capacitatea de a renunta la diverse forme de libertate (sau autonomie).

Alin Cristea: Parca Neagu Djuvara spunea ca Romania moderna a luat fiinta pentru ca au fost 100 de romani, pasoptistii, care si-au dedicat viata patriei…

Vasile Tomoiaga: Primul modern autonom a fost Lucifer. El a dorit autonomie. De gandire, de orice fel. N-a vrut autoritate. A facut schisma. Si inca mai face. Si mai face oameni dupa chipul lui, moderni, individuali, destepti, stie-tot, schismatici. E pe dos lui Cristos. Cristos renunta, desi e Dumnezeu. Alalalt vrea tronul divin, desi e creatura.

Alin Cristea: Nu, nu de Lucifer e vorba, sa pastram conceptul de modernitate in limitele sale de acceptiune culturala.

Vasile Tomoiaga: Pasoptistii au renuntat la mica burghezie confortabila, au fost crestini in ideologie, au renuntat pentru ca altii sa aiba. O tara, un neam, o limba.

Alin Cristea: Dar asta nu e o reteta, nu se poate aplica oricind, oriunde, oricum…

Alin Cristea: Asta e un fapt istoric, la fel cum si existenta lui Gandhi are dimensiune istorica, nu doar… ideatica.

Vasile Tomoiaga: De ce sa il pastram? Lumea toata e un iconostas, si orice purtator de semnificatie trimite fie spre Dumnezeu fie in afara lui Dumnezeu, la vrajmasii lui Dumnezeu. Deci cata e vreun rau in modernitate, in autonomie, in individualism, acesta poate fi identificat in final, „traced” pana Dumnezeu si vrajmasul Lui.

Alin Cristea: Daca nu pastram termenii in contextul lor cultural, atunci nu discutam, ci doar… vorbim.

Vasile Tomoiaga: Pai nu ar trebui sa fim si teologici? In definitiv, discuta, sau vorbesc, doi crestini, nu doi sociologi.

Alin Cristea: Eu nu am amintit de Romania moderna ca fie ceva rau, ci ca fiind ceva bun. Mai exact, acest bun il avem pentru ca citiva oameni au fost buni.

Vasile Tomoiaga: Pe camp e si grau si neghina. Graul a fost semanat de oameni buni.

Alin Cristea: Da, ar trebui sa fim teologici. Dar, iarasi, se pune problema: unde, cind, cit, cum! Eu sint aici pe contul Alin Cristea, nu pe contul Romania Evanghelica, iar discutia am pornit-o de la un enunt al unui… indian! Necrestin.

Alin Cristea: Oamenii sint interesati de problema libertatii. Ea insa nu se poarta in orice termeni. Deoarece avem diverse paliere de discutie, ca sa nu zic si diverse… niveluri.

Vasile Tomoiaga: Spatiul public, si palierele, si nevelurile, se negociaza

Dumnezeu nu s-a lasat necunoscut in afara lumii ebraice. Exista urme de adevar, uneori chiar mult, in afara granitelor in care Dumnezeu a lucrat nemijlocit. Chiar si in India.

Alin Cristea: Noi, de fapt, nici nu am discutat despre libertatea de a gresi…

Vasile Tomoiaga: Am atins pe ici pe colo. Lucifer a fost creat cu libertatea de a gresi. Si a gresit. Nasol de tot.

Alin Cristea: De exemplu, eu am libertatea de a gresi in discutia cu tine? Pai nu prea… Consecintele ar fi prea mari…

Vasile Tomoiaga: Adevar spui. De asta ma gandesc sa scriu mai rar, mai cumpatat, si mai interogativ. Ca doar adevarul nu se detine. Ci se reveleaza. Celui ales.

Alin Cristea: Prietenia e o forma de limitare asumata a libertatii individuale, dar nu a libertatii relationale…

Alin Cristea: Conteaza ce semnificatie dam conceptului de libertate. Gandhi poate ca se refera nu doar la libertatea individuala, ci si la cea… politica.

Vasile Tomoiaga: Prietenia este daruire, deci vulnerabilizare. Ne deschidem catre celalalt, dar putin cate putin, caci omul are multe si adanci lucruri in sine. De aceea, este greu de iubit, si de prietenit.

Alin Cristea: Exista, in istoria omenirii, mai multa aspiratie pentru libertatea politica, decit pentru libertatea individuala…

Alin Cristea: Daca oamenii si-ar dori mai multa libertate interioara, atunci s-ar uita mai putin la TV si ar mai citi o carte din cind in cind…

Alin Cristea: Dar au libertatea de a gresi, nu?…

Vasile Tomoiaga: Eu cred ca Ghandi nu a anticipat necesarmente toate interpretarile care se pot da cugetarii lui, si nici nu e necesar, si e imposibil. Dar ce spune el este aplicatbil liberatii in principiu, in general, si apoi in orice caz particular. Singurul care nu poate gresi este Dumnezeu.

Alin Cristea: De aceea arata Romania cum arata, nu-i asa? Nu din cauza clasei politice in primul rind…

Vasile Tomoiaga: Daca oamenii si-ar dori mai multa libertate interioara si-ar permite sa fie mai interogativi, mai nelinistiti, mai putin grabiti. Dumnezeu nu poate fi auzit in harmalaie. Nici pe noi nu ne putem auzi in harmalaie. Fie ea harmalaie cantata sau predicata.

Alin Cristea: Conteaza CINE e autorul cugetarii? Daca era un marxist? Daca era unul din Parintii Bisericii? Eu zic ca trebuie sa tinem cont si de acest „amanunt”. Desigur, cugetarea ar putea circula si in forma in care circula multe altele – cica: autor necunoscut. Dar chiar si atunci, comentariile noastre ar aparea in functie de perspectivele din care abordam cugetarea – filosofic, politic, artistic, teologic. Si astfel ne dam seama cit de… oameni sintem. Si cit avem nevoie sa apara, macar din cind in cind, cineva care sa ne acorde libertatea de a gresi… Semn de la Dumnezeu…

Alin Cristea: Da, Vasile, ar trebui sa fim mai atenti la viata… Dar nu toti in acelasi fel, in aceeasi masura, in acelasi timp…

Alin Cristea: Cu siguranta ALTII ar putea considera conversatia noastra (publica) o harmalaie. Ca nu am fost disciplinati cu conceptele… Exista diverse niveluri la care are loc meditatia…

Vasile Tomoiaga: Moise a fost atent la viata. Si a vrut sa grabeasca pe Dumnezeu, facandu-se el mantuitor al evreilor inainte de vreme. Ceilalti nu aveau vreme sa fie atenti la viata ca trebuiau sa implineasca norma la caramizi. Dar erau Unul care era foarte atent, si, la vremea hotarata, a implinit mantuirea.

Alin Cristea: E de bun simt sa nu cerem familiei cu 10 copii sa aiba acelasi nivel de harmalaie ca intr-o familie cu un copil…

Alin Cristea: Copiii conteaza, nu nivelul de harmalaie…

Alin Cristea: Daca il introducem pe Moise in discutie, asta inseamna, din nou, context social-istoric. Si cultural-teologic…

Vasile Tomoiaga: De asta avem nevoie de discernamant, virtute cardinala, sa stim cand si cand nu se aplica un principiu ce pare universal

Vasile Tomoiaga: Harmalaia poate fi buna, sau tolerabila. Sau rea. Discernament. Asta a cerut Solomon.

Alin Cristea: Stiu ca esti pasionat in ultima vreme de reducerea nivelului de graba, dar si eu sint pasionat, de multi ani, de perspectiva mai ampl intr-o discutie polemica…

Alin Cristea: Da, de discernamint avem nevoie… Atunci cum sa pozitionam libertatea fata de discernamint?

Vasile Tomoiaga: In aceasta discutie am scris grabit. Are si graba farmecul ei uneori. Sau nu. „Ce ai de facut, fa repede”.

Alin Cristea: You made my day! Bine ca am avut rabdare, ca sa ajungi si aici: Si graba are farmecul ei uneori…

Vasile Tomoiaga: Noi vrem retete. Tehnici. Principii. Legi. Dar nu ni se da decat semnul Fiului Omului …

Vasile Tomoiaga: Am ajuns aici pentru ca ai avut rabdare ca adevarul sa mi se reveleze, nu sa mi-l impui

Alin Cristea: Eu nu vreau… Eu vreau timp!… Putin timp…

Alin Cristea: Eu deocamdata nu folosesc formularile tale din ultimele saptamini.

Alin Cristea: Impunerea e simtita in mod diferit, de oameni diferiti, in momente diferite..

Vasile Tomoiaga: Tu vrei odihna. Vrei sa lucrezi din odihna. Sa pornesti din odihna. Asta e logica zilei intai, ca zi de odihna. Prima zi e odhina, si din inchinare pornim spre munca.

Alin Cristea: Dar istoria omenirii nu e o istorie a odihnei, ci tocmai o istorie a neodihnei…

Vasile Tomoiaga: Uneori impunerea se impune. Dar cred ca intotdeauna impunerea e dramatica.

Alin Cristea: Cum sa-mi depasesc conditia umana?…

Vasile Tomoiaga: Intrand in odihna promisa.

Alin Cristea: Parca vorbesti din Biblie…

Alin Cristea: Istoria omenirii e plina de momente dramatice…

Vasile Tomoiaga: Adevarul e ascuns, e in Biblie. El se reveleaza celor carora Tatal alege sa il reveleze.

Alin Cristea: Fugim de dramatismul existentei cautind orice fel de libertate?

Vasile Tomoiaga: Fuga si cautarea este graba.

Alin Cristea: Ah, iar formulele tale din ultimele saptamini…

Vasile Tomoiaga: Nu, cautarea nu. Cautarea este buna. Este inceputul gasirii.

Alin Cristea: Fuga si graba este… cautare!

Alin Cristea: Nu pentru toti graba e… fuga!

Vasile Tomoiaga: Da, oamenii cand fug ei cauta odihna. Dar n-o gasesc nici in concedii.

Alin Cristea: Da, dar exista oameni care, atunci cind fug, capata… odihna.

Alin Cristea: Mi-am amintit o secventa dintr-un film, Carele de foc, zilele trecute, cind am citit despre eroul filmului intr-o carte:

Vasile Tomoiaga: Rareori din odihna iesim fugind. Din inchinare se iese cu pace. Si fara graba.

Alin Cristea: Eric Liddel, sportivul olimpic de la inceputul secolului XX care a cistigat finala cursei de 400 de metri in 1924

Alin Cristea: a fost misionar in China

Alin Cristea: intr-o zi sora lui il dojenea, temindu-se ca nu cumva cariera lui sportiva sa stea in calea planurilor lui de a-L sluji pe Dumnezeu

Alin Cristea: Am incetinit ritmul discutiei… Iti place? Nu cred…

Alin Cristea: Aveam de terminat o partida de Scrabble pe net…

Alin Cristea: Si Eric a raspuns:

Vasile Tomoiaga: Astept sa termini cu Eric Liddel.

Alin Cristea: Dumnezeu m-a creat pentru un scop, pentru China; dar tot El m-a facut rapid, iar cind alerg, simt placerea Lui.

Alin Cristea: In film cred ca replica era: Cind alerg, simt ca-l multumesc pe Dumnezeu.

Alin Cristea: Dar mai vreau sa-ti dau un exemplu pentru echilibra accentul tau pus pe renuntarea la graba

Alin Cristea: Un tinar seminarist

Alin Cristea: se afla int-ro zona de coasta, cind a avut loc un naufragiu

Alin Cristea: bun inotator, a salvat mai multi oameni

Alin Cristea: dar corpul sau a avut de suferit dupa efortul extraordinar depus

Alin Cristea: asa ca a trebuit sa renunte la studii si la stilul de viata pe care se gindea ca il va avea

Alin Cristea: niciunul dintre cei salvati nu l-a cautat sa ii multumeasca

Alin Cristea: Asadar, cum ziceai, graba are farmecul ei uneori…

Alin Cristea: Si consecintele ei…

Alin Cristea: uneori benefice…

Alin Cristea: mai ardeleanule

Vasile Tomoiaga: „El m-a facut rapid, iar cind alerg, simt placerea Lui.” Alma spune ca atunci cand e ea bucuroasa, bucuria aceea inocenta si originara, edenica, Domnul Isus rade de bucurie.

Vasile Tomoiaga: Poti alerga din odihna, dar din graba doar fugi.

Vasile Tomoiaga: La fel cum unii lucreaza, altii doar muncesc.

Alin Cristea: DA!

Alin Cristea: Isus lucra, precum Tatal din ceruri

Vasile Tomoiaga: „sora lui il dojenea, temindu-se ca nu cumva cariera lui sportiva sa stea in calea planurilor lui de a-L sluji pe Dumnezeu”

Exista o vreme a marturiei publice, dar nu pentru toti. Unii trebuie sa stea tamplari pana la 30 de ani in casa tatalui lor. Altii toata viata.

Alin Cristea: nu muncea, nu era retribuit, nu era… corporatist

Alin Cristea: Asadar, cind Gandhi doreste libertate, oare la care libertate se gindeste?

Alin Cristea: Libertatea economica?

Alin Cristea: Politica?

Alin Cristea: Artistica?

Alin Cristea: Libertatea de a gresi?

Alin Cristea: CIT de mult?

Alin Cristea: Nici un om nu e o insula… Greseala unuia poate conta enorm pentru omenire…

Vasile Tomoiaga: Corporatia este mecanism, robot, alienare, aliniere, uniformnizare, banda rulanta. Libertatea la care se gandeste Ghandi se gaseste in Trup. Acolo poti gresi, si esti recuperat, imediat se alerteaza globulele albe. In mecanism nu se tolereaza greseala.

Alin Cristea: Pai ti-ar placea sa iei o Cola si sa nu aiba gustul de… Cola?

Alin Cristea: Sau Facebookul sa fie limitat la 37 de minute pe ora?

Alin Cristea: Corporatia poarta de grija…

Vasile Tomoiaga: Mi-ar place sa gust putin vin, dupa apus, la cina, caci vinul inveseleste pe Dumnezeu.

Alin Cristea: ?

Alin Cristea: Ne-ai spart…

Vasile Tomoiaga: Corporatia poarta de grija cata vreme nu se arata faradelegea. In mana rea bunul se face rau.

Vasile Tomoiaga: Scrie in Biblie

Alin Cristea: Of, Biblia asta…

Alin Cristea: Pe cind crezi ca ai priceput cite ceva din ea, apare cu altceva nou…

Alin Cristea: sau… vechi

Alin Cristea: Vinul vechi e bun, nu?…

Vasile Tomoiaga: Desigur, scrie ascuns bine, nu se arata cititorului grabit …

Vasile Tomoiaga: Cu cat se invecheste, cu atata e mai bun. Si un oenolog se poate transpune exact in acel spatiu-timp de unde au fost culesi strugurii.

Alin Cristea: Daca vrei sa te racoresti pe tema corporatismului, atunci frunzareste cartea, clasica deja, scrisa de George Ritzer: Mcdonaldizarea societatii

Vasile Tomoiaga: Multumesc de recomandare. Umblu pe sosete prin firma si ating liftul metalic cu mana. Simt corporatia, mecanismul, sub talpi si in palme. Nu vreau sa imi intre si sub piele. Pe mana dreapta sau frunte.

Alin Cristea: Unul dintre capitole se numeste Irationalitatea rationalitatii

Alin Cristea: Ultimul capitol o sa-ti placa cel mai mult

Alin Cristea: Se numeste: Cum sa facem fata mcdonaldizarii

Alin Cristea: cu propuneri concrete

Vasile Tomoiaga: Stim ca suntem in labirit. Si Dumnezeu a lasat o harta cara iti arata exact iesirea. Cand afli drumul, deja esti afara, chiar daca esti inauntru. „Nu ma rog sa-i iei din lume”.

Vasile Tomoiaga: Decorporatizare? Mai mult mers pe jos. Cumparat din piata de la tarani. Vin si suc de mere stoarse, nu cola. Interogatie nu impunere. Interactiune om-om nu banda rulanta.

Alin Cristea: Iata unul dintre sfaturi:

Alin Cristea: Daca sinteti un client obisnuit l restaurantului McDonald’s, incercati sa-i cunoasteti pe cei de la tejghea. De asemenea, faceti tot ce puteti pentru a umaniza si submina sistemul.

Alin Cristea: In loc sa se grabeasca, multi clienti care iau micul dejun, in special cei in virsta, formeaza cluburi de mic-dejun si vin in fiecare zi a saptaminii sa-si citeasca ziarul :)))))

Alin Cristea: sa discute, sa bea cafea

Alin Cristea: Si zice autorul: Dca micul dejun poate fi de-mcdonaldizat, de ce nu si celelalte mese.

Alin Cristea: Trebuie sa ies de pe Facebook, ma GRABESC sa ma intilnesc cu cineva…

Vasile Tomoiaga: Vaya con Dios

Un răspuns to “Conversație pe Facebook: Alin Cristea – Vasile Tomoiagă (22.01.2013)”

  1. Alin Cristea Says:

    A republicat asta pe RoEvanghelica.

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google

Comentezi folosind contul tău Google. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s


%d blogeri au apreciat: