Dacii și Românii (1): Cine a invadat spaţiul lui Cristian Ionescu?

De două zile nu-mi dă pace această întrebare: Cine a invadat spațiul lui Cristian Ionescu?

Iată ce scrie vajnicul blogger din Chicago:

„După ce spațiul public a fost deja bombardat agresiv și ostentativ cu isprăvile ”dacilor” săltăreți, vremea negocierilor a trecut. Totul a devenit o luptă pentru adevăr. Chestiuni de genul ”îl cunoașteți” sau ”ați vorbit vreodată cu el” nu sunt nici relevante nici de bun simț. Nu, nu cunosc pe toată lumea și nu am timp să vorbesc cu toată lumea, dar este de datoria mea să mă exprim cu privire la ceea ce îmi invadează spațiul. La manifestări publice, răspuns public!

Mie îmi plăcu ultima zicere din ce scrie Ionescu, dar oare își dă el seama cu adevărat ce a spus?

Ne-a obișnuit omul cu sintagme-șoc, ieșite din puțul gîndirii ionesciene…

Își dă oare seama că ar putea ASTFEL încuraja enoriașii să nu mai practice, îndeosebi cînd e vorba de gafele PUBLICE ale pastorilor, îndemnul lui Hristos din Matei 18:15-20? Nu intru în amănunte acum, că, așa cum spuneam, mintea îmi stă la… spațiul lui Ionescu.

CARE e, dom’le, spaţiul lui Ionescu?

Și CINE a fost măgarul care i-a invadat spațiul? Lascău Petros cumva?

Nu îndrăznesc să merg până-ntr-acolo cu gîndul… Ar fi culmea: un pastor penticostal să invadeze spațiul unui alt pastor penticostal, și asta în ditamai țara care e cît Continentul Vechi…

Totuși, de ce să nu acordăm puțină atenție amănuntelor?

În detalii se ascunde… dacul. :)

Va’s’zică, Hristos pornește discuția din Matei cu formula: „Dacă fratele tău a păcătuit împotriva ta, du-te și mustră-l între tine și el singur. Dacă te ascultă, ai cîștigat pe fratele tău.”

Urmează pasul 2, cînd nu-l mai cîștigi pe fratele tău, ci invadezi.. comitetul. :)

Și pasul 3, cînd, gata, nu mai ai treabă nici cu fratele, nici cu comitetul, ci cu manipularea masei enoriașilor, conform obiceiului locului, dacă nu cumva chiar cu contribuția semnificativă a Regionalei sau, ce mare brînză!, a celor de la Centru. :)

Este interesant că Ionescu de Chicago nu invocă detaliul: Păi nu a păcătuit Sunny ÎMPOTRIVA MEA, posibilul candidat pentru postul de invadator (sau, mă rog, emulii lui), ca să mă duc să-l mustru și să-l… cîștig.

Dacă tot am ajuns pe-acilea, să remarcăm faptul că atît telefonul cît și Internetul facilitează un oarecare tip de „întîlnire” în vederea Mustrării și Cîștigării, cînd e vorba de locații aflate la depărtări mari sau foarte mari.

Cred că e clar, pentru cei avizați (cei neavizați nu constituie target-ul prezentei comunicări), că e vorba de filmul „Dacii și Românii” (redifuzat cu titlul „În Draci şi Mânii” pe canalele autohtone), în rolul principal Sunny, iar în roluri secundare, nominalizate pentru premiile Oșean și „Clopurile de Aur”, Ionescu Chicago Sr. și Lascău Petros, ultimul fiind atît regizor cît și producător la Phoenix Animation Studios.

De reținut numărul relativ mare de figuranți care s-au simțit datori să contribuie la această producție daco-româno-americană…

Una dintre principalele chei de interpretare a acestui semi-blockbuster ne parvine din interogația de la care am pornit: Cine a invadat spațiul lui Cristian Ionescu?

Nu, nu e vorba de un SF, deși e de înțeles dacă unii cred că e numele unei planete îndepărtate din Sistemul Solar…

Cristian Ionescu nu e nici acea undă de șoc care s-a făcut simțită cu ocazia Penielului, spectacol în regia lui Lucian Oniga, în colaborare cu trupa Fusta-Roșie-Draci-n-Daci.

Chiar există acest persoanj, de la care, într-adevăr, s-ar putea să li se dea nume unor forme de unde-șoc descoperite în postcomunism sau vreunei planete pe care se va găsi viață în grupuri umanoide noncesaționiste acarismatice antiliberale și proapocaliptice.

Pentru omul nostru „totul a devenit o luptă pentru adevăr.”

Accentul, desigur, nu cade pe… Adevăr. Ci pe… LUPTĂ!

Aceasta e cheia hermenutică la care trebuie să apelăm: Cine a invadat spațiul lui Cristian Ionescu?

Bătălia galactică la care s-a înjugat Ionescu nu e cu dracii, ci cu dacii. Sau invers?

Pentru a oferi răspuns fascinantei interogații care ne preocupă trebuie, nu-i așa?, să încercăm să detectăm perimetrul ionescian vital.

Coordonatele acestui spațiu nu par a fi cele… geografice. Oricît ne-am băga nasul în hărțile nord-americane, nu vom găsi vreun dominion ionescian căruia i-ar fi pus gînd rău vreun pui de… dac.

Nici nu cred că și-ar fi rezervat ceva ranch pe Lună, în eventualitatea unei cataclism terestru cauzat de materie muzicală explozivă din deceniile optzecist, nouăzecist sau, Doamne ai milă!, douămiizecist…

Spațiul Ionescu e un spațiu metafizic… O constelație de conjecturi care orbitează în jurul unui ego ipostaziat în cele mai neașteptate unde energo-penticostale care transcend niveluri alfa, beta și gama ale unor straturi de cultură indo-europeană și indiano-americană.

ACEST spațiu Ionescu a fost invadat…

Cercetările sînt în toi: s-ar putea să fim martorii unei clonări de răsunet, pentru prima oară în istoria umanoizilor. Se preconizează capturarea unor (pui de) daci care conțin, în forme diferite de dezvoltare, ADN de draci. Astfel, vor putea fi identificați ACEI daci minim vampirizați care vor putea fi clonați sub formă de… AVATAR. Încapsulați în forme confesionale organizate de penticostaloizi, cu muzică baptistoidă reciclată, vor putea colinda minunatele păduri din spațiul Ionescu, unde vor avea (impresia că au) dimensiuni mai mari, idei mai grozave și spirit critic redus, pentru a nu deranja… ecosistemul.

Ceilalți d(r)aci, întrupați în zona transilvăneană de nord-vest, contaminați iremediabil cu virusul diabolic al muzicii Clop-and-Co, vor fi vînați fără milă și li se va vîrî un țăruș în inimă, unul în ochiul stîng și unul în genunciul drept. Dacă nici așa nu vor înceta Hora Hiperbucuriei (HH), se va declanșa procedura de rugăciune în toate ghetourile penticostale pentru viitorul mișcării penticostale postterestre.

În vederea aselenizării penticostale, colonizării marțiene, cît și pentru protejarea spațiului Ionescu, se vor face măsurători lunare a nivelului HH în Republica România, în Republica Moldova, în Federația Americană și în Uniunea Europeană.

Fondurile proiectului vor fi asigurate de… Alianța Evanghelică din Dacia.

(Aud în căști ce-mi zice Sunny: Parcă făceam un film – Dacii și Românii -, de unde a apărut toată hărmălaia asta eseistică în scenariu? Alo, România Evanghelică et. co., mi-ați spus că trebuie ceva dinamică, să dea bine în film… Acum începeți cu reproșurile, cu Matrix-porcăriile astea… Nu vă place, la revedere, băgați-l pe Gliga Adi Minune să vă cînte colinde maramu-hrușciene.)

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google

Comentezi folosind contul tău Google. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s


%d blogeri au apreciat: