Atenție la dezinformările de pe blogul lui Paul Dan (13.02.2013) – UPDATE 15.02.2013

Cazul Metanoia / Cristian Barbosu nu este deloc clar deocamdată, dar sînt suficiente de clare intenţiile lui Paul Dan, care permite ca Fenomenul Mahalaua Evanghelică să ia amploare pe blogul lui.

Să ne reamintim cîteva repere:

9 februarie 2013 – Are loc Adunarea Generală extraordinară a Bisericii Baptiste Metanoia din Arad.

10 februarie 2013 – Este afişat Comunicat din partea echipei de slujire. În text nu apare numele lui Cristian Barbosu.

10 februarie 2013 – Paul Dan a afişat postarea:

Pastorul Cristian Barbosu a demisionat! – Marturii devastatoare impotriva lui, fiind vorba de fapt de „marturia lui Traian Cretu membru de la Metanoia”.

Titlul este umflat, cum se întîmplă de multe ori la pocăiții români, mai ales cînd deja au concluziile lor ÎNAINTE de a cerceta chestiunea în discuție. (Bă, pocăiților, nu mai umflați titlurile!)

Peste 100 de comentarii s-au adunat deja la această postare pînă în prezent.

13 februarie 2013 – Alin Cristea scrie pe blogul România Evanghelică articolul Atenție la dezinformările de pe blogul lui Paul Dan (13.02.2013), atrăgînd atenţia asupra apariţiei Fenomenului Mahalaua Evanghelică o dată cu permisiunea din partea bloggerului Paul Dan a comentariilor insidioase, inexacte, bădărane, majoritatea comentatorilor fiind sub anonimat.

14 februarie 2013 – Alin Cristea face completări la articolul său: Atenție la dezinformările de pe blogul lui Paul Dan (13.02.2013) – UPDATE 14.02.2013, numărul comentariile de pe blogul lui Paul Dan crescînd, aducînd şi alte informaţii, tot sub anonimat.

15 februarie 2013 – Paul Dan publică încă un mesaj al celui care a anunțat demisia lui Cristian Barbou: Traian Cretu membru la Metanoia Arad raspunde falselor acuzatii

15 februarie 2013 – Urmează mai jos încă un UPDATE la articolul lui Alin Cristea din 13 februarie, care e necesar pentru a comenta ultimele replici afişate pe blogul lui Paul Dan.

1). Primul lucru care s-a clarificat a fost în legătură cu un comentariu pe care nu îl mai regăsesc acum (probabil Paul Dan l-a șters) în care cineva afirma că nu mai funcționează site-ul Bisericii Metanoia din Brăila (sau din Ploiești).

Iată atenționarea pe care o face comentatorul ungandbun (despre care știm cine este, întrucît s-a prezentat într-un alt comentariu: Marcel Borlovan dintr-o biserică penticostală din Arad):

„Imi pare rau este o stire nefondata, acum am accesat saitul urmator si exista http://www.metanoiabraila.ro/
Frate Paul Dan, va rog verificati pe cei care aduc informatii la dvs pe blog pentru ca va discrediteaza pe dvs.”

La cît s-a discreditat Paul Dan în ultimii ani prin astfel de demersuri publice tîmpite, ce mai contează comentariile idioate pe care le permite pe blogul lui? (Și cu care trebuie să pierdem timpul să verificăm autenticitatea afirmațiilor.)

Răspunsul lui Paul Dan la solicitarea de mai sus indică lipsa de responsabilitate a bloggerului: „Eu am postat un comentriu. Nu verific totul dar am sa vad despre ce este vorba.”

Paul Dan nu verificase nici dacă Traian Cretu era membru la Metanoia, aşa cum a apărut menţiunea pe blogul lui PAUL DAN în 10 februarie!

După ce Darius a scris că Traian Cretu frecventează o biserica penticostală din Arad (fapt confirmat apoi de Traian Cretu), Paul Dan scrie în 14 februarie: „Eu nu stiu daca Traian si-a retras membralitatea de la Metanoia. Am sa-l rog pe el sa clarifice lucrul acesta.”

2). Un al doilea aspect care s-a clarificat este faptul că Traian Cretu frecventează o biserică penticostală din Arad.

Iată precizările lui:

„Eu sunt membru , pana in prezent , al bisericii Metanoia Arad si al Asociatiei Metanoia Arad , de aceea am si putut participa la A.G si am si putut sa votez in consecinta . Acest aspect este foarte usor de dovedit .
Este insa adevarat ca in urma cu aproximativ doua luni am fost chemat la o discutie cu pastorul Cristian Barbosu , in prezenta liderului meu de grup mic , pentru niste clarificari si lamuriri . Motivul pentru care pastorul C.B m-a chemat la aceasta discutie a fost faptul ca am avut un schimb de email-uri cu el . Aceste email-uri au exprimat pozitia mea clara impotriva sustinerii si colaborarii lui C.B si a conducerii Metanoia in organizarea Sammitul Global de Conducere ( GLS) fondat de pastorul eretic si pro-ecumenic Bill Hybels . La aceea discutie am avut ocazia sa aflu si parerea lui C.B , pe scurt , despre pastorii Bill Hybels , Rick Warren , T.D Jakes si James MacDonald . Toti acestia avand o viziune pro-ecumenica clara mai ales B.H si R.W semnatari ai pactului ecumenic cu musulmanii de la Yale .

Pentru ca nu am fost , si nu sunt deacord , in lumina sfintei scripturi , cu faptul ca un pastor crestin ca si C.B sa colaboreze in proiecte comune , cu pastori dovediti eretici prin faptul ca promoveaza ecumenismul ( 2Cor.6:14-17 si 1Cor.10:20 ) , i-am spus lui C.B ca pana la remedierea situatiei eu o sa particip la serviciile de inchinare ale Bisericii Penticostale Gloria din Arad .”

Aşadar, conform celor afirmate de Traian Cretu, acesta ar fi în continuare membru în Biserica Baptistă Metanoia din Arad, frecventînd însă de două luni Biserica Penticostală Gloria.

Într-un comentariu, Traian Cretu a afirmat: „EU SUNT MEMBRU ACTIV AL BISERICII METANOIA ARAD”.

Traian Cretu ne induce în eroare. De cînd a frecventa o biserică penticostală înseamnă membru ACTIV într-o biserică… baptistă?

Cu siguranță numărul membrilor metanoiști care rezonează cu obiecțiile lui Traian Cretu (din diverse motive) este mai mare decît 1 (una bucată)!…

Să înțelegem că, pentru a crea presiune, membrii ACTIVI ai unei biserici baptiste au la dispoziție procedura de a frecventa o biserică penticostală, pînă cînd lucrurile se aranjează conform dorințelor lor?

Desigur, chestiunile de felul acesta sînt mult mai complicate decît le putem formula aici în cîteva expresii…

Însă amănuntul pe care l-a trecut cu vederea Traian Cretu despre el nu e nesemnificativ. Dimpotrivă.

Și suspiciunea noastră crește o dată cu încă o precizare a sa: „Frate Paul Dan , Scriu aceste randuri doar pentru faptul ca m-ai rugat sa fac o clarificare in privinta unui aspect care a fost mentionat , despre mine , la comentariile articolului meu de pe blogul ioan8.”

Aha! Va să zică, dacă comentatorul anonim Darius nu ridica chestiunea, Traian Cretu nici nu avea de gînd să menționeze că el frecventează o biserică penticostală… În timp ce își dă cu părerea despre o biserică baptistă…

Nu-s încurcate căile domnului… Traian Cretu?

Cam încurcate!…

Omul s-a dat de gol prin reacții grosolane și expresii care ne fac să ne încruntăm sprîncenele.

În primul rînd, modul în care i-a răspuns comentatorului Darius:

„Darius , Esti un dezinformator josnic , un MINCINOS !”

Apelul comentatorului anonim Darius fusese decent:

„Stimate Traian Cretu,

Ceea ce uiti sa informezi publicul cititor este ca dumneata frecventezi o biserica penticostala din Arad. Cred ca acest aspect este extrem de important pentru cititori pentru ca se pare ca ai un interes sa stigmatizezi biserica Metanoia. Cei care citesc aici au impresia ca esti membru al bisericii Metanoia. Frate Paul Dan, dvs ati scris chiar la inceputul postarii ca Traian Cretu este membru al bisericii Metanoia ceea ce este FALS. Cretu este acum la penticostali. Va rog frumos sa corectati urgent aceasta grava eroare. Altfel induceti oamenii in eroare cu buna stiinta. Va multumesc frumos si sper ca veti merge pe adevar.”

În schimb, Traian Cretu l-a făcut imediat mincinos, și dezinformator, și, ca și cum nu era de ajuns, a adăugat și: JOSNIC.

În economia discuțiilor de pe blogul lui Paul Dan, intervenția lui Darius a contat imens, în cele din urmă ducînd la prezentarea unor precizări necesare de către Traian Cretu, DOAR pentru că l-a rugat Paul Dan, cel al cărui blog găzduiește de 5 zile o Mahala Evanghelică, încercînd să fabrice un caz Cristian Barbosu.

Din cîte știu, nu mai există un alt blog evanghelic care să fi abordat acest „caz”.

De fapt, e vorba de Cazul Paul Dan – Mărturii devastatoare împotriva lui!…

Mai scrie Traian Cretu: „DARIUS , nu stiu cine esti dar o sa ma straduiesc sa aflu , ESTI UN MINCINOS!”

Păi de ce să se străduiască să afle cine e Darius?

Deja noi știm că Traian Cretu ne-a ascuns ceva, nu a fost sincer de-a binelea…

Impresia despre Traian Cretu se completează cu pretențiile sale (aberante?): „Eu cred biblia literal de la Geneza la Apocalipsa”.

URÎT din partea lui! Dacă se consideră membru ACTIV într-o biserică baptistă, atunci pînă acum ar fi trebuit să știe că nu LITERAL se interpretează Biblia, care conține diverse forme de literatură (Să dau citate din Cîntare Cîntărilor?), și nu LITERAL o poți interpreta. O fi vrut să spună cu totul altceva, că el crede Biblia în totalitate, dar asta e cu totul altceva decît să pretinzi că Biblia trebuie luată LITERAL.

Pare, într-adevăr, un pocăit care se va simți mai bine la penticostali… Dar și penticostalii s-au mai luminat în ultimii ani…

Același Traian Cretu, în același registru de pălăvrăgeală de mahala, îi răspunde altui comentator: „In Bibliei lucruile nu sunt “gri” sunt ori “albe” ori “negre” .”

Iar o dă în bară! În Biblie sînt o droaie de lucruri GRI!… Dar despre asta ar trebui o postare separată… Sau vreo 10? :)

Dacă revenim la aspectele concrete, nu ştiu ce altceva să simţim decît amărăciune (sau dezgust?) atunci cînd vedem că Traian Cretu folosește următoarea expresie: “frati” mincinosi din Metanoia.

Oare oricine care i se adresează într-un mod incomod lui Traian Cretu va fi etichetat astfel?…

3). Există un aspect extrem de important al „polemicii” legate de Metanoia.

Paul Dan nu doar că, cică, caută adevărul, apară adevărul (de fapt ni-l îndeasă pe gît diluat cu găselnițele sale de doi ban)i, ci are, ca tot ideologul, și indicații prețioase CONCRETE: „Evanghelicii din Romania care au fost afectati de ruperea bisericilor facuta de Barbosu si o parte din Metanoia, nu asteapta un cuvant de aparare de la Barbosu. Ceea ce credinciosii integrii care au fost afectati de activitatiile celui mentionat aici asteapta, sunt doar regrete si pocainta autentica. Se mai asteapta ca Barbosu sa sfatuiasca pe bisericile Metanoia formate abuziv ca sa se autodesfinteze si oamenii sa se intoarca acolo de unde au venit.”

I-auzi! Omul ăsta are ceva habar de istoria bisericilor baptiste din România?

Care biserici s-au autodesființat și s-au întors înapoi la matcă?

Și dacă ar fi 2-3 exemple, cu o floare nu se face primăvară…

CARE să fie motivul pentru care bisericile Metanoia ar trebui să se autodesființeze?

Din ce putem citi la comentarii, înțelegem că Biserica Metanoia din Arad nu voia să se despartă de fapt de Cristian Barbosu, ci voia ca acesta să se despartă de Biserica Harvest.

Comentatorul anonim Victor face următoarele precizări:

„Metanoia Ploiesti s-a format cand nu avea nici o legatura cu C. Barbosu. Mult mai tarziu a inceput o colaborare cu el. Sunt unul dintre fondatorii acestei biserici, care a primit imediat autorizatia UBR, fara sa existe un repros din partea vreunui pastor.

Puteti verifica aceasta la fr. Oti Bunaciu si la secretariatul UBR, Comunitatea de Bucuresti. Metanoia Brasov a fost formata de un pastor misionar corean, care mai apoi a plecat si biserica impreuna cu UBR a hotarat sa devina baptista, sa faca parte din UBR. La Metanoia Braila intradevar a fost o discutie mai tensionata, dar impreuna ambele parti au hotarat sa se desparta. Dovada ca biserica fr. Stefanuti a hotarat sa le dea vechea cladire si ei sa ramana in cladirea cea noua.”

Aşadar, din cele ce putem pricepe pînă acum, demisia pastorului Cristian Barbosu şi autodesfiinţarea bisericilor Metanoia sînt două subiecte cu totul separate.

4). Cu totul grotești pretențiile lui Paul Dan atunci cînd i se cere echilibru în abordarea chestiunilor. De către Marcel Borlovan, de pildă: „Cred ca pana nu avem un comunicat oficial atata din partea conducerii Bisericii Metanoia sau din partea pastorului C. Barbosu nu ar trebui sa comentam astfel de lucruri, facem numai rau lucrarii lui Dumnezeu.”

Iată replica fabulosului personaj Paul Dan: „Frate Marcel, Barbosu si Metanoia nu au interbat pe nimeni cand au rupt biserici…se descalfica de a fi tratati la nivelul de care vorbiti.”

Nu o să mai consum timp şi energie aducînd argumente DE CE pînă şi cei care au rupt biserici trebuie trataţi la nivelul solicitat de Marcel Borlovan.

O să spun doar atît: CITITORII merită!

Printre cititori sînt creştini de diverse niveluri de imaturitate spirituală, de ignoranţă în ceea ce priveşte politica confesională la evanghelicii români, de relaţionare creştinească cotidiană sau duminicală.

EI sînt cei care merită să fie trataţi cu cele mai alese bucate: Adevărul, Dreptatea, Mila. Astea îi plac lui Dumnezeu!

Și ori de cîte ori oferim în Numele Domnului, pe Internet, un pahar de apă informațională oricărui neînsemnat frate, lui Isus i-am dat.

Fie Numele Lui binecuvîntat!

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google

Comentezi folosind contul tău Google. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s


%d blogeri au apreciat: