Rugăciunea (1)

rugaciunea

Rugăciunea. Aflarea adevăratului cămin al inimii, Richard Foster, Editura Kerigma, Oradea, 2012, 329 p.

“La drept vorbind, folosirea de către Isus a “Rugăciunii către Ava” a fost o acțiune globală, atotcuprinzătoare. Utilizând diminutivul cuvântului “tată”, Isus scoate la iveală adevărul că relația noastră cu Dumnezeu implică nu doar tăria și împuternicirea identificate de obicei cu masculinitatea, ci și intimitatea hrănitoare și grijulie, asociată adesea cu feminitatea.

Poate că vă va fi de folos un scurt comentariu referitor la structura acestei cărți. Fără a duce prea departe analogia, ar fi util să observăm că cele trei mișcări ale rugăciunii au un caracter trinitar. Mișcarea spre înăuntru (Partea întâi) este rugăciunea către Dumnezeu Fiul, Isus Hristos, care corespunde rolului Său de Mântuitor și Învățător în mijlocul nostru. Mișcarea în sus (Partea a doua) este rugăciunea către Dumnezeu Tatăl, și corespunde rolului Său de Împărat suveran și Preaiubit veșnic, în relație cu noi. Mișcarea în afară (Partea a treia) este rugăciunea către Dumnezeu Duhul Sfânt, și corespunde rolului Său de Evanghelist, și Cel de la care primim putere. Mișcarea spre înăuntru apare prima din simplu motiv că Dumnezeu ni S-a revelat pe Sine Însuși cel mai deplin și cel mai limpede în Isus Hristos.

Un ultim sfat înainte de a porni la drum în această călătorie disciplinată spre locul sfânt: rugăciunea sănătoasă necesită experiențe frecvente, însă experiențe dintre cele comune, pământești, banale. Cum ar fi plimbările, discuțiile și râsul sănătos, din tot sufletul. Cum ar fi lucrul în grădină, pălăvrăgeala cu vecinii și spălatul geamurilor. Cum ar fi iubirea față de soț sau soție, joaca cu copiii și munca alături de colegii de serviciu. Pentru a fi în formă din punct de vedere spiritual, astfel încât să putem escalada munții Himalaya ai spiritului, trebuie să exersăm cu regularitate pe dealurile și în văile vieții obișnuite.” (p. 12-13)

Eugene Peterson: “Vreme de mulţi ani, Rugăciunea lui Richard Foster a fost o binevenită scânteiere de lumină ce a scos din beznă întunecatele percepții greșite și acele tenebroase concepții eronate ce abundă în cultura noastră și care dau peste cap încercările de a se ruga ale atât de multor oameni. O învățătură de prim rang asupra unui subiect de prim rang.”

Tony Campolo: “Richard Foster distilează ceea ce sfinţii au aflat despre rugăciune de-a lungul vremurilor și oferă învățătura aceasta unor oameni ca tine și ca mine, a căror viață de rugăciune este adesea superficială și seacă. Cartea aceasta mă ajută enorm în lupta pe care o duc pentru dobândirea vitalității și a profunzimii spirituale.”

Brennan Manning: “Nu pot să nu mărturisesc impactul pe care această lucrare clasică l-a avut asupra vieții mele. Cartea lui Richard Foster este neprețuită.”

Luci Shaw: “Richard Foster ne arată calea prin care putem ajunge să practicăm rugăciunea la un nivel profund al inimii – nu doar ca manifestare a emoţiilor şi sentimentelor, ci şi ca punct focal în care duhul omului este transformat şi intră într+o puternică uniune cu Dumnezeu. Această carte îţi poate schimba viața!”

John Ortberg: “Această carte este un dar cum rareori primești – plină de înțelepciune străveche, accesibilă cititorilor contemporani și practică, în cel mai bun sens al cuvântului. Pentru mulți cititori (inclusiv pentru mine) ea este atât un ghid spre rugăciune, cât și un răspuns la rugăciuni.”

Un răspuns to “Rugăciunea (1)”

  1. Alin Cristea Says:

    A republicat asta pe RoEvanghelica.

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google

Comentezi folosind contul tău Google. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s


%d blogeri au apreciat: