Dan Tăpălagă: Pisica ruptă

„Dacă ne gândim bine, câteva ancore mai ţin România legată de lumea occidentală, de UE, de Statele Unite: acordul cu FMI, Mecanismul de Cooperare şi Verificare pe justiţie, aderarea la Schengen, fondurile europene, parteneriatul strategic. Aceste cordoane, cârlige sau gheare de pisică, cum doriţi să le numiţi, ne-au ancorat strâns de regulile şi rigorile Occidentului, împotriva voinţei unor politicieni, împotriva voinţei unei părâi semnificative din populaţie.

Să nu uităm, totuşi, rezultatele ultimului Eurobarometru, care utilizează date inregistrate în noiembrie 2012: doar 51% dintre români declară că se simt cetăţeni europeni. România se plasează astfel la coada clasamentului, în rândul ţărilor eurosceptice, alături de Bulgaria, Grecia şi Marea Britanie. Şi Eurobarometrul de acum doi ani, cel din 2011, indică o prăbuşire dramatică a încrederii cetăţenilor români în instituţiile de la Bruxelles: de la 62% la 48%. Observăm, aşadar, o tendinţă în rândul populaţiei de a se „elibera” de ghearele pisicii. […]

Rupând pisica în felul ei, guvernarea USL opreşte căruţa României în loc, o dezleagă de cordoanele subţiri care încă ne mai leagă de UE. Pentru o parte a publicului intern, ruperea pisicii are cu totul alte conotaţii: USL şi Antena 3 proiectează imaginea unei guvernări care eliberează poporul din sclavie, rupând lanţurile. Pentru penalii de pretutindeni, ruperea pisicii echivalează cu garanţia descătuşării la propriu.

Pentru noi, toţi ceilalţi, este pur şi simplu o dramă, ceva durereos. Pisica ruptă este, cu toată bizareria comparaţiei, viitorul nostru mort.”

http://www.hotnews.ro/stiri-opinii-14353466-pisica-rupta.htm

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google

Comentezi folosind contul tău Google. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s


%d blogeri au apreciat: