Andrei Pleşu: A fi om politic…

…înseamnă 1. a fi capabil să constuieşti şi să ilustrezi o doctrină, 2. a fi capabil să oferi o viziune pe termen lung a proiectului tău și 3. a fi capabil să livrezi soluții concrete eficiente. Acestea sînt cele trei componente ale credibilității în plan public. În majoritatea cazurilor, ele lipsesc de pe piață. Politicienii noștri, mereu prezenți pe micile ecrane, se ocupă de cu totul altceva decît de acțiunea propriu-zis politică. […]

Politicienii noştri sînt, de regulă, oameni fără convingeri. „Dreapta” și „stînga”, „liberal”, „conservator”, „social-democrat”, „popular” etc. sînt tot atîtea forme fără fond, simple deghizamente lucrative (de circumstanță). Întrucît nu au convingeri autentice, politicienii autohtoni se simt scutiți de a avea loialități. De aici, frecventele trădări, conflictele subterane, șantajele, traseismul.

Rezultatul e o națiune în derivă, năucită de promisiuni niciodată împlinite, de un război de interese fără nici o legătură cu interesele ei reale. Totul se reduce la o interminabilă vorbărie, la isterii de gașcă, la caft și bășcălie. Imaginea noastră externă nu poate fi, pe acest fundal, onorabil. O țară în care prim-ministrul și președintele, ca și respectivii lor susținători își consumă o bucată de timp îmbrîncindu-se reciproc nu e luat în serios. Atmosfera generală e aceea a unui internet de băieţi scăpat de sub control, cu glume de gang, capcane grosolane, farse puerile. Trăim în sosul unei imaturităţi cronice, al unei pubertăţi care nu se mai termină.

Dilema veche, Nr. 473, 7-13 martie 2013

Reclame

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google+

Comentezi folosind contul tău Google+. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

w

Conectare la %s


%d blogeri au apreciat asta: