Bisericile baptiste 1948-1965 (2)

bisericile-crestine-baptiste

Bisericile creștine baptiste din România între persecuție, acomodare și rezistență (1948-1965) – Marius Silveșan, Editura Cetatea de Scaun, Târgoviște, 2012, 409 p.

“Lucrarea este construită pornind de la două paliere de interpretare:

1) din perspectiva statului;
2) din perspectiva bisericii.

În primul caz analiza urmărește să identifice modul de relaționare al statului cu biserica. Dorim să evidențiem diferența dintre teorie și practică, folosind în acest sens documentele oficiale, presa vremii, precum și surse de istorie orală. Pe de altă parte dorim să prezentăm când și mai ales în ce măsură societatea românească a fost modelată de politica ateistă a regimului comunist.

În ceea ce privește cel de-al doilea palier de interpretare, studiul este centrat pe explorarea documentelor oficiale emise de organele reprezentative ale Bisericilor Creștine Baptiste din România (facem referire la comunitățile locale și la Uniunea Comunităților Creștine Baptiste din Republica Populară Română). Acestea trebuie analizate în strânsă legătură cu presa Bisericilor Creștine Baptiste din România, care era reprezentată de către Îndrumătorul Creștin Baptist ca și organ de presă oficial.

Biserica, la fel ca și statul, a încercat să modeleze societatea românească în paralel cu informarea și sensibilizarea opiniei publice internaționale. În acest caz cercetarea ține cont de informațiile apărute în presa occidentală despre situația creștinilor baptiști din România, prin analizarea unor articole, precum și a unor rapoarte realizate de către instituții precum Federația Baptistă Europeană sau Alianța Mondială Baptistă. Din această perspectivă, lucrarea urmărește să identifice provocările cu care se confruntau Bisericile baptiste de la supraveghere până la modificările sociale impuse de instalarea regimului comunist și, mai ales, în ce măsură punerea în practică a măsurilor represive a afectat viața religioasă a comunităților baptiste.

Raportarea statului față de cultele recunoscute a diferit de la un caz la altul, scopul urmărit fiind însă același: dezrădăcinarea credinței și impunere ateismului materialist. Înțelegem astfel faptul că regimul comunist nu concepea nicio activitate, fie ea și confesională, care să nu fie supusă controlului său. De aceea, prin tratarea problematicii represiunii împotriva Bisericii dorim să evidențiem faptul că aceasta a avut consecințe dintre cele mai nefaste asupra vieții religioase din România, determinând în unele cazuri și acceptarea colaborării cu Securitatea.” (p. 35-36)

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google

Comentezi folosind contul tău Google. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s


%d blogeri au apreciat: