Bisericile baptiste 1948-1965 (3)

bisericile-crestine-baptiste

Bisericile creștine baptiste din România între persecuție, acomodare și rezistență (1948-1965) – Marius Silveșan, Editura Cetatea de Scaun, Târgoviște, 2012, 409 p.

“Schimbările produse la nivel politic şi social ca urmare a instaurării regimului comunist îşi găsesc continuitate în realizarea unui cadru legislativ pentru funcționarea și supravegherea cultelor religioase. Acesta a fost realizat prin intermediul constituțiilor, al legii cultelor, legii de organizare și funcționare a Ministerului Cultelor, Departamentului Cultelor, precum și al altor legi și dispoziții legale. Lecturarea prevederilor noului cadru legislativ construit începând cu anul 1948 poate lăsa aparența existenței unei libertăți religioase, însă aplicarea legilor și acțiunilor statului dovedesc o acțiune concertată din partea acestuia de promovare a ateismului. Vorbim în acest caz de o diferență dintre discursul oficial și realitatea vieții religioase. […]

Constituţia din 1948, Legea Cultelor şi legea de organizare şi funcţionare a Ministerului Cultelor din același an, Hotărârea Consiliului de Miniștri pentru Organizarea și funcționarea Departamentului Cultelor din 1958. Reglementări privind disciplina financiară, disciplina în construcții, modificarea Codului Penal în anul 1966, reglementări privind educația reprezintă doar o parte a noului cadru legislativ privitor la culte construit începând cu anul 1948.” (p. 68-69)

Un răspuns to “Bisericile baptiste 1948-1965 (3)”

  1. Alin Cristea Says:

    A republicat asta pe RoEvanghelica.

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google

Comentezi folosind contul tău Google. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s


%d blogeri au apreciat: