Cinci concepţii despre Cina Domnului (2)

cinci-conceptii

Cinci concepţii despre Cina Domnului – Gordon T. Smith (editor), Editura Casa Cărții, Oradea, 2013, 179 p.

“Este imposibil să înţelegem catolicismul, atât cel roman (latin), cât și cel răsăritean, fără a înțelege trei convingeri care sunt esențiale în ierarhia de adevăruri revelate, așa cum sunt ele înțelese în tradiția catolică: (1) adevărata și unica Biserică subzistă în Biserica Catolică, deși nu este limitată la aceasta. (2) Cristos este sacramentul primordial, al cărui mediator principal este Biserica prin Cuvânt și prin sacrament. (3) Catolicismul recunoaște adevărata comuniune, chiar și imperfectă, cu alte biserici creștine și, astfel, este într-un pelerinaj împreună cu ele înspre unitatea pentru care S-a rugat Cristos (Ioan 17:21).” (p. 15)

“Biserica Catolică şi ce Ortodoxă nu şi-au respins total una alteia concepțiile despre Cina Domnului și despre clerul însărcinat cu administrarea ei, deși cele două biserici au păreri diferite asupra Cinei încă din Evul Mediu. Protestanții și catolicii au în comun concepția augustiniană asupra păcatului și asupra harului sau asupra simbolului și asupra Bisericii, precum și accentul pus de Anselm pe ispășirea substitutivă care modelează teologia noastră cu privire la sacrificiu. Teologiile apusene cu privire la Cină, inclusiv dezbaterile din vremea Reformei, sunt tributare gândirii aristotelice, nu platoniciene, care predomină în teologiile răsăritene. Liturghia răsăriteană şi înţelegerea sacrificiului sunt fundamentate pe învierea lui Cristos şi pe lucrarea Duhului Sfânt, în timp ce, în teologia apuseană, moartea mântuitoare a lui Cristos şi categoriile legale predomină.” (p. 17)

Gordon T. Smith a invitat reprezentanți a cinci paradigme din spectrul larg al creștinătății – romano-catolică, luterană, reformată, baptistă, penticostală – pentru a-şi susţine propria perspectivă şi cauza propriei tradiții. Fiecare scrie însă – în spiritul iubirii creștine – și o replică la concepțiile celorlalți, subliniind atât punctele de acord cât și pe cele de dezacord.

Un răspuns to “Cinci concepţii despre Cina Domnului (2)”

  1. Alin Cristea Says:

    A republicat asta pe RoEvanghelica.

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s


%d blogeri au apreciat: