Teologia Noului Testament (5)

teologia-noului-testament-220

Teologia Noului Testament – Thomas R. Schreiner, Editura Făclia, Oradea, 2011, 1031 p.

“Dacă putem discuta despre trimiterea Duhului ca fiind începutul veacului viitor, trebuie să remarcăm că, înainte de venirea Duhului, Isus a fost înviat din morţi. […]

Proclamarea învierii lui Isus în Faptele Apostolilor – una dintre temele cele mai importante ale cărții – înseamnă efectiv începutul veacului viitor al mântuirii. Pentru evrei, învierea nu putea însemna decât un lucru: veacul cel vechi a trecut și cel nou a venit. Promisiunea lui Dumnezeu de a face dreptate poporului Său și de a restaura pe Israel nu mai era doar o afirmație referitoare la viitor; odată cu învierea lui Isus din Nazaret, pragul a fost trecut. În altă ordine de idei, aceasta ne sugerează că Isus este adevăratul Israel (o temă pe care o vom analiza la momentul potrivit). Cu toate acestea, venirea învierii și a veacului nou a adus cu sine și o surpriză, întrucât veacul rău de acum a continuat fără să dispară imediat. Cel nou a sosit, dar cel vechi rămâne. Cel nou va triumfa fără doar și poate, dar nu înainte să treacă o perioadă de timp în care moartea va continua să existe. În Faptele Apostolilor, Luca se concentrează asupra învierii lui Isus pentru că ea reprezintă emblema veacului nou, pecetea promisiunilor lui Dumnezeu.

La Pavel întâlnim un accent asemănător pus pe învierea lui Isus, cu toate că, din pricina problemelor apărute în biserici, el explică mai clar această perioadă de timp dintre învierea lui Isus și învierea credincioșilor.” (p. 109-111)

Un răspuns to “Teologia Noului Testament (5)”

  1. Alin Cristea Says:

    A republicat asta pe RoEvanghelica.

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google

Comentezi folosind contul tău Google. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s


%d blogeri au apreciat: