Bisericile baptiste 1948-1965 (7)

bisericile-crestine-baptiste

Bisericile creștine baptiste din România între persecuție, acomodare și rezistență (1948-1965) – Marius Silveșan, Editura Cetatea de Scaun, Târgoviște, 2012, 409 p.

“După realizarea marii Uniri din anul 1918, baptiștii au dorit să aibă o organizație care să unească toate bisericile baptiste din România și, totodată, să-i reprezinte în relațiile cu autoritățile. Prin decizia de organizare și realizare a unui statut, baptiștii se adaptau noului cadru politic și legislativ. Pasul următor a fost decizia de înființare a unui organism reprezentativ pentru toate regiunile românești, hotărâre care a fost lută în cadrul unei conferințe ad-hoc care s-a ținut la Buteni în județul Arad între 8-10 iunie 1919. În cadrul acestei conferințe s-a hotărât “formarea unei organizaţii care să fie denumită Uniunea Comunităţilor Baptiste Române”, al cărei președinte provizoriu a fost numit pastorul Constantin Adorian. Cu această ocazie s-a luat în considerare și necesitatea “editării unei reviste pentru toţi baptiştii, care să poarte numele Farul Mântuirii, precum şi convocare unui “congres care să aducă chestiuni valabile și legale în toate chestiunile de organizare”. Primul congres al Uniunii Comunităților Baptiste Române care urma să decidă aspectele organizatorice și să valideze hotărârile conferinței ad-hoc din anul 1919 s-a întrunit tot în localitatea Buteni din județul Arad în 1920. În cadrul acestui congres s-a adoptat Statutul Organic al Uniunii Comunităților Române din România Mare, care avea 14 capitole și 63 de articole. Conform acestui statut, confesiunea baptistă din România avea o structură organizatorică formată din trei instituții:

1) “biserica și ramurile ei,

2) comunitatea care putea fi din mai multe biserici, şi în unele cazuri dintr-o singură biserică;

3) Uniunea; care se compunea din toate comunitățile.” […]

Tot în cadrul congresului din anul 1920, congres cu rol organizatoric, s-a stabilit prin statutul de organizare a confesiunii o prevedere conform căreia copiii credincioșilor membri ai bisericilor baptiste erau numiți în statut ca aparținătorii baptiștilor, termen care se păstrează și astăzi la baptiștii din România.” (p. 95-96)

Un răspuns to “Bisericile baptiste 1948-1965 (7)”

  1. Alin Cristea Says:

    A republicat asta pe RoEvanghelica.

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s


%d blogeri au apreciat: